新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: fishoil

[商戶廣告] 極品QNAP HS-453DX 4 Bays Audiophile NAS x Roon Server

fishoil 發表於 2019-1-31 10:25
極品QNAP HS-453DX 4 Bays Audiophile NAS x Roon by Qnap

多謝各位團友支持。近期最新,AfterDark. 玩 ...

唔洗自己郁手,有興趣,想問幾個問題了解清楚先落單,謝謝

1. Roon 一般建議i3以上 CPU,如果用QNAP HS-453DX NAS 行Celeron 夠唔夠快。我見有啲師兄用NAS做Roon Server,播歌就夠快唔洗等,但等load出碟啲相同介紹要等5-6秒

2. 打爆32GB RAM同原裝4/8GB RAM 表現差幾遠?我完全無file,只係用Tidal。

回復

fishoil 發表於 2019-1-16 10:55
KODI Supported by QNAP

我上星期同樓主買了QNAP HS-453DX

我已經入了kodi v18, 有用hdmi 駁電視。
我click 個kodi icon,  佢有彈轉轉下個logo出來表示load緊, loading logo 走左之後就冇彈個kodi 的版面出來。
我之後uninstall kodi v18,  入舊版kodi v17 落去, 情況同kodi v18一樣。

請問樓主可以教下我怎樣才能用kodi?
回復

回復

回復

fishoil 發表於 2019-2-6 22:16
今次QNAP HS-453DX NAS 特別和Roon合作設計Q
ROON by QNAP. 所以入面軟件和硬件方面而優化了專用的Kernal ...

店主,謝謝回覆,我想多請教一個問題,如果用埋部HS-453DX 玩埋 Upsampling 同Room EQ,粒U夠唔夠快?

雖然我見到你有另一部Roon KARMANN Server 行i7好勁,不過我比較喜歡HS-453DX個外觀。始終放係廳要過到屋企人果關,謝謝
回復

回復

fishoil 發表於 2019-2-10 00:13
Roon 玩埋 JCAT Net Femto x UpTone JS-2 x QNAP 已經是另一個級別。

回復

fishoil 發表於 2019-2-10 00:13
Roon 玩埋 JCAT Net Femto x UpTone JS-2 x QNAP 已經是另一個級別。

請問 JCAT Net Femto係點玩? 插入QNAP NAS度?
回復

回復

咁張 JCAT card 可否插上這部NAS 上用
回復

回復

fishoil 發表於 2019-2-10 22:35
這部QNAP沒有位插上的.

我係你網站買咗部QNAP HS-453DX,請問如果加張Femto card 可以點加?我計劃係係QNAP 做Roon Core,Lan線入Devialet

另外,Devialet係內置DAC,亦無位加鐘,如果淨係Data 出NAS 途中經過張Femto card 再LAN 線入番Devialet 先再解碼,其實仲有無效果?我見一般鐘都要插入解碼先有用,謝謝
回復

回復

fishoil 發表於 2019-2-10 22:35
這部QNAP沒有位插上的.

Maybe it can.......?

https://www.virten.net/2015/09/a ... r-other-pcie-cards/

回復

回復

回復

fishoil 發表於 2019-2-27 13:48
Thanks for QNAP support on promoting 最新QNAP HS-453DX x AfterDark. 玩家版

回復

回復

fishoil 發表於 2019-3-8 08:16
多謝QNAP Russia支持AfterDark. 推廣玩家版本。

回復

回復