新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: NewsCenter

[商戶廣告] 台灣MPS SGP商城

E330 MKII

評分

查看全部評分

回復

尾班車入左天籁散,以價真係店,
不過現成品線價,全無吸引力.........
回復

這又未必的,跟其他同價比較,都仍有優勢
回復

真的不吐不快!!!!

上星期二終於的起心肝做呢線用,咁將一條用了年幾兩年的M6 MKII 改做古河八字頭俾部電視機用。真係唔改尤自可以,一改把鬼火!!

我部電視一向都係經 optical fibre 出 LKS 再接 2 ch的,自係早年幾兩年前用條賣唔出的 Acrolink 4030 俾部電視後,那時最大改進竟然係聲!你無睇錯,係聲,由 optical fibre 出去既聲!! 畫面當然都有改進,但不大明顯,那時條 4030 都唔係新線,而且都係一直都係服役中的。

講返正題,今次一換入條一直係別處服役中的 M6 MK2,最大改進竟然都係聲,仲要係幾何級數咁改進!!! 立體好多,出好多,包圍感大大大大好多。攪到我老細即刻又嚟 challenge 我係咪換咗乜嘢新機返屋企。 而畫面,除了更加清楚、層次感更好、黑白更分明外,係紅色既位紅多咗幾多。不過,條線兩個頭都唔係用返MPS 頭,8字係古河頭,另一邊係朋友到搵返嚟的單晶銅頭。(相片中的 IeGo 係單晶銀 series, 俾新線用的,不是俾今次TV 用。)

一不做,二不休。用 XLR 線 M9 (https://item.taobao.com/item.htm ... amp;id=539565246175) 做埋條 DC cable 俾 MyTVSuper。呢個分別就大囉,我老婆話屋企好似多咗兩個喇叭係後面兩個牆角。 尤其是睇「My 盛 Lady」時,呢背景音樂真係同我套 CAS 有幾分相像。

已經一個星期了,效果仲越嚟越好。如果各位師兄有空,不妨一試!!

評分

查看全部評分

回復

PhantomGTR 發表於 2018-5-7 14:32
真的不吐不快!!!!

上星期二終於的起心肝做呢線用,咁將一條用了年幾兩年的M6 MKII 改做古河 ...

師兄,使唔使咁重手呀,M9入DC插,咁粗點入呀!
回復

hksarac 發表於 2018-5-7 18:58
師兄,使唔使咁重手呀,M9入DC插,咁粗點入呀!

C hing, trust me, it's totally different visual and audio experience!!  And for the welding, it's piece of cake.  Just go ahead!!
回復

PhantomGTR 發表於 2018-5-7 20:30
C hing, trust me, it's totally different visual and audio experience!!  And for the welding, it's  ...

Good job, waste reuse
回復

就快又有新線新優惠比你地玩~!!

保證同上次999有得fight~!
回復

(System mistakenly posted last post, deleted)
回復

tsqaure 發表於 2018-5-7 21:26
Good job, waste reuse

I'm afraid that only Acrolink 4030 is kind of waste in this case
回復

我搵緊條同軸線,唔知有無ching
回復

試過條m-880, 知唔知佢掂唔掂
回復

halfnew 發表於 2018-5-9 21:02
我搵緊條同軸線,唔知有無ching

m11Rmkii 會有同軸
回復

SamPoon@FB 發表於 2018-5-10 02:32
m11Rmkii 會有同軸

已推出嗎?我找不到
回復

halfnew 發表於 2018-5-11 08:36
已推出嗎?我找不到

未,就算有都會係HIENDY同我FB發佈先~!
回復

回復

PhantomGTR 發表於 2018-5-7 14:32
真的不吐不快!!!!

上星期二終於的起心肝做呢線用,咁將一條用了年幾兩年的M6 MKII 改做古河 ...

PhantomGTR 師兄,請問 M6 MKII 剪線是否用你圖内黃色鉗便可開線?
回復

Samson2011 發表於 2019-1-29 16:30
PhantomGTR 師兄,請問 M6 MKII 剪線是否用你圖内黃色鉗便可開線?

Samson2011 兄,不,要用界刀慢慢開。
回復

PhantomGTR 發表於 2019-1-29 17:43
Samson2011 兄,不,要用界刀慢慢開。

知悉,但用界刀超高難度,M6 MKII 條線咁硬。
回復

Samson2011 發表於 2019-1-29 17:56
知悉,但用界刀超高難度,M6 MKII 條線咁硬。

師兄你用大把個隻界刀圍住條線身界個圓坑,然後屈下,個燈色厚皮就會裂開。
入面個三條就有啲唔同,都係圍住界個坑,但要要淺,不要傷到入面呢金屬線。然後由條坑開始 90度角小心界開層皮(T 字咁樣),然後徒手撕開層皮。試試看。
回復