新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 72962|回復: 246

[官方測試報告] BDP 小型比拼會

火.. [複製鏈接]
上星期六, 小弟有幸邀請到一班 Hiendy 會員到寒舍參加 BDP 小型比拼會,
希望是次比拼會可以讓一眾會員對各品牌的 BDP 有更深入的了解, 從而選購適合自己的 BDP...........
今次的比拼機種屬於中高階機種, 包括:

1. Denon BDP-4010UD

2. Marantz UD8004

3. OPPO BDP-95

4. OPPO BDP-93

5. OPPO BDP-83 NuForce Edition

評分

查看全部評分

以下圖片, 有部份因為百事版主被強烈低頻轟炸後, 出現手震引致有少訐蒙, 敬請各位見諒..............

1. Denon BDP-4010UD

4010 (2).JPG

2. Marantz UD8004

8004 (2).JPG

3. OPPO BDP-95

OPPO-95 (2).JPG

4. OPPO BDP-93

OPPO-93 (2).JPG

5. OPPO BDP-83 NuForce Edition

OPPO-83 (2).JPG

評分

查看全部評分

回復

是日花絮................

評分

查看全部評分

回復

好熱鬧丫
回復

結果如何...
回復

邊部win咗呢
回復

邊部win咗呢
gundamfix2005 發表於 2011-5-2 11:24

最好問吓當日無份出機,只做座上客嘅壞人、五姐同埋manson,佢地答案應該會中肯d...
犀牛同栗米湯雖然無出機,不過佢地係其中一部機嘅用家,信唔過...
回復

最好問吓當日無份出機,只做座上客嘅壞人、五姐同埋manson,佢地答案應該會中肯d...
犀牛同栗米 ...
pepsiman 發表於 2011-5-2 11:48

我同粟米都係因為你地之前嘅比試先至轉會,點會唔中肯呢
回復

內力之厚,凌厲威猛,方位之準,毫無破綻!
舖天蓋地般直迫每吋肌膚,毛孔!
神服在埸一眾高手! 係乜?

就係........天龍禪師之音波絕學  "天龍訣 " ……… 是也!

評分

查看全部評分

回復

是日花絮................
hkp1196 發表於 2011-5-2 09:29

東邪南帝西毒北丐中神通,唔知鹿死誰手呢
回復

個結果咪就............
回復

[AV多聲道音響] BDP 小型比併會

好壯觀!五大高手!

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用
回復

好壯觀!!!!!!!!
回復

轉貼五姐的評價:
http://www.hiendy.com/forum/view ... page%3D1&page=4

聲我就覺得denon 行denon link,聲比較清脆利落,移動方向明顯,咁覺狠d。
馬仔空間移動很好,一樣好強,但聲底厚潤d,力感一樣好強。聲我最鍾意呢兩部。
所以睇自己口味,同夾amp同喇叭。

我個人黎講,畫反而難選擇.....

denon 色 淡d,自然,層次感稍遜 ....
馬仔色最濃有點偏暗,黑位睇唔到層次...
95偏籃但層次分明,光d...
(ironman2,金屬位質感,95最靚)
所以在我黎講,畫我分唔度倒勝負.....
但有一樣野係我自己鍾意既係黑色就係黑,可能我睇慣左kuro既黑色,響呢三部只有馬仔比到我,唔知調 較後會否出我喜愛既效果呢?部馬仔比我我會咁試,減底contrast 1-3,加brightness1-2,減hue唔知幾多直至人面色唔好咁紅,睇下咁會否出番d層次....
我斷估架咋下,唔岩就教下我仲有咩可以較

以上感覺乃屬個人感覺,每個人睇同聽都有分別,所以不能作準架~~

評分

查看全部評分

回復

論功能, 速度, OPPO 95 一定贏, 仲可以 play file, 當埋 Media Player 用, 而且支援 3D 畫面, 如果計劃將來會升級 3D 投影機, 就 OPPO 95,
如果唔玩 file & 3D, 就馬仔8004,
如果唔玩 file & 3D, 依家用緊 Denon Amp, 支援 4th Denon Link, 就一定係天龍4010....................

評分

查看全部評分

回復

開機讀碟計oppo同馬仔分別如何..?
回復

個結果咪就............
lamborghini436 發表於 2011-5-2 12:49

結果93機主已經轉會馬仔....................

評分

查看全部評分

回復

開機讀碟計oppo同馬仔分別如何..?
xlarge 發表於 2011-5-2 15:14

OPPO 讀碟快到痴線, 4010 同 8004 都好很慢.................

評分

查看全部評分

回復

都仲係烏龜號~~~
回復

雖然百事佬驚我唔中肯我都講小小我自己感覺啦
畫我就唔比太多意見喇,因為本身個投射係用4010教
所以好難公平比較,不過有一樣嘢可以肯定就係單講畫面新機比舊機有力成像好好多

評分

查看全部評分

回復