新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 37828|回復: 146

[模型] 臨時鐵路999

臨時砌黎影襯熱鬧既東海道山陽新幹線鐵路
123形,126形(M),149形,124形.
哈哈(記憶中疑似97年產)封塵十幾年

肉酸核突都請忍忍

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?新用戶註冊

好靓
回復

好靓
a974005 發表於 2011-6-2 13:17

齋車...砌出黎點會靚  ...手工就幾靚
回復

齋車...砌出黎點會靚  ...手工就幾靚
camelblue 發表於 2011-6-2 13:41

Very good呀!   都有個plan, 我淨係車, 無plan
回復

Very good呀!   都有個plan, 我淨係車, 無plan
OldHenry 發表於 2011-6-2 14:32

我呢架野開車時車頭燈會著
回復

我呢架野開車時車頭燈會著
camelblue 發表於 2011-6-2 14:50

用埋解碼, 仲正, 快慢車, 車頭燈都一樣光
回復

Henry兄
  你有今多車頭,點解唔Set蕃個Plan玩
回復

用埋解碼, 仲正, 快慢車, 車頭燈都一樣光  ...
OldHenry 發表於 2011-6-2 15:08

無研究呀..我呢個控前後同快慢架炸
解碼係點既?
回復

無研究呀..我呢個控前後同快慢架炸
解碼係點既?
camelblue 發表於 2011-6-2 15:23

解碼係火車模型既另一個深淵. 基本上玩解碼, 可以做到以下功能:

1. 火車頭行走時可以恆速, 不論轉灣, 上斜, 落斜, 速度可以去度1/256 step
2. 燈可以獨立控制開關, 不論火車頭行走與否, 仲可以set到車頭車尾燈獨立開關
3. 有摸擬聲音, 開車, 慢車, 停車, 及其他聲音效果
4. 車廂光暗不會因車速而改變
5. 備用功能, 如控制風扇
6. 控制Plan Layout及組合十分簡單, 不用每個junction博線, 因數碼訊號係係路軌行
7. 一個controller可以控制256個車頭
8. 可以programming
9. 用電腦玩 ........................ 仲有仲有

Digital Controller for example

有興趣, follow the link:

http://www.digitrax.com/index.php

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?新用戶註冊

回復

Henry兄
  你有今多車頭,點解唔Set蕃個Plan玩
Challenger 發表於 2011-6-2 15:13

試過   最後因多左兩個化骨龍而要放棄, 也許退休後而又有地方, 而身體又許可
回復

Henry兄
  有無試過同一間廠出嘅火車頭,買多過一部或以上
回復

Henry兄
  有無試過同一間廠出嘅火車頭,買多過一部或以上
Challenger 發表於 2011-6-2 16:15

唔同色就有, 我有好多HAG Re 4/4II
回復

享利兄,係度睇到你講解數碼控制,果然好玩好毒!

其實 Tomix 同 Kato 兩間廠 各有咩特點呢?
回復

享利兄,係度睇到你講解數碼控制,果然好玩好毒!

其實 Tomix 同 Kato 兩間廠 各有咩特點呢? ...
tckl 發表於 2011-6-2 16:59

我反而少玩kato同Tomix, 所以唔係好清楚!

我玩既牌子主要是: fleischmann, marklin, trix, brawa, HAG, proto 2000, Bachmann, roco, Klein Modellbahn, piko, RIVAROSSI, etc.
回復

我反而少玩kato同Tomix, 所以唔係好清楚!  

我玩既牌子主要是: fleischmann, marklin, trix, b ...
OldHenry 發表於 2011-6-2 17:15

你玩個 d 係 賓士級火車,  Kato 同 Tomix 係 豐田級 .... :有機會我都想試下外國火車的手工。
回復

你玩個 d 係 賓士級火車,  Kato 同 Tomix 係 豐田級 .... :有機會我都想試下外國火車的手工。 ...
tckl 發表於 2011-6-2 17:38

都唔係既! 呢o的牌子proto 2000, Bachmann, Klein Modellbahn, piko, RIVAROSSI都唔係好貴, 我無玩kato同tomix主要係我只玩HO size者
回復

你玩個 d 係 賓士級火車,  Kato 同 Tomix 係 豐田級 .... :有機會我都想試下外國火車的手工。 ...
tckl 發表於 2011-6-2 17:38

蒸汽頭推介fleischmann
回復

Kato車都唔差架,佢有D車個Motor靚過D歐洲車

蒸汽頭推介fleischmann X2
回復

Kato車都唔差架,佢有D車個Motor靚過D歐洲車

蒸汽頭推介fleischmann X2 ...
Challenger 發表於 2011-6-2 17:52

challenger師兄, 你會唔會上電腦玩plan呀?!
回復

如果有師兄教玩都OK

又到收工時候啦

今晚我會Post我嘅火車Plan
回復