新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 13234|回復: 9

[其他] 你會為你的 Luxman 配什麼線材?

希望各方友好分享下為 Luxman 器材 配線的經驗。

我為曾經擁有的 509u 配上原裝 JP-15000 電源線, 係短短一年使用中無特別配過其他的電源線。
雖然 JP-15000 無咩特別強項,但配上 509u 就比較平均, 但高頻段會有少少毛噪感、"掘" (係比較 ocellia ref 只電源線下的感覺) ,
唔比較下其實都好夠用,不過我呢個井底蛙未正式玩好 509u 就退出,而家諗諗不忘想重拾舊歡,
希望可以借各位經驗去為未來的計劃打算。
Luxman 505U
PC: Acrolink 7N 4030II
IC:PAD Musaeus XLR
SC: PAD Aqueous Aureus Pra.
回復

To: tckl
已經賣了509u?

小弟用全套 Luxman (D-08 + C-800f + M800A), 推 Eventus Phobos. 線材如下:

IC: Acoustic Harmony (flaghship model) (cdp->pre)
      Taralab 0.8 (pre->pow)
SC:  Acoustic Harmony (flaghship model)
PC: VooDoo Crystal Varjra (cdp)
      Acoustic Harmony (flaghship model) (pre)
      JPA15000 (pow)

我覺得條15000放在後級幾平均. 前級之前夾過AET HIN EVO, Vovox Textura, 但係始終都係鍾意 Acoustic Harmony 果種音樂活力, 氣氛, 和現場感. 平衡度十分好. 比到你一種很"健康" 的感覺. 而且音像很"鮮明". 如果你有機會, 可以試一試.
回復

已經賣了509u?

小弟用全套 Luxman (D-08 + C-800f + M800A), 推 Eventus Phobos. 線材如下:

IC: ...
musicolic 發表於 2011-9-22 17:24

musicolic兄,想問o下條AH旗艦訊號線同0.8又點比呢?可否講多d AH旗艦訊號線o既評價?
回復

已經賣了509u?

IC: ...
musicolic 發表於 2011-9-22 17:24

多謝分享,我部 509u 都賣咗年幾囉。
    15000  夾後級係會幾好。你都夾得好好。
    反而我想知如果 15000 夾d08 會係點?
回復

回復 1# tckl

小弟用Kondo AcZ 夾507U
回復

回復  tckl

小弟用Kondo AcZ 夾507U
louisc 發表於 2011-9-22 23:34

原來 louisc hing 都係 lux 會員。
回復

回復 5# tckl

To: tckl 15000 夾D-08 我未試過. 但我試過 15000 夾 C-800F 前級. 以小弟口味來說, 比較"暗啞", 而且唔夠細節. 所以, 我估15000 夾 front source 都應該不太適合.
回復

其實小弟成日心癢癢想試吓 Shunyata CX Anaconda or King Cobra 夾前級, 將條 AH PC 放在後級. 但不知道蛇仔D線夾唔夾LUXMAN. 都係果句, 銀根有限, 唔夠 guts 去試. 哈...
而家D聲很耐聽, 沒有什麼投訴, 就轉心聽音樂先, 唔去想換線住.
回復

回復 4# fatboy88

To fatboy88: AH flagship IC, 依條線一開聲的時候簡直嚇我一跳. 你地一定以為係好好聲, 剛剛相反. 一開聲時死死實實, 冇變化, 細節唔夠, 又暗, 好似鼻塞了唱歌一樣. 真係好難聽架... 心想, 唔係吓話, 萬多元級數的線材的聲音怎麼像二三千元的聲音??!!  心想, 唉... AH 這個牌子, 從此可以忘記了.

可是, 友人告知條線未煲之前係衰聲, 要煲至少100 粒鐘先開聲. 好! 我就給它兩星期的時間. 煲了一段時間之後, 真係唔講得笑. 起初你會覺得高音唔夠, 歌手好似 "姐" 住個口唱歌咁. 但係煲耐左之後, 一天都光哂. 而且細節會慢慢出番哂梨, D 聲仲好活潑添. 可以用"健康"來形容. 質感亦好好.

所以, 真係要比多少少耐性, 會有意想不到的回報.

評分

查看全部評分

回復