新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: NewsCenter

[商戶廣告] 台灣MPS SGP商城

順帶一提,早排借條DIY Power cord俾位師兄試,佢之後搵咗條二手返嚟,點知放返同一個位後聲音同當日相距甚遠!初頭以為唔同頭作怪,拆開發現係落咗叉仔先入插,拆走叉仔就已天同地的分别!!
我真係好想知那條線係 DIY 定邊到買的,邊個整個叉仔入去咁樣整蟲個賣家?
回復

PhantomGTR 發表於 2019-1-29 18:09
師兄你用大把個隻界刀圍住條線身界個圓坑,然後屈下,個燈色厚皮就會裂開。
入面個三條就有啲唔同,都係 ...

謝謝詳細講解,試試!
回復

Samson2011 發表於 2019-1-30 09:13
謝謝詳細講解,試試!

Enjoy and Have Fun!
回復

想請教 ,買左 M-6mk2 散缐做電缐,開皮後個銅網空接(cut 齊,2頭都不接),單頭接定2頭接較好,謝
回復

dts-hd 發表於 2019-1-30 13:56
想請教 ,買左 M-6mk2 散缐做電缐,開皮後個銅網空接(cut 齊,2頭都不接),單頭接定2頭接較好,謝 ...

師兄,以我理解,銅網係接公頭個 Earth。我自己係咁做。
不過賣家千叮萬囑記得要跟線上箭頭方向。
回復

PhantomGTR 發表於 2019-1-30 14:40
師兄,以我理解,銅網係接公頭個 Earth。我自己係咁做。
不過賣家千叮萬囑記得要跟線上箭頭方向。{:1_693 ...

thx
回復

請問還有【,MPS M-9单晶铜发烧音响CD功放音频平衡信号线卡农线
散線賣嗎?
回復

medjohn 發表於 2019-3-7 00:28
請問還有【,MPS M-9单晶铜发烧音响CD功放音频平衡信号线卡农线
散線賣嗎? ...

見MPS 個淘寶官網應該仲有。
回復

在微信朋友圈發現到 MPS 又有新電源線,不知幾錢一米

mmexport1554719966053 (1).jpg

2019年春季MPS最新款产品,型号:SGP-418  
产品结构:(4芯环绕1芯,毒药电源线设计原理)6N单晶铜2平方*5芯,除中间单芯外,其余两芯粗细单晶铜线相间,提供更高的解析度。
新款可做 :喇叭线,双线分音喇叭线,电源线,电源总线
线直径:14mm
线材声音特性:线材比较柔软,声音解析度好,清晰干净;中高频亮而柔,低频扎实有力,有着毒药类似的声音风格!最主要的是声音大气,有着MPSource毒药电源线的效果,但是非常柔软。
回復

請問MPS M6 MK2, 聲底如何? Bass量會多嗎?
回復

kinghung 發表於 2019-4-10 15:39
請問MPS M6 MK2, 聲底如何? Bass量會多嗎?

響清快乾淨平均百搭,由大至電視,幾百火後級到電處,細至 LPS 或 player 都得。
回復

PhantomGTR 發表於 2019-4-24 21:19
響清快乾淨平均百搭,由大至電視,幾百火後級到電處,細至 LPS 或 player 都得。  ...

謝謝,香港代理唔知有無俾按金可以借demo?
我見淘寶官網可以8天內refund的(即係變相試用)
回復

kinghung 發表於 2019-4-24 21:56
謝謝,香港代理唔知有無俾按金可以借demo?
我見淘寶官網可以8天內refund的(即係變相試用)
...

MPS 乜線係頭個七日係會最衰聲,而且係好反覆咁好衰聲.....而且 DIY 佢會係最超值,而且配頭都會好影響條線的表現。師兄不妨諗諗買嚟自己。

若果師兄好想試但又唔想DIY,我諗呢個師兄 https://www.hiendy.com/hififorum/home.php?mod=space&uid=99143 會幫到你。
回復

PhantomGTR 發表於 2019-4-24 22:16
MPS 乜線係頭個七日係會最衰聲,而且係好反覆咁好衰聲.....而且 DIY 佢會係最超值,而且配頭都會好影響條 ...

謝謝師兄的意見
回復

多口問多句,我之前試過幾條粗的電源線(5-5.5mm2), 感覺都係比較粗聲,低音量大但濛,欠缺分析力,高中音比低音拉低清晰度

呢條有可能有此情況嗎?
回復

kinghung 發表於 2019-4-25 15:34
多口問多句,我之前試過幾條粗的電源線(5-5.5mm2), 感覺都係比較粗聲,低音量大但濛,欠缺分析力,高中音比 ...

師兄,其實你想知既嘢係好相對的。所以,就算我答咗你,事實未必如你所願,亦有可能大出望外。我用咁多MPS 線,就係為佢條條都令我大出望外。Good Luck and Enjoy!
回復

PhantomGTR 發表於 2019-4-25 17:23
師兄,其實你想知既嘢係好相對的。所以,就算我答咗你,事實未必如你所願,亦有可能大出望外。我用咁多MP ...

明白既, 謝謝你先
回復

kinghung 發表於 2019-4-25 17:54
明白既, 謝謝你先

其實MPS 呢D powercord 入面個結構同很蠱惑的。佢入面好似有四五種唔同粗幼的線芯組成,所以大電流細電流既機都合用,同埋呢聲仲好平衡添。
回復

原來MPS 出了新 power/speaker cable,請問各位用開 Teana 的網友有無比較過出來的效果呢?
https://item.taobao.com/item.htm ... p;scene=taobao_shop
不過佢張建議接線圖係咪攪錯咗呢顏色線呢?  
回復

PhantomGTR 發表於 2019-7-27 11:00
原來MPS 出了新 power/speaker cable,請問各位用開 Teana 的網友有無比較過出來的效果呢?  
htt ...

包咗網係紫色
回復