新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 13424|回復: 21

[超低音喇叭] 請教中罝及超低的選擇

誠意請教各ching,希望大家可以比比意見!
因為之前換了前置,現在和中置唔多夾聲,想升級,順道想換超低音,想大家指教一下。。
1)        中置預算七八千元內
2)        低音預算一萬元左右
因為自己一向都係聽兩聲道為主,所以對多聲道冇咩研究 ,現在用ProAC CC1及REL T3,
全是舊款用了多年了,前置用Atohm GT2, 打算今年內會再換AMP,應該是Pioneer, 701或901,
但現在想先換叭先,請各位比比意見啊!!!!
你覺得Pro Ac 嘅聲慢過Atohm?
回復

要夾聲就用返 Atohm GT-CENTER-HD,但個人覺得用對GT 2玩AV真5捨得
回復

不過我反而建議換Amp 先,例如901, 因為56 明顯唔夠班,到頭來你可能喇叭都唔洗換

評分

查看全部評分

回復

bigpun1975 發表於 2017-6-11 16:19
不過我反而建議換Amp 先,例如901, 因為56 明顯唔夠班,到頭來你可能喇叭都唔洗換 ...

Totally agree wish  you
回復

wildmanhk 發表於 2017-6-11 16:22
Totally agree wish  you

多謝狂人
回復

bigpun1975 發表於 2017-6-11 16:19
不過我反而建議換Amp 先,例如901, 因為56 明顯唔夠班,到頭來你可能喇叭都唔洗換 ...

若果換701+sub仔又點睇呢?我都唔捨得放太多錢玩AV。。。。。
回復

wildmanhk 發表於 2017-6-11 15:37
要夾聲就用返 Atohm GT-CENTER-HD,但個人覺得用對GT 2玩AV真5捨得   ...

Ching....我就係唔捨得買隻Atohm中置。。。。。 所以先想請教大家!
回復

chakat 發表於 2017-6-11 17:00
若果換701+sub仔又點睇呢?我都唔捨得放太多錢玩AV。。。。。

其實701 都ok, 不過比我會買上一代旗艦89
回復

依家嗰隻幾吋?覺得爭D乜?
回復

不如你講下有幾多筆直去換AV器材,同埋你覺得除咗中置唔夾聲之外仲有乜不滿,你聆聽空䦔多大,都玩多少ch?
回復

換部好amp啦
回復

wildmanhk 發表於 2017-6-11 19:15
不如你講下有幾多筆直去換AV器材,同埋你覺得除咗中置唔夾聲之外仲有乜不滿,你聆聽空䦔多大,都玩多少ch ...

Ching,今次打算用兩萬元左右改善AV系統。初初也打算換AMP先的,但始終隻中置及低音都用咗彼長日子,所以又心思思想換。。。。現在聽左各Ching分享後,又心大心細。。。。其實換AMP改的改善大D啊?還是換speaker呢?而現在用的LX56雖然是四年前產品,但又好似和701是同級的產品,不知有多大提升。。。。請各大大指教一下!
回復

你要問自己想唔想玩最新嘅音效格式例如DTS x同Atmos等。 如果只玩返舊制式DTS HD master audio等, 換機嘅誘因不是太大,因為相差不會太遠。 你可以集中資源買超低同中置喇叭。
回復

wildmanhk 發表於 2017-6-11 22:51
你要問自己想唔想玩最新嘅音效格式例如dts x同atmos等。 如果只玩返舊制式did HD master audio等, 換機嘅 ...

看過D ching講,Atmos好似是有唔係好實在。。。而我家最多也只會玩5.1.
回復

chakat 發表於 2017-6-11 22:54
看過D ching講,Atmos好似是有唔係好實在。。。而我家最多也只會玩5.1.

只玩5.1換機嘅誘因不是太大,因為相差不會太遠。 你可以集中資源買超低同中置喇叭!玩Atmos唔玩天花玩反射speaker必後悔!但玩Atmos同DTS x玩得好又真係另一境界。你玩5.1面積有多大?現用乜十隻呀?
回復

wildmanhk 發表於 2017-6-11 23:07
只玩5.1換機嘅誘因不是太大,因為相差不會太遠。 你可以集中資源買超低同中置喇叭!玩Atmos唔玩天花玩反 ...

低音是REL的T3,舊款主打音樂感,但睇戲真係唔夠迫力!而廳約180呎,用一半玩影音。
回復

試下SVS SB13-ULTRA收到快打心口而PB13-Ultra 一滲滲掃褲管的,但比出名V及J牌平一截
回復

做咗D功課...看咗D網址..有些想法, 在我的預算內.....想大家比比意見啊..

1: LX701 + sunfire XTEQ 10"
2: LX701 + Velodyne SPL-1000i + KEF R200C
3: LX 901 + MK750 中置

回復

chakat 發表於 2017-6-12 09:02
做咗D功課...看咗D網址..有些想法, 在我的預算內.....想大家比比意見啊..

1: LX701 + sunfire XTEQ 10"

我選一

Woofer 我以前用過Revel B120 , 性價比好高,不過唔知仲有冇出
回復