新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 4835|回復: 11

[CAS] 波形與相位

謝謝分享。
回復

thx for Kent's sharing , very scientific and detailed analysis on the phase of stereo sound managed in studio
回復

謝謝Kent Poon兄嘅專業分享
但想請問在"舊夢不須記"中嘅波形,總共有三組6個波形,最底下一組兩個是出自original CD,中間一組兩個是24KCD,最上一組兩個是2016原音精選,是這樣理解嗎?
而在最下一組嘅兩個波形跟上面兩組,看來很不同,應該要怎樣看的呢?
回復

正如我之前所講,只係比較訊源訊反相唔同時反接喇叭只不過係試系統對訊號絶對相位嘅反應唔係單單比較訊號絶對相位嘅差異。

我用手上一隻舊嘅 805 driver 測試做例子:

正/反相嘅 impulse response
Impulse Response.jpg

正/反相嘅 frequency response (接近完全一樣)
Relative Level (1.00000 kHz).JPG

正/反相嘅互調失真 (出現明顯差異)
SMPTE Ratio.JPG

正/反相嘅 THD ratio (出現明顯差異)
THD Ratio.JPG
回復

另一隻full-range driver:
FR Impulse Response.jpg
FR Relative Level (1.00000 kHz).JPG
FR THD Ratio.JPG

評分

查看全部評分

回復

舊夢不須記"中嘅波形,總共有三組6個波形, 最底下一組兩個是出自original CD,中間一組兩個是24KCD,最上一組兩個是2016原音精選,是這樣理解嗎?

完全正確

而在最下一組嘅兩個波形跟上面兩組,看來很不同,應該要怎樣看的呢?

最下一組是原本普通版CD,是不同的版本。由波形便可以看得到2016原音精選是用了24K母帶。
而且最上兩組 - 2016原音精選CD和24K金碟相位一樣,沒有反轉。

數位有趣地方是如果兩個相位反轉加在一起,是能夠原原全全100%互相抵消,模擬世界便不可能了。把兩個喇叭面對面,反轉其中一組喇叭線+及-,也可以得到抵消 (減低音量)。以前音響發燒友煲喇叭同一原理。數碼世界就不只是減低音量,而是完全沒聲音。

這個文章內有可下載音頻檔案試玩。
http://designwsound.com/dwsblog/2016/08/waveform-and-phase/

回復

謝謝Kent兄解釋

咁可能有師兄會用咗普通版CD裡呢首歌,去跟2016原音來做比較,而因此產生不同聽感?
我有比較過普通版CD,但都聽唔出分別
回復

thanks a lot for explanation ... being a layman i can still learn a lot just from this post !
回復

多謝Kent兄
回復

羅文 – 舊夢不須記-comparison. 【2016 原音精選】SACD/CD ……咁就真係系統太雞,真係enjoy不到music,點播都唔覺好聲,by the way,多謝分享
回復

thanks for sharing, support
回復