新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: Sohappy

[前級] 盲衝 Accuphase C2850 + A47

starhifi 發表於 2017-12-25 22:18
This is the best interconnect cable I've ever tried before.

咩型號?
回復

Schnerzinger Ref 3000
回復

Sohappy 發表於 2017-12-26 12:44
Starhifi兄 呢隻有冇入? 好鬼好聲

今天係CD Warehouse同HK Records都買唔到,你係邊到買?
回復

旺角女人街 wai wai 和 節拍都有
回復

2850怎么能和3800比,差太多了。2850不是真正的全平衡,而3800是真正的全平衡(主要是AAVA上,一个是非平衡,一个是全平衡)
回復

金仔啲Class A 得翻兩款有針錶, A70 打上已經冇咗, 少咗份觀嘗性
回復

gu1978 發表於 2018-1-19 11:45
2850怎么能和3800比,差太多了。2850不是真正的全平衡,而3800是真正的全平衡(主要是AAVA上,一个是非平衡 ...

C2850不是全平衡呢樣我真係不知道
回復

shooter 發表於 2018-1-19 12:28
金仔啲Class A 得翻兩款有針錶, A70 打上已經冇咗, 少咗份觀嘗性

針錶和電子 兩様不同感覺
回復

Sohappy 發表於 2018-1-19 15:46

係唔係真平衡冇乜所謂,好聲咪得 ,C2850都好好聲
回復

gu1978 發表於 2018-1-19 11:45
2850怎么能和3800比,差太多了。2850不是真正的全平衡,而3800是真正的全平衡(主要是AAVA上,一个是非平衡 ...

AAVA是Volume,平吾平衡真係差咁遠?我吾同地方聽過兩次3850,又吾覺贏我部2820有幾條街
回復

pclai2000 發表於 2018-1-19 22:59
AAVA是Volume,平吾平衡真係差咁遠?我吾同地方聽過兩次3850,又吾覺贏我部2820有幾條街 ...

咁師兄下一步,係儲定錢,等部金仔新 DP-7xx 出
部 DP720 已經 KO 部 K03x

評分

查看全部評分

回復

uncleseven 發表於 2018-1-19 23:17
咁師兄下一步,係儲定錢,等部金仔新 DP-7xx 出
部 DP720 已經 KO 部 K03x ...

K03X我好滿意,夠哂聽吾打算換 兩部機取向都吾同,同埋720贏K03X啲咩呢?
已你嘅邏輯,K1又KO咗720,咁你係未要儲錢換呢?
回復

pclai2000 發表於 2018-1-20 06:54
K03X我好滿意,夠哂聽吾打算換 兩部機取向都吾同,同埋720贏K03X啲咩呢?
已你嘅邏輯 ...

滿意就好! 每人口味唔同.
玩音響又好難講邏輯同理性,只係見師兄用金仔前後, 有機玩一套.
又見個標題係[盲衝], 所以才  [盲衝] 多口一問. 如有得罪, 請見諒 !
K1又正常係會 KO 720,但因為 Budget 問題, 我應該好難儲夠錢換
更重要係玩 K01X 或 K1, 就一定心多要加 CLOCK, 加加埋埋條數真係好大.

至於由 K03X 換左 DP-720, 我未換之前, 仲以為會甜好多.
點知只係滑左同質感好左, 甜味只係多 DD. 這個可能就係新金味, 同埋 ESO K03x 在音樂感的改進所致.
比較明顯係 DP-720 分析力好左, 同音牆深左. 低音質量好左, 但量係明顯少左.

評分

查看全部評分

回復

uncleseven 發表於 2018-1-20 11:35
滿意就好! 每人口味唔同.
玩音響又好難講邏輯同理性,只係見師兄用金仔前後, 有機玩一套.
又見個標題係[ ...

在我家K03X低音嘅量吾會小,反而有朋友來我度聽佢話低頻有彈力,又幾好聲,而佢係用720
回復

pclai2000 發表於 2018-1-20 11:55
在我家K03X低音嘅量吾會小,反而有朋友來我度聽佢話低頻有彈力,又幾好聲,而佢係用720 ...

話低頻有彈力 <- A70 功不可沒
師兄識貨

講返樓主用 C2850+A47, A47 已經比 E650/600 的後級部份好, 啱口味就 OK, 唔去比較, 就唔會心多.
學大草哥話: {自己屋企套音響一定最好聲}
要真係比較到, 只可以把器材帶返屋企先得, 或者在同場 AB 比較.
如器材, 線材 同 場地都唔同, 好難見真章 !

評分

查看全部評分

回復

如果用2部A47又點睇呢?
回復

Sohappy 發表於 2018-1-20 13:46

我無用過唔感被意見.
但應該是量同質的比較, 要睇你需求.
回復

Sohappy 發表於 2018-1-19 15:46

3800以下全不是真正的全平衡。这个你可以查资料。
金嗓子前级,真正的精华就是AAVA上,AAVA不是简单的调节音量的,
同时兼顾放大等在一起。

評分

查看全部評分

回復

Sohappy 發表於 2018-1-20 13:46

唔大食喇叭,經濟玩法可以試吓。
回復

gu1978 發表於 2018-1-24 13:25
3800以下全不是真正的全平衡。这个你可以查资料。
金嗓子前级,真正的精华就是AAVA上,AAVA不是简单的调 ...

唔怪得AB一比,C3850不論在密度彈跳力都籝C2850
回復