新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 16068|回復: 21

[官方活動] HIENDY會員大優惠 - Power House Alpha 8000, 10000

我鎗王本著有好野齊齊玩既精神, 最近勁熱門的PHA10000 FUSE, 好多網友都問我會否攪團購, 益下HIENDY網友.

我一收到你地既要求後, 立即聯絡代理, 並得到正面回覆.

POWER HOUSE ALPHA (8000, 10000)

原價: $1,200

HIENDY會員優惠價: $750一粒.

如有興趣購買PHA FUSE, 快D入下面條LINK睇啦.

http://www.hiendy.com/hififorum/ ... read&tid=103425

評分

查看全部評分

鎗王大大,會否考慮先在此列出有哪些選擇呢?例如fast blow/slow blow ; 20mm/30mm ; XXX Ampere等等。
e.g. 20mm / fast blow/ 1A;
      20mm/ fast blow/ 3.15A..........
回復

ConstantK 發表於 2017-5-4 22:09
鎗王大大,會否考慮先在此列出有哪些選擇呢?例如fast blow/slow blow ; 20mm/30mm ; XXX Ampere等等。
e.g. ...

都可以呀!
回復

Power House 應該係 "快燒", SR 係 "慢燒"
回復

鎗王兄

小弟現正使用 Mark仔38S想換fuse,今天開機看fuse型號,出現下列問題。

1. Fuse是T400ma 250 , 不知道是幾多A
2. 是快燒還是慢燒?
3. 如果mark 38s是用慢燒,power house 是否無慢燒fuse?
4. 前級是否用10000比8000好?

希望鎗王兄或其他師兄能幫忙才可PM訂貨。
回復

ltkeric 發表於 2017-5-9 01:10
鎗王兄

小弟現正使用 Mark仔38S想換fuse,今天開機看fuse型號,出現下列問題。

T=快燒
400ma
Power house 無慢燒, 如果慢燒的話, 可以買大0.5A
前級我會用8000

評分

查看全部評分

回復

racewong 發表於 2017-5-9 01:20
T=快燒
400ma
Power house 無慢燒, 如果慢燒的話, 可以買大0.5A

T 係慢燒, F 先係快燒。
回復

ltkeric 發表於 2017-5-9 01:10
鎗王兄

T是慢燒, 400ma=0.4A

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2017-5-9 02:37

係喎, 記錯左添...THANKS.
回復

eds60 發表於 2017-5-9 02:37

Yes,eds60 兄說得對...
T - stands for "Time Delay"
中文意思係 "慢燒"
即英文嘅 Slow Blow
通常機內的 Fuse 座 只會以 T 作 symbol,可能係由于位較少空間印字嘅關係,好少會印 Slow Blow 字様。
另外 T 呢個 Fuse Symbol 亦係電工術語。
一般亦要打開機箱先見到內部 Fuse 座的;當然其實廠方一般都冇預/建議客人打開機箱換。

要注意的是響香港較多燒友用嘅 Fuse 品牌中,HiFi Tuning 及 Synergistic Research 都係有 Fast Blow 同 Slow Fuse 供客戶選購的;唯獨是 PowerHouse 嘅 IP3/4 及 Alpha 系列都係只有快燒品種的。

一般訊源及耗電量低嘅器材,由於有突發性不尋常嘅大電流發生嘅機會不大,因此就算內部 Fuse 係用 “T” ,其實的確係可以用大約高 30% Amp 值嘅 Fast Blow Fuse 替換;但至于大功率器材如電處、牛牛及功率放大器則建議用返廠提供嘅 Fuse type 及 Amp 值了。

對於想為自己心愛嘅音響器材換 Fuse 嘅您同你係必須小心選擇的喔!

評分

查看全部評分

回復

DaDaDa 發表於 2017-5-9 11:29
中文意思係 "慢燒"

多謝 DaDaDa兄解釋。我唔知道是 Time delay 的意思。
回復

中文意思係 "慢燒"

多謝 鎗王兄、60兄及DaDaDa兄解釋,終於明白心中的疑問。

一定訂2條 0.5A Alpha 8000 試吓

評分

查看全部評分

回復

中文意思係 "慢燒"

好鬼PRO.

又學到野.
回復

racewong 發表於 2017-5-9 01:20
T=快燒
400ma

已發PM給你
回復

收到, 已回覆.
回復

鎗王兄

可否問吓代理可否特價訂 PH 4K+ Video Fuse?  我想訂啊
回復

中文意思係 "慢燒"

PIP1828 兄,請問 13A 有冇快慢燒之分?
回復

想請教有冇師兄試過細A數 fuse和大A 數fuse用在同一部機度,同一位置,音色上會唔會有分別呢?
回復

今日最後一日啦, 仲唔快D PM我?!
回復

AndyChan@FB 發表於 2017-5-11 06:23
想請教有冇師兄試過細A數 fuse和大A 數fuse用在同一部機度,同一位置,音色上會唔會有分別呢? ...

咁我又真係無比較過喎.
回復