新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 32486|回復: 29

[附件] Luxman DA-200 DAC

品牌版主:

請問部DAC將會九月引入在港發售呢?
Thx
品牌版主:

請問部DAC將會九月引入在港發售呢?  
Thx
gundamfix2005 發表於 2011-8-18 17:42

將會在九月到港.
回復

將會在九月到港.
Luxman 發表於 2011-8-18 17:44

請問佢有 模擬輸入,有咩作用?
回復

請問佢有 模擬輸入,有咩作用?
tckl 發表於 2011-8-18 19:51

待到貨後會有所交代。
回復

回覆: Luxman DA-200 DAC

希望多D資料同試聽下。
(有headphone in 方便~)

-發送自我的*米加粒子炮*
回復

樣本機已經到港,今日之後可以到陳列室試音,稍後會送上報告。
回復

回復 6# Luxman

好重手下,新機聲音有待開發,但其實已經唔錯, 好快會加埋Lxdtm一齊試,之後會試埋USB,有興趣既朋友可以上陳列室試!
回復

請問有冇聽後報告分享吓呢
回復

快d出報告啦! 好心急。
回復

點解冇AES嫁!!!
avlam 發表於 2011-8-31 21:06

因為現時的家用相約價位的Transport大多都沒有真正AES/EBU 110ohm制式輸出,強行加入或隨便造一個Cannon/XLR/平衡數碼輸入只會增加用家無謂的成本。
回復

我都想知REPORT , 有無CHING已經試左機 ?!  如CAS+DA-200 同D-05 對比如何 ?!
回復

好似係16,800
回復

咁AES係咪傳真度點都高過同軸&光纖先!!!
avlam 發表於 2011-9-1 00:28

唔一定,事乎制作而定.

情況就像XLR唔一定好聲過RCA一樣.
回復

今天開始測試DA-200了,請各位耐心等待及有時間可以翻閱本文的內容,筆者會不斷更新。

以下是測試機種及接線名單:

Luxman D-08
                      +   DA-200   會測試直出及加上DA-200後的效果
Luxman D-06

數碼部份PC全部採用Argentun Acoustic Prot-12-6
擴音機PC Acoustic Harmonu SAP-1  1.5M
喇叭線Acoustic Harmony  S-1 3.5M

擴音機:

Absoluta  Partenope   合拼機  73W x 2 膽/錫合拼

喇叭:

Talon  ThunderHawk   全陶瓷單元
回復

第一點可以肯定的是DA-200那兩個analog line input只可以作通過或以DA-200用不固守輸出時作為前級使用(RCA),不能把訊號A>D

初步用D-08作為transport以COAX 44.1 傳送,感覺明顯被D-08比下去,D-08仍是Luxman的數碼皇者。
但話雖如此,DA-200這一刻的表現絕不會亞於D-05,如有更多時間讓她作更多好準備(煲練),肯定不會讓人失望。
回復

經過一輪熱身後,D-08 + DA-200 +  Partenope + ThunderHawk這個組合已漸入佳境,音場結像力及穩定度已經不是一般合拼機組合可以媲美,無論放進D-08那個Lxdtm內的是任何一張碟,都會被重播得栩栩如生,幾可亂真。

在這時間,DA-200的表現實在稱職,一丁點都不失禮,就連在坐的幾位好朋友都說,以價論貨,真難以挑剔。

以下這張碟是小弟第一張測試的CD,如各下有聽過此樂章,不妨到中環陳列室再好好細賞這組合如何演奏出琴弦每一段精彩的神韻。

Liszt:HUNGARIAN RHAPSODIES  CZIFFRA
回復

如果用一部$10K以下嘅 CDP作 transport去 DA200,效果又會點呢,用到D-06 or D-08會唔會唔啱level,因部DAC嘅身價大概$16K,請試埋電腦用USB去DA200效果又會點呢?
Thx
回復

如果用一部$10K以下嘅 CDP作 transport去 DA200,效果又會點呢,用到D-06 or D-08會唔會唔啱level,因部DAC ...
gundamfix2005 發表於 2011-9-6 12:25

gundamfix 兄

筆者收到不少PM都想用平價transport作為訊源給DA-200測試,為了滿足大家,將會盡快用CEC CD3300配合DA-200作出報告。

現用D-08/D-06都是為了之前的同好們要求所至。
回復

gundamfix 兄

筆者收到不少PM都想用平價transport作為訊源給DA-200測試,為了滿足大家,將會盡快用CE ...
Luxman 發表於 2011-9-6 12:43

非常期待
回復

I would like to know if D-05 + DA-200, will it better or same as D-06?
回復