新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 18024|回復: 23

[喇叭] 又係冷門野,入門級,古怪外型 Estelon YB

又係冷門野,入門級,古怪外型 Estelon YB

http://www.hiendy.com/hififorum/ ... p;highlight=Estelon

年頭見到上列個介紹,玩開 Vivid G4的小弟,心知家人可接受外型獨特,具創意,就算樣子有點古怪的喇叭,也不怕會被掉落街(係掉我落街),即時去電郵問何時何處有售,可惜當時回覆:[香港區最快要五月後才有貨到。]

哎,又要等,等,等!等到終於完全忘記了她(花心友係咁,請多多見諒)。

前幾天,無啦啦上 Devialet 官網,click 左入去睇已有 SAM 的喇叭,咦,咦,咦,似曾相識的她,已經 SAM 左,正,馬上第一時間約試,咁就請左佢返來,今晚終於抵家了。

評分

查看全部評分

嘩. 依對靚到痴筋呀.
回復

正呀。其實兵個係代理?
回復

恭喜會長抱得美人歸
回復

會長,毒死人喇
回復

henrykee 發表於 2016-11-24 01:33
正呀。其實兵個係代理?

官網列出的代理:www.puristaudio.cn
是最近剛轉了的。
回復

sunny14148 發表於 2016-11-24 08:53
官網列出的代理:www.puristaudio.cn
是最近剛轉了的。

Dear Sunny,

I think we've got similar taste for speakers. In fact I'm looking for a pair for my home in Dongguan, and troubled by the limited choice. Is the distributor located in PRC? And would appreciate much if you could PM me the price, thanks a lot.
回復

呢個代理真識貨喎,代理埋 devialet

回復

starck 發表於 2016-11-24 23:35
呢個代理真識貨喎,代理埋 devialet

見佢代理的產品不多,不過都是精品。
當年先入 G4,後入 200,非常夾,第二日即上 400,
現在有 Devialet,夾對 YB,有絕配的感覺。

評分

查看全部評分

回復

父親節禮物-Ktema已送走了?
回復

ivanso 發表於 2016-11-25 23:21
父親節禮物-Ktema已送走了?

父親節禮物送走了,聖誕節又不在港,唯有安排預早一個月到來的聖誕節禮物啦。
回復

sunny14148 發表於 2016-11-28 14:20
父親節禮物送走了,聖誕節又不在港,唯有安排預早一個月到來的聖誕節禮物啦。  ...

師兄真開心
回復

sunny14148 發表於 2016-11-25 09:09
見佢代理的產品不多,不過都是精品。
當年先入 G4,後入 200,非常夾,第二日即上 400,
現在 ...

請問會長現在用什麼SC去YB,還是用crystal絕對夢嗎?
回復

waikeywi 發表於 2016-12-13 16:53
請問會長現在用什麼SC去YB,還是用crystal絕對夢嗎?

依然在用 Absolute Dream SC 呀
另外有對 Siltech King,不過近這兩星期未有時間換來試。
回復

sunny14148 發表於 2016-12-13 21:28
依然在用 Absolute Dream SC 呀
另外有對 Siltech King,不過近這兩星期未有時間換來試。 ...

Sunny,

Do you toe-in your speakers, if yes, slightly or heavily?
I just finished transporting my gears to the new place. Maybe the living room is too empty, vocal seems like listening in a karaoke room with heavy artificial reverberation...looks like I have a lot of work ahead
回復

waikeywi 發表於 2016-12-16 00:29
Sunny,

Do you toe-in your speakers, if yes, slightly or heavily?

有 toe-in,但多少也要看看左右離則牆多少及距離聆聽位再慢慢試,因這月也較忙,我对 YB 喇叭到了也未擺好個靓位。
房間雜物不夠,是很麻煩,估計等家俱物品齊全,才知实际效果。
回復

sunny兄我也曾問過你對ktema詳情,不過後來怕玩唔好放棄了。估唔到現在和你一樣都係轉了yb!

望多多指教
回復

大家互相研究啦,你换了那型号?
回復

sunny14148 發表於 2016-12-22 19:12
大家互相研究啦,你换了那型号?

都一樣係yb,剛開聲幾日

評分

查看全部評分

回復

Sunny, mahi兄,恭喜你地入左咁靚嘅喇叭,可否分享下啲聲係點呀?實在外型非常正!
回復