新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 4645|回復: 14

[官方測試報告] racewong report - Wilson's Audio LAB Reference Power Cord

~ 序 ~

HIENDY一向支持本地品牌, 我本人更使用GURU ACOUSTIC與WILMER WORKSHOP產品好耐. 一聽到有新本地品牌推出, 我都會好興奮, 原因不外乎 [性價比]這三個字.

本地品牌在香港要有知名度, 的確很難很難, 有些條件更是不可缺少.

1) 外觀一定要靚仔, 高級音響除左要聲靚外, 外觀往往主宰了購買慾.
2) 聲靚, 要香港發燒友接受本地品牌, 性價比一定佔著重要地位. 好似一條三千蚊的本地品牌, 其品質表現起碼要去到萬元級別的水準, 才可以叫本地發燒友留意.
3) 價錢, 這不能太離地. 除非你一條二萬線材能有十萬元的外國貨水準吧!

簡單D講, 本地品牌如要在香港打響名堂, 其性價比起碼要有三倍以上表現, 才可以得到香港發燒友留意購買.

至於你地見到依篇報告, 就是告訴你, 本文主角已附合上述三大要求.

~ 產品介紹 ~

睇番WILSON's AUDIO LAB (下稱"WAL")的特許區資料, 這條REFERENCE使用:

1) 5N紫銅鍍銀線芯
2) 幼芯與單支混合而成
3) 3芯獨立及3芯獨立屏蔽設計
4) Teflon絕緣皮
5) 火線, 中線 各以11mmsq2/7AWG 混成
6) 鍍銠碳纖維紫銅插頭配上黃銅外殼, 除左令聲音更有線條之外, 聲音保持得更純正.

這些資料只供咁多位準買家參考, 我反而實際d, 我想知道以佢的表現, 可否PK一些三四倍價位的來佬貨.

所以我就拎左幾條10K 至16K的電源線, 用黎同本文主角一較高下.

~ 測試 ~

使用器材都係果D啦.

LP System
盤:                    - SME Model 10 (PC-Shunyata Python CX)
臂:                    - SME Model 10
頭:                    - Acoustical System The Archon
唱放:                 - YBA PH150 (PC-WAL REFERENCE PC., Guru樂 XLR)
CDP                  - ARC CD8 (PC-WAL REFERENCE PC ., IC-Matisse Gold Reference XLR)
CAS                        - Antipods DSGT (PC-WAL Reference PC, 跟機USB)
DAC                        - CEN.GRAND 9i-80s (PC- VOVOX Textura PC, GURU樂XLR)
PRE-AMP           - ARC REF5SE (PC- 威馬牌K2s PC, Cardas Clear XLR)
Power Amp        - Bryston 7Bsstc (PC-Shunyata Venom HC, SC-Acoustic Harmony G1)
Speaker            - Magnepan 3.7

其實佢依條線我根本上係長插在部YBA PHONO度煲, 每天聽到佢在變化都幾勁.

第一天, 乾, 暗.
一星期, 第三天已經開始潤番少少, 音場未算開揚.
兩星期, 同第一星期差不多表現.
一個月, 大約一個月左右, 我在我的PHONO 24小時無關機的慢火煲練下, 中頻的細節開始出黎. 音場也開始向左左兩邊伸延.
個半月, 我諗大約已RUN-IN夠了, 試聽了一些ROCK, POP, JAZZ. 發覺這品牌的取向有點像TARALABS, 又有D似KS, 兩極伸延都好好, 質感又夠實淨. 如果你要我彈的話, 我諗會喺在連貫性與中高頻分析力如果再可以改進的話, 話VERY GOOD肋.

煲透左當然試埋部CD8與我的新歡ANTIPODS DSGT啦, 總括本文主角WAL Reference PC的特點強於音場的闊度與空間感, 中頻水份潤度適中, 中低的抽擊力都幾勁. 節奏有點偏快, 適合聽JAZZ或古典等等大編製樂章.

~ 總結 ~

相然, 你地最關心既的這條WAL REFERENCE可唔可以超越佢身價兩三倍的電源線?

我的答案是: 如果佢係大品牌的線材, 我會用九千蚊同佢買依條REFERENCE POWER CORD.

最後, 我都希望HIENDY各會員能夠多多支持香港品牌, 令他們有朝一日成為香港的驕傲.

----------------------- 完 --------------------------

公司 : WILSON'S AUDIO LAB
LINK :   http://www.hiendy.com/hififorum/ ... &extra=page%3D1

評分

查看全部評分

Support local brand

評分

查看全部評分

回復

我都買咗呢條Powercord, 不過約用咗一個月左右,加上近日好忙,未有時間煲...用在CDP,暫時只覺很中性,希望煲多兩三個月有版主描述的效果啦

評分

查看全部評分

回復

我都有支持本地出品,幫襯左wilson幾件產品,其中亦有呢條PC,個人感覺正面,音場明顯大左,用左個多月,值得支持。

評分

查看全部評分

回復

KentCheung@FB 發表於 2017-1-10 21:22
我都有支持本地出品,幫襯左wilson幾件產品,其中亦有呢條PC,個人感覺正面,音場明顯大左,用左個多月,值 ...

依條PC的確表現有驚喜, 所以我先出個報告推廣一下

評分

查看全部評分

回復

我都係用家之一,用黎插拖板,留言support!!

評分

查看全部評分

回復

你地既支持,就係小弟進步既最大動力,感恩
回復

唔知呢條線用在後級表現如何呢
回復

黑色暴乳 發表於 2017-1-12 12:19

拎比你試下好嗎? 最近upgrade左部Amp未?
回復

黑色暴乳 發表於 2017-1-12 12:19

以能力計,用在任何器材都有明顯質素表現。
回復

小弟都有試佢呀, 表現好靜, 同埋中低頻彈性好好, 高音明顯伸高左! 性價比黎講堅高!

黎緊應會用黎插隻拖板

評分

查看全部評分

回復

用家簽到支持下先  
用左一排, 最後佢去左部 AV AMP 度

評分

查看全部評分

回復

版主請問如果用係power conditioner得唔得?會唔㑹有音染?
曾轉用另ㄧ條但令整體声音有所改变。不是我想要的。只可用回原本那條omega 3到現在。只想找條高低伸延更好ㄧ些,冇音染及回電快可提供足夠电源给小弟對細mono.請問威馬兄那條Refence pc適合嗎?謝謝!
回復

RasRick 發表於 2017-1-12 16:31
版主請問如果用係power conditioner得唔得?會唔㑹有音染?
曾轉用另ㄧ條但令整體声音有所改变。不是我想要的 ...

未試用在拖板, 因為我個PS8係20A插
回復

用家留言支持本地品牌;買左兩條,一條用係電處,一條用係network player,

背景更靜、明顯聽多左弱音、加強分離度、密度提高,

贏曬我之前買落三、四仟價位電源線幾條街,性價比超高。

評分

查看全部評分

回復