新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 1517|回復: 2

[影評] 枕邊冇情人..DVD實物圖

尋晚睇完"莉坦莉寶雯"奪得影后之作既黑天鵝後,今晚再接再厲睇佢..(枕邊冇情人)....

劇情:急症室才女醫生愛瑪(妮妲莉寶雯 飾),命中注定遇上風流有型,界女無時停的亞當(艾斯頓古查 飾);兩名本應"有D野”的80後男女,偏偏是一對青梅竹馬好朋友。直到一次,他們的關係有了突破『性』發展!一晚寂寞玩大?,兩人關係從此不一樣。為了保持距離,他們達成神『性』協議,默守『唔准妒忌、唔俾驚喜、唔會送花、唔會?你』的『無承諾關係』(No Strings Attached),名符其實做一對有性無愛的男女朋友。開頭大家好地地,但日子越耐,亞當、愛瑪開始互生情愫,但弊在有協議在先,大家都不敢開口表白。究竟這場『現代戀愛猜‧情‧尋』,最終能否有情人終成眷屬?

http://www.hiendy.com/forum/view ... &extra=page%3D2

內容:急症室才女醫生愛瑪(妮妲莉寶雯 飾),命中注定遇上風流有型,界女無時停的亞當(艾斯頓古查 飾);兩名本應“有啲嘢”的80後男女,偏偏是一對青梅竹馬好朋友。直到一次,他們的關係有了突破『性』發展!一晚寂寞玩大咗,兩人關係從此不一樣。為了保持距離,他們達成神『性』協議,默守『唔准妒忌、唔俾驚喜、唔會送花、唔會氹你』的『無承諾關係』(No Strings Attached),名符其實做一對有性無愛的男女朋友。開頭大家好地地,但日子越耐,亞當、愛瑪開始互生情愫,但弊在有協議在先,大家都不敢開口表白。究竟這場『現代戀愛猜•情•尋』,最終能否有情人終成眷屬?

早兩晚睇呢套(枕邊冇情人)論戲劇情無甚特別,一套由相識多年既緣份演變成以性會友,不求正常既兩性關係發展既俗套戲.而結局當然有情人走埋一齊果隻,而戲中抱著食散餐打友誼波唔想有穩定關係既偏偏就設定為女主色妮坦莉寶雯身上,呢一個設定亦相信成功打動眾多宅男滿足其性幻想,呢一種設定我唔知美國社會普遍兩性關係是否這樣,但放係香港以華人為主既社會中我覺得未必容易令到大家有共嗚.導演拍呢個故事究竟係宣揚兩性平等定係滿足其性幻想我就不得而知,相信大家睇過後自行定奪..而整套戲發展係平穩唔會大上大落,劇情一如所料無甚驚喜到尾果隻,有時間可以不妨一看.   
         論表現要睇寶雯小姐一定會滿足大家,雖然無裸露鏡頭但其片中大膽表現相信各位唔會失望.戲中靚人靚景加上溫馨愛情故事包裝如果係寶雯迷的話等特價BD時可以一入.
回復

我覺得女主角個定位同之前夏菲維果套差唔多,都係唔敢入情關,只係各有前因。
如果兩戲相比,除卻有性無愛的夢幻;[枕邊]的劇情同人脈都來得比夏菲維果套更有實感...
但就係因為咁,相對劇情亦比較平淡。
不過連續兩日睇完寶雯姐做兩套完全唔同既戲都值得既...
係佢憑[黑天鵝]封后,奧斯卡都唔係白俾佢既。
回復