新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 31867|回復: 21

[兩聲道] 温哥華發燒友家訪報告(六)全套Odin的威力(Odin地線)

本來我以為是聽 Dynaudio Evidence Temptation 的。 因其中一隻高音單元有問題,物主C君親自操刀換晒4隻高音單元和裝上古河喇叭插座 FT-808(R)。 今次是聽物主未换 Dynaudio 前的喇叭, 他現在的後備喇叭 B&W 802D2。

我十年前回香港時在發燒友家聽過 N803。我在温哥華 B&W 代理聽過幾次不同的8系,未聽過D3。除了一次 800D 效果唔錯之外,其餘的 801D、802D 和 803D 都認真麻麻(我不知道是D1 或 D2)。 我知道香港有好多8系用家。 我咁講可能會比人打,  但這真是我的個人感受。 我想可能係代理用的器材無法發揮應有威力吧。

今次的器材如下:

Burmester 948 電源處理器, 從電箱拖兩組獨立電源

EMT 981 電台用CD機作 CD transport

Burmester 099 前級連 DAC

Burmester 911mk3 兩部,是廠調校的真正單聲道版。 如不是廠設定為單聲道版, 需用3千美元的B仔線接成單聲道。 我聽過4套兩部 911mk3, 今次是唯一一次廠單聲道版。物主説真單聲道版更好力水。 代價是過萬美元改機費。

線材差不多全 Odin, 包括數碼線、訊號線、4條電源線、喇叭線(高、中音)。 喇叭線低音用 V2。 仲有一條傳説中的 Odin 地線 接電源公插地位排走垃圾。

兩個農夫大銀地盒, 地線是原條 Valhalla 和 V2 接器材。 Odin 地線接電源公插地位排走垃圾。 用8條原條Valhalla 和V2 短地線接通全部接線柱。 這是我第3套聽到用 Valhalla 和 V2 串通全部插座的系統。 在喇叭插座的相可見到 Odin 和 V2 喇叭線 biwire, 旁邊有一條單芯 Valhalla。 條單芯 Valhalla 是連接喇叭底部的金屬部份至地盒。 因分音器在底部,地線幫忙導走靜電,以免影響到分音器。 另外兩次兩個農夫銀大地盒用 Valhalla 和 V2 串通在以下兩篇家訪報告。

當B仔遇上小証據(下) - 雙皇冠 乘5 = 正!
http://www.hiendy.com/hififorum/ ... hread&tid=93083

温哥華發燒友家訪報告(二)  - 多聲道聽歌和睇戲新體驗
http://www.hiendy.com/hififorum/ ... hread&tid=93875

喇叭面離前牆約7尺, 肉眼睇我覺得是平擺沒作 toe in。我自己都是平擺,我認為平擺擴散角度最闊。 平擺少聽直射聲,聲音更自然少壓迫感。 如果 toe in 會聽多了直射聲,喇叭的隱形能力會減弱。可能有人會覺得平擺,樂器定位會不準確,這情形唔會發生在經過悉心處理的聽音空間。

前牆正中兩塊 DIY diffusers 用家俬級柚木(非常硬)做的。  物主認識朋友拿到木材兼有機器切割。 兩側黑色的 Primacoustics 具前擴散後吸音的功能。 牆角並没有用 basstrap。 物主用幾條長木條作不同角度反射。 還有 ASI 的銅杯、 diffuser 和 Phase Corrector。 物主主張反射來保存能量,而非吸收。

開始時先聽了一些是我未曾聽過的 CD。之後我聽了一首我在幾套糸統都聽過的 Hugh Masekela The coal train。 音場相當深和闊, Odin 的針點式定位果然不同凡響。 人聲充滿質感。 樂器和人聲的前、後層次感分明。 如果要雞蛋裏挑骨頭, 我會認為聲音唔夠生猛。 物主説可能是 EMT CD機作唱盤而未能完全發揮,機身太單薄。 他正在尋找合適的重型CD 盤。 他不喜歡聽 file, 所以不會玩 CAS。

聽 Burmester 器材, 梗係要播下 Burmester CD3。 我買唔起 Burmester 的器材 ,只有收藏一張CD2 和兩張 CD3。 聽了3首歌, 重頭戲就係第10首炎黃第一鼓。 一排鼓一字排開左至右。 低音相當重、好有質感但不會有撲面而來的壓迫感。 低音控制力好強,絕冇 booming。 擊鼓的位置鮮明而立體。 敲擊小鼓速度快而清晰。 大音量下定位依然準確。 聽了10分鐘完全不覺有任何不適感覺。

之後聽了我未聽過的聆聽中國。 個鼓在中間大後方。 要出到鼓聲在音場深後方和擊鼓位置像看到一樣並不簡單。 最後聽了蔡琴機遇的幾首歌。 聽得相當舒服

我聽過4套用兩部 911mk3 的系統。 其中兩套是 Acapella 大號角。 一次 Dynaudio Evidence Temptation 和今次 B&W 802D2。 3個牌子喇叭給我的感覺都很不一樣。 Acapella 的離子高音非常通透冇音染, 聲音好 laid back 好舒服好嘆世界。 Dynaudio 很直接很有現場感,樂器聲相當像真。低音又快又乾淨。 而 B&W 低音較重但速度也相當快(B仔和 Odin 配合下,冇乜可能會慢),聲音相比下有點音染和高音像隔了層薄紗,唔夠通透。呢排剛聽完 Acapella 離子高音和 Tidal 的鑽石高音。 對 802D2 有點不公平,價錢相差好遠。 這是我暫時聽過最出色的 B&W。C君表示要玩好 B&W 非要出動大瓦數後級不可。 他認為兩部 911mk3 每聲道輸出 350W 可以應付,但係更大瓦數會更好。香港好多師兄用金仔配B&W, 我都好想聽下配金仔會是怎樣的聲音。

大家可能留意到避振方面較弱。 Finite Elemente E12 加 Cerabase, 頂層加 Synergistic Research Tranquility Base。 兩部 911mk3 加 Cerabase 直接放地上。 物主已訂了一對 CMS 給 911mk3 享用。希望有機會可聽下加入 CMS 和 Dynaudio Evidence Temptation 後的更出色表現。

另外兩次家訪用兩部 911mk3 的系統, 在以下兩篇家訪報告。

當B仔遇上小証據(下) - 雙皇冠 乘5 = 正!
http://www.hiendy.com/hififorum/ ... hread&tid=93083
我又以身犯險去索毒 - 又多兩個皇冠
http://www.hiendy.com/hififorum/ ... hread&tid=94070

温哥華發燒友家訪報告(三) 温哥華黑膠達人
http://www.hiendy.com/hififorum/ ... hread&tid=95222

評分

查看全部評分

會唔會有機會有續集 Dynaudio Evidence Temptation, 就要睇下多唔多人支持了。

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2016-8-22 06:45
會唔會有機會有續集 Dynaudio Evidence Temptation, 就要睇下多唔多人支持了。

更係支持啦   一陣補加番分

評分

查看全部評分

回復

多謝60兄
不過今次睇家訪落筆並唔似之前可以文章中感受到60兄興奮心情

等Dynaudio Evidence Temptation......

評分

查看全部評分

回復

Hungmo 發表於 2016-8-22 08:11
多謝60兄
不過今次睇家訪落筆並唔似之前可以文章中感受到60兄興奮心情

剛聽完成百萬一對的 Acapella 和 Tidal。再聽 802D2 冇之前咁興奮係正常。 雖然係全套 Odin, 我之前都嘆過全雙皇冠。 如果我有錢換喇叭,我會選擇 Dynaudio C系,不會選 B&W 8系。 雖然今次聽到的聲音和音效都好好。 但基於我個人口味, B&W 並不是我杯茶。

評分

查看全部評分

回復

期待續集

評分

查看全部評分

回復

點解溫哥華啲師兄人咁鍾意玩 B 仔?

評分

查看全部評分

回復

支持   ...下回報告...

評分

查看全部評分

回復

chuck 發表於 2016-8-22 11:01

我只認識幾位發燒友。我家訪的發燒友都是互相認識,都是經人介紹我認識。 本來各用不同器材。 自從一位買了第一件Burmester 開始,攪到其餘人中晒毒。Dynaudio Evidence Temptation 都有3位在用。

以前温哥華的2間 HiFi店有在店內辦HiFi show, 請品牌代理來 set 機。 肥 Dan 都來過。對於我咁低要求的人, 那些 show 出來的聲, 直頭係趕客。我有錢都唔會買。 B仔代理 showroom 效果好,加上一位發燒友玩得好,自然多人玩。

其中一間從 downtown 搬到唐人街旁那間入伙時有辦過 show。 我沒有去,不知有否改善。

評分

查看全部評分

回復

eds60兄既出品,期期都追,一定支持!!!

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2016-8-22 11:47
我只認識幾位發燒友。我家訪的發燒友都是互相認識,都是經人介紹我認識。 本來各用不同器材。 自從一位買 ...

明白了,我就知道以前 burrard street 那間搬了去 China town,但一唸起要揸車去華埠都覺得怕怕,一直都未去過,希望10月尾時有機會去下。
咁而家邊個賣B仔同阿Dan?
回復

chuck 發表於 2016-8-22 15:32
明白了,我就知道以前 burrard street 那間搬了去 China town,但一唸起要揸車去華埠都覺得怕怕,一直都 ...

Burrard 嗰間搬咗去西七街。

近唐人街那間,以前在 downtown Seymor 街。 以前他們代理肥 Dan, 現在好似冇代理。

B仔代理即係上次 pm 你的 Tidal 代理。你下次回來可去。

評分

查看全部評分

回復

wallwong 發表於 2016-8-22 15:25
eds60兄既出品,期期都追,一定支持!!!

回復

60 樓主出品,必屬佳品。必定追棒。

評分

查看全部評分

回復

一定支持。
回復

寫得好,支持60兄

評分

查看全部評分

回復

感謝師兄分享
十分喜歡睇這些家訪報告,可以學習到好多
Odin線真系夢寐以求的線材

評分

查看全部評分

回復

chuck 發表於 2016-8-22 11:01

chuck兄,如果我住在香港,可能有人會覺得我係到幫B仔代理賣廣告。 其實有全套老頂金仔用家配大 Tannoy, 不過我不認識他。

9月有B仔試聽會,今次係聽我未聽過的B仔喇叭 B100。
回復

换咗高音都要等半先至得,
回復

ma73 發表於 2016-8-23 08:04
换咗高音都要等半先至得,

視乎一日聽幾多個鐘煲。應該5百小時可以吧,低音單元應該需時更久。
回復