新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: 白影

[影音組合] 「撿破爛」的影音組合 :P

火.. [複製鏈接]
Which projector u got?
djaddy 發表於 2011-3-10 06:56

Z3 from Timmy, I still thinking which one to buy, 1st hand or 2 hand, which LCD projector, I gave up on DLP....
回復

Which projector u got?
djaddy 發表於 2011-3-10 06:56

X3
回復

新玩具, 好好玩, 玩左四隻CD, 有三隻都聽得出有明顯分別, 呵呵
明晚再試下睇戲有無分別先, 哈!
回復

又係我小白出黎胡說八道既時間了,

因為入左台「吹呀吹 」, 昨晚認真試了一回兩聲道, 玩下之前見到有師兄用野整係電視上既方法:

拉幕:

係我個環境, 個幕會差不多貼住電視, 而個幕寬會去到前置後置既大約大間位置。

第一個感覺係音場變得平坦, 少左立體感, 少左深淺 (本身套野已無乜, 依家中死, 哈)

口形大左, 都係那句:本身都已收得唔細, 把人聲好似由個幕既中間幾大範圍出黎, 唔係好得。

但都有好處, 左右聲道平衡左, 因為環境所限, 一邊是牆角, 一邊是走朗, 就算平時校到口形係中間, 都會聽得出牆角那邊既聲底厚同實一點, 而且有時仲會出現Boom。依家反而會平均左前置喇叭背後既反射聲。(這點我在考慮DIY兩塊木既擴散板放於兩隻前置後後既牆身上)

而且樂器既定位好似更清晰左, 雖然少左遠近, 但可能係因為左右聲道既聲底一致左而令到各點的定位既準確, 不過都係那句, 都係唔係好準, 因為套野同環境太屎, 哈!

用毛毯蓋TV:

第一個感覺, 口形細左, 集中左,但係人聲既細節少左同薄弱左。

因為中間的變化, 令到左右既聲好似比中間大聲左令到前面既音場凹左入左。

但見到好多師兄都咁做, 無理由會咁差的, 所以好可能是張毯太厚, 吸得太多聲。

之前於一個高手家中聽過佢用那些裝雞蛋的凹凸野, DIY左一張反射板放係電視前, 感覺是個音場連貫左, 但係就人聲無咁集中。

所以我想, 其實要吸音定要反射, 好睇環境, 器材同口味。

之後會再試下不同物料黎蓋TV, 其實我有個想法, 就係我係用牆紙的, 如果整板實木板, 上面用番同一張既牆紙, 令到整套野既背後既主要反射面既物質比較一致, 是否會是最理想, 當然最好不是用實木而用番石屎, 因為牆紙之下既物料都會有影響, 但係我既豬耳睇怕到時分唔到, 及此方法是可行性太低了吧, 哈!

是次分享完畢, 謝謝收看。
回復

家庭組合, 玩了接近一年, 這星期周末終於完工。
新位, 多聲道中聲不如舊, 但終於有個投影機玩下, 投入感大增。

而雙聲道, 真的有明顯改善, 但亦更能體會環境的限制, 隻皇帝位CD完全把現有的問題表露無遺。
所以不會再向雙聲道發展, 亦不會再考慮玩CD PLAYER, 及甚至夢想中的黑膠, 因為深深了解到雙聲道對於環境的苛刻要求, 無一流都環境空間, 而玩雙聲道只會是捉襟見肘, 費時失事。

收手, 等老師用剩的老P線, 拉獨立電, 於電源上著墨。
之後就慢慢存錢加十仔。
回復

今晚大動, 開始玩三隻十仔, 其中一隻是墊中置,
而且玩番雙前置, 仲未校好, 有排校, 但感覺良好, 特別是中置多左隻十仔墊底, 中置聲包滿左...
回復

收工。
回復

上星期日有朋友上左黎, 都勉強無咩出醜,
不過又要校過聲了, 因為轉左張SOFA, 由3人布SOFA 連貴妃椅, 轉成2坐位芝華仕, 不過唔係有得伸腳那種, 平好多。
結果D音場唔同哂, 應該係因為大細、位置、皮跟布既反射唔同, 總之就係要攪過哂, 而且真皮無我想像中咁震得, 都唔係好感受到張SOFA震…
回復

不過又要校過聲了, 因為轉左張SOFA, 由3人布SOFA 連貴妃椅, 轉成2 ...
白影 發表於 2011-6-28 15:15

幾時輪到我上黎呀
回復

幾時輪到我上黎呀
hooh 發表於 2011-6-28 16:01

星期六日?
回復

星期六日?
白影 發表於 2011-6-28 17:44

呢個星期6晚可以
回復

呢個星期6晚可以
hooh 發表於 2011-6-28 17:51

今晚番去同老婆度度..
回復

呢個星期6晚可以
hooh 發表於 2011-6-28 17:51

星期六去聽野, 忘了, 5:45先係中環完, 再約下星期吧, 對不起 >.<

P.S 不過都好, 因為轉左SOFA之後, 我好唔滿意依家既聲, 怪怪得...
回復

不過又要校過聲了, 因為轉左張SOFA, 由3人布SOFA 連貴妃椅, 轉成2 ...
白影 發表於 2011-6-28 15:15

換左sofa 成套機都唔同哂聲
回復

換左sofa 成套機都唔同哂聲
是嗎 發表於 2011-6-29 13:21

因為之前那張大好多, 而且左右唔對稱, 有一邊係長左出黎既貴妃椅,
依家細左, 而且左右對稱番, 而且皮跟皮既反射好唔同, 總之又要攪過...

不過無時間攪, 71 72 73 都好忙...
回復

因為之前那張大好多, 而且左右唔對稱, 有一邊係長左出黎既貴妃椅,
依家細左, 而且左右對稱番, 而且皮跟 ...
白影 發表於 2011-6-29 13:23

果然係金耳朵
回復

果然係金耳朵
是嗎 發表於 2011-6-29 13:26

你玩野呀, 金咩耳, 我只係聽得多一點, 個個人都得,
而且真係金耳的那些人係要長時間聽過不同組合, 而且聽好多正野之下, 對不同器材都有一定程度既認識先可以一聽之下分析到不同之處, 那些才是金耳...

我還是很嫩...只是新手, 真心講的。

評分

查看全部評分

回復

你玩野呀, 金咩耳, 我只係聽得多一點, 個個人都得,
而且真係金耳的那些人係要長時間聽過不同組合, 而且 ...
白影 發表於 2011-6-29 13:40

人地真心講既, 你地又減分, 唉...

近日我先發現我又太天真, 信錯人, 而且都反思自己一樣野, 而發現一樣野, 我唔識得上去人地度同佢校聲,
因為我唔識好多機既功能同設定, 只係識得玩自己套野, 而且自問又玩得唔算好...

你地唔好再減我分, 我認真說的, 我覺得依家既自己真係好新手, 要重新去學過點玩AV...

評分

查看全部評分

回復

人地真心講既, 你地又減分, 唉...

近日我先發現我又太天真, 信錯人, 而且都反思自己一樣野, 而發現一樣 ...
白影 發表於 2011-6-29 17:12

咁你要多d去聽下其他正野啦
回復

咁你要多d去聽下其他正野啦
eosteven 發表於 2011-6-29 17:19

聽我自問都以前聽唔少,
如果唔係唔會次次那些盲測都會估到一兩樣...

而係我發現當我去到朋友度, 佢地問我一些校聲上既問題, 我只係識答佢地理論上既野, 但叫我幫佢校我會唔知點入手, 除非係用馬仔AMP, 其他的我真係唔識攪, 而且那些可以改EQ既十仔如威記DD, 我又係完係唔識校...

所以突然間覺得自己玩左AV 1年都唔係好知玩過D乜... 學左D乜...

評分

查看全部評分

回復