新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 17476|回復: 47

[CAS] CAS配件分享討論區

CAS配件分享討論區
不如大家玩CAS一起入來長期分享討論一下玩CAS適用的不同配件
CAS真係好多野可以玩有USB類配件;有Lan線類配件 ;有HDD類配件;有NAS配件;有地盒類或濾emi配件又有特別適合CAS的墊材等等等等
五花入門
CAS一大秋野,你點玩?分享一下

我就最近試緊光纖盒 同lan線

評分

查看全部評分

我推PPA OCXO Lan Switch 和 IFI USB 3.0!!
回復

我用DLINK的MEDIA CONVERTER, 可以隔離NOISE, 又平又好用
回復

回復

我用synology nas DS214 play入switch box再用sotm200經Singxer SU-1出Holo Spring Full Mod Dac經無源前級入pioneer m25後級推KEF R700 SPEAKER.
(nas,switch box,sotm200,Singxer SU-1全用KECES DC 116 LPS以LAKABLE Triple C 線供電,SU-1 用Curious USB Cable, 用QED REFERENCE HDMI 線入Holo Spring Dac)
玩AES配XSYMPHONY 501純銀線;以0.6m QED REFERENCE HDMI 線玩I2S
而所有LPS,後級, DAC電源皆由KECES BP1200全平衡接地隔離牛供電
回復

7500martin 發表於 2017-9-11 14:20
我推PPA OCXO Lan Switch 和 IFI USB 3.0!!

PPA OCXO Lan Switch來講,我用緊
WhatsApp Image 2017-09-11 at 20.04.59.jpeg
回復

sealteam4 發表於 2017-9-11 20:07

再加ifi ipurifier 在PPA OCOX Switch 改善大嗎?
回復

個list會好長...
回復

7500martin 發表於 2017-9-11 20:18
再加ifi ipurifier 在PPA OCOX Switch 改善大嗎?

沒有聽得出來,不過主因是我建構得太快了

現在我LAN的基建已完成,二部nas 一個ROUNTER ,一個SWITCH ,四對光纖盒

nas ->光纖盒->NETGEAR ROUTER ->光纖盒 --> ppa OCOX SWITCH --> 光纖盒 -->FIDATA nas -->光纖盒 -->LUMIN U1

以上是訊源最頭純LAN PARTS,用了大量IFI IPOEWR比電 有一個LPS比電部ROUTER

之後就到USB..............

評分

查看全部評分

回復

Midnighteye 發表於 2017-9-11 15:34
我用DLINK的MEDIA CONVERTER, 可以隔離NOISE, 又平又好用

推薦大家一個內地更平的光纖盒
一個叫勝為的北京公司
非常高質素
又平又好

https://detail.tmall.com/item.ht ... &_u=b8td6nj4952
回復

sealteam4 發表於 2017-9-11 20:07

睇見個Switch都驚= =
又線電又Clock再加ipurifier,不過好似重差一樣,接埋地線可能效果重好

小弟無咁複雜,PC > PPA Switch >光纖盒>DAC
回復

sealteam4 發表於 2017-9-11 20:49
推薦大家一個內地更平的光纖盒
一個叫勝為的北京公司
非常高質素

本身用緊DLINK光纖盒,師兄有無比較勝為這款?
不過暫時覺得好既光纖線比較難搵...
回復

請教師兄用光纖, HDMI行I2S, AES,哪個最好?我未用過光纖, 但在我系統中,I2S比 AES好不少呢
回復

朋友用iso regon+ ifi micro usb 3.0入SU-1 經master7 dac行I2S 效果佳
回復

sealteam4 發表於 2017-9-11 20:40
沒有聽得出來,不過主因是我建構得太快了

現在我LAN的基建已完成,二部nas 一個ROUNTER ,一個SWITCH , ...

師兄,太多光纖盒可能會令到 D 聲欠缺生氣。其實用一套於尾關去 DAC 已經可以。
回復

May I know what is 光纖盒 n what is the use of it ?
回復

史的墳 發表於 2017-9-12 09:04
師兄,太多光纖盒可能會令到 D 聲欠缺生氣。其實用一套於尾關去 DAC 已經可以。  ...

Not necessarily。可影響嘅因素太多。
回復

diamondblack 發表於 2017-9-12 11:07
Not necessarily。可影響嘅因素太多。

yes
電源,品牌 ,光纖線等本身因素
同無限咁多其他因素
回復

sealteam4 發表於 2017-9-13 00:18
yes
電源,品牌 ,光纖線等本身因素
同無限咁多其他因素

既然師兄都有這想法,那何不把不明因素都除去?
既然花了那麼多錢去買PPA OCXO,如果再轉光會否defeat咗個靚clock的purpose?
純粹出於求知心,因我也訂了一個PPA OCXO。
回復

waikeywi 發表於 2017-9-13 00:46
既然師兄都有這想法,那何不把不明因素都除去?
既然花了那麼多錢去買PPA OCXO,如果再轉光會否defeat咗個 ...

我會告訴你,我個人認為光纖盒帶來的改善是最大,比那ppa 更大
光纖盒才是整個CAS網絡建構的靈魂
回復