新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 16641|回復: 23

[喇叭] Magico M2 和 M3 如何選擇?

Magico M2 和 M3 如何選擇?

想問下大家高手既意見,M2 同 M3 實際分別在哪裡?
M3 從本質上會更好些嗎?
有人說M3唔好聲,但M2是與M6 設計相同!所以M2會比M3更好些。
到底是不是呢? 我好有興趣買呀......
M3 聽過幾次,M6 自己現在用緊,M2 未出未聽過。

M2 和 M6一樣用單體碳纖維內膽,音箱的硬度非常高但又不太重,這是新設計。M3是用 Magico 舊有音箱構做,用鋁條做支撐來穩定震動。表面上是 M2比 M3 優勝,但 M2只是小型喇叭,氣勢一定無 M3咁強,點揀要睇房間大細和自己取向,M2會細緻和解像度高一點,M3的動態和低音是強一些。

等 M2到咗,上代理聽過才決定吧!

評分

查看全部評分

回復

你聆聽環境有幾大先?無300呎以上都唔好諗M3。
回復

M2與M3嘅實際分別,當然係價錢啦!

如只靠網上睇到嘅spec,兩者最大分別,當然係使用嘅單元數量,及其重量,M2用4個單元,M3用嘅單元跟M2係一樣,只係用多了一個7吋低音單元,但喇叭嘅重量,M3成320磅,差不多係M2嘅兩倍!

M3用多咗一個低音單元,相信係更能有效地匹配到中高音單元嘅效率,所以喇叭整體嘅效率,M3(91dB)是比M2(88dB)高些。

最終選那一個型號,都係要去實試聽聽,比較下兩者聲音嘅分別,相信比較時,要特別留意兩者嘅低頻表現,多了一個低音單元,及相信M3聲箱結構會比M2堅固多了,是否M3低頻可出得從容些/均衡些?即低頻分析力是否M3會比M2好些?相信答案一定係 - 好,只不過係好過M2幾多?同埋比對兩者嘅價錢差距,性價比是否值得?
回復

曾經,我系Dynaudio的C4與magico的S3Ⅱ選擇,因為大陸呢邊缺貨,最後入咗B&W 800D3。小弟視聽室40平方米,800D3發揮得極為優異——但係,得不到永遠是最好的,午夜夢迴,時不時都係度唸:如果當年入咗S3Ⅱ究竟會點嘞?
回復

LuxmanFans 發表於 2019-1-5 20:13
師兄的器材, M3才襯得起呢

師兄過獎了!我當時考慮一Set器材的單件價格要均衡。看中S3Ⅱ係因為考慮到兩隻9吋低音單元重播低頻的氣勢——M3三隻7吋低音可能填唔滿,不過唔考慮M3同S5Ⅱ主要就係預算。仲有一個問題係constellation inspiration momo1.0後級難以應付M3同S5Ⅱ。
回復

magidyna 發表於 2019-1-5 19:55
曾經,我系Dynaudio的C4與magico的S3Ⅱ選擇,因為大陸呢邊缺貨,最後入咗B&W 800D3。小弟視聽室40平方米,8 ...

40平米,S3 MK2會好辛苦。
回復

ccli1996 發表於 2019-1-5 19:17
M2與M3嘅實際分別,當然係價錢啦!

如只靠網上睇到嘅spec,兩者最大分別,當然係使用嘅單元數量 ...

M2用的單體型號跟M3都不同
回復

dandylinpsst 發表於 2019-1-5 20:48
M2用的單體型號跟M3都不同

M3單元

M2單元
下面呢段有講M2高音單元,都係用Diamond coated Beryllium

睇單元嘅描述,兩者所使用嘅單元及其尺寸,非常相似,咁當然亦可以係唔同的單元型號,謝謝師兄提點!

M2及M3相對下面M6所使用嘅單元描述,就很不同了!
回復

diamondblack 發表於 2019-1-5 20:45
40平米,S3 MK2會好辛苦。

所以,買800D3是正確的選擇
回復

音色和設計等都是其次吧,首要應是房間大小的因素吧。而將來生產後上代理應該可同場比較吧
回復

LuxmanFans 發表於 2019-1-5 23:12
40平米, 我想S5ii會較好吧

當時的確系超咗預算,亦都要考慮constellation Inspiration Mono1.0後級推力。S5Ⅱ呢個價位心儀噶仲有烏托邦老三,威信alexia……甚至Dynaudio噶“小證據”同“倒豎衝(終極版至尊)”。
回復

magidyna 發表於 2019-1-6 03:39
當時的確系超咗預算,亦都要考慮constellation Inspiration Mono1.0後級推力。S5Ⅱ呢個價位心儀噶仲有烏 ...

咁睇黎你遲D要換埋後級了
回復

目前重要吃樹皮幾年,除非中獎啦,否則聽10年啦——MSB還缺UMT、可以升級飛秒時鐘,CH L1尚有X1電源,喇叭線還有SILTECH 王子喇叭線……無盡頭
回復

等緊 M2 中.......
回復

magidyna 發表於 2019-1-5 19:55
曾經,我系Dynaudio的C4與magico的S3Ⅱ選擇,因為大陸呢邊缺貨,最後入咗B&W 800D3。小弟視聽室40平方米,8 ...

S3未必勝過800D3, S3低音很難推開
回復

I spoken to Peter McKay of Magico as he visited my home before.. He says at Magico HQ they use Vitus, Constellation, Soulutionfor SS in their sound room. He mentioned Convergent Audio Tech works well if you want tubes.. He says the cheapest SS he's found that drove Magico well is the Hegel pwr amps. Of course, I am sure there are others but those are the names he gave me as pointers.
回復

I own S3 in my 200sq. feet room.. I feel 250sq.ft is maximum for S3 to comfortable pressurize?

Peter McKay of Magico visited my house and he mentioned Soulution, Constellation, Vitus, Hegel and CAT are the amplification they employ at Magico HQ sound room.

I am using Vitus SM102 to power my S3.

回復

chinkwan 發表於 2019-10-5 03:25
I spoken to Peter McKay of Magico as he visited my home before.. He says at Magico HQ they use Vitus ...

我見到好多外國show。用soulution推magico
回復

racewong 發表於 2019-10-6 20:12
我見到好多外國show。用soulution推magico

{:5_167:}
回復