新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 18824|回復: 43

[市場動態] 可能係2019年度最高性價比喇叭!

45285146_2180540328856135_5910180161017348096_n.jpg 45245985_2180540398856128_8537646590691639296_n.jpg 45311420_2180540492189452_8715926328051761152_n.jpg 45409174_2180540545522780_6601579533856407552_n.jpg

Kevlar音盆,海綿邊,這些都可能是現代音響發燒友想追回從前那種人性化的配套之一部份,但從前的喇叭就是欠缺分析力,音場,延伸力、空氣感等。
氣孔這玩意您認識嗎?懂得利用嗎?曾經很多人都說,前氣孔怎樣怎樣,後氣孔又怎樣怎樣,還會Blooming等。

Kavlar 是一般用於船體、飛機、頭盔和被彈衣上的合成纖維,多年前被用到喇叭單元上,有非常出色的效果和極高評價!

海綿邊,對香港發燒友來說,真是又愛又恨!愛……是 因為那種剛柔並重,粗暴對待時如同實戰軍人,柔情時如被窩內那個軟綿綿的美人似水般疑望著你!
為什麼要注明是香港呢?因為香港那個潮濕的天氣無法可以耐用!
但如果涂上一種可以令海綿邊變得更耐用的塗層呢?那不就是和一般的象膠邊一樣耐用,又有海綿邊那種亦剛亦柔,再把這個特制的海綿邊接合在Kevlar上,那是怎樣的概念?

磁石對一個單元來說到底能了多大的功能呢?你聽過D300系列這個就知道那個小單元配上兩塊大磁石就知道,因為要低頻下潛力更深的話,一是用大口徑單元,二是長衝程單元,由於現時一般家庭都想用小型喇叭出大大型喇叭的聲音,所以D300系列就選擇後者長衝程,體積細但效能高,配合Kevlar和海綿邊,試想想"她"的威力!

WFR(Wide Frequency Response) 高音那種如膠似漆的吸引力,是非常多的組件拼合出來的,由兩個Voice Coil推動一種特別物料的軟膜產生出非常清晰亮麗的聲音,感覺開揚又帶點甜潤。

非常有質感的音箱,前面板有28mm厚,有利於幫助擴散。底部有一個差不多可以把手掌放進去的氣孔,別再跟我說氣孔了!

還有那個非常高質素的分音器…………大家好,Wharfedale (樂富豪)D300系列今日正式推出香港市場!!

D310 $2480
D320 $2980
D330 $6980

五年保養,信心保證!

輝煌影音有限公司

評分

查看全部評分

我聽過對書架, 真係令好多萬元級書架汗顏。
回復

外形好靚仔喎,仲咁嘅價錢又真係吸引
回復

呢D價錢真係非常吸引,上去聼吓先
回復

最高性價比喇叭不是香港本地的KINGSOUND QUEEN IV嗎?
回復

dekiller 發表於 2018-11-5 16:46
最高性價比喇叭不是香港本地的KINGSOUND QUEEN IV嗎?

這對未聽過, 之前問過佢話唔做香港市場
回復

平到我都想買
回復

我都聽過,真係掂
回復

bigpun1975 發表於 2018-11-5 19:33
我都聽過,真係掂

我都有對 Wharfedale Pacific Evolutuion-40 㗎,Wharfedale 70 80 年代聲勢強好多,一向性價比高
回復

racewong 發表於 2018-11-5 19:08
這對未聽過, 之前問過佢話唔做香港市場

就是在之前許多CHING都講正,又出FEVERSOUND個對小喇叭喔。SHOW期還是特價呢。點可能唔做香港市場。靜電不太適宜香港或許是關鍵。
回復

dekiller 發表於 2018-11-5 20:59
就是在之前許多CHING都講正,又出FEVERSOUND個對小喇叭喔。SHOW期還是特價呢。點可能唔做香港市場。靜電 ...

老闆親口對我說的。
回復

racewong 發表於 2018-11-5 21:01
老闆親口對我說的。

那樣有点可惜的。不过心中幾個真正高性價比喇叭都沒有賣香港。
回復

我想知果對座地係咪影出黎果對?
回復

lamfatlun 發表於 2018-11-5 22:07
我想知果對座地係咪影出黎果對?

回復

回復

咁平,買來擺都抵,做福入門發燒友
回復

hksarac 發表於 2018-11-6 07:46
咁平,買來擺都抵,做福入門發燒友

係, 我都考慮緊買對比老豆
回復

這款揚聲器是出自英國著名設計師Peter Comeau的手筆,此君是Heybrook的創辦人之一,在1975年首創箱背安裝倒相槽孔的低音反射式聲箱。
他曾任Mission的技術總監,該廠在2005年被IAG收購,從此長駐深圳。

評分

查看全部評分

回復

dekiller 發表於 2018-11-5 20:59
就是在之前許多CHING都講正,又出FEVERSOUND個對小喇叭喔。SHOW期還是特價呢。點可能唔做香港市場。靜電 ...

以前我有提過,佢哋其實係老品牌,N 年來都唔做 local,我「o靚仔」果時直接上佢哋公司都話唔賣,所以佢哋今次參展我都非常奇怪,唔排除係俾人 hard sell 什至「水」佢話有海外商機之類,否則我個人真係諗唔到佢哋有乜嘢理由參展
回復

dekiller 發表於 2018-11-5 21:13
那樣有点可惜的。不过心中幾個真正高性價比喇叭都沒有賣香港。

咁又唔止 Hi-Fi,唔少本地品牌都唔搞香港但揚名海外,香港市場係真係細,如果我唔係長子,要留港睇住班老人家,我都一早收檔唔搞
回復