新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 13472|回復: 30

[公告] Hiendy俱樂部-兩聲道活動安排

2018年, 攪完九展個SHOW後, HIENDY在2019年又有咩大PROJECT呢?

思前想後, 現今音響發燒友最需要既係咩呢? 香港眾音響代理又最需要D咩呢?

結果, 我們決定打造一間實體俱樂部, 為香港音響代理提供多一個展示產品的地方。 另一方面, 我們更想將Hiendy與各會員的關係拉得更近, 將不同器材線材配對, 以我們要求極高的聽感, 為各會員分享玩音響的喜悅。

就係咁既理念, 依個俱樂部就正式旦生。

WhatsApp Image 2019-05-10 at 22.44.10.jpeg

Hiendy實體俱樂部選址喺荔枝角, 原因簡單不過, 荔枝角本來就是香港既中心點, 加上最近港鐵站既工廠區。

順昌工業大廈離荔枝角港鐵站B1出口只需三分鐘路程。  極為方便。

俱樂部主要分為四大區域,

1) Headfidy Corner
設有最新款的DAP, 微型坐枱組合。 會員可以上黎慢慢試聽, 我地亦會預早入晒D最靚檔案比你地靜靜咁享受你地既個人音響。

2)兩聲道音響區
這裡就是我的夢想, 與一眾會員齊齊燒, 齊齊玩, 我們會安排不同組合的音響器材及線材, 務求配搭出極緻的音質音色。 以供會員欣賞。

首套器材係

Dr. Feickert Firebird + DS AUDIO DS002光學唱頭與唱放。

WhatsApp Image 2019-05-08 at 21.49.16(4).jpeg

Soulution 541 SACDP, 525 Pre amp, 501 Mono block, ISOL-8 LC SE

WhatsApp Image 2019-05-08 at 21.49.15(9).jpeg

推動我對Genesis Maestro.

WhatsApp Image 2019-05-08 at 21.49.16(1).jpeg

線材使用了本地品牌CFM, Wilson's Audio Lab,
Stealth 等等線材。

3)家庭影院區
由百事佬主理既AV區, 昨天已經出左post介紹, 你地自己click番下面條Link啦。

https://www.hiendy.com/hififorum ... &extra=page%3D1

4)鎗王辦公室
之前流出的相片, 大家都見到俱樂部除了前面講左既兩聲道區的器材外, 還會見到另一套

Nottingham Anna log + Sumiko Starling
MSB REFERNCE DAC + POWER BASE
Nagra HD PRE
DAD Little Big Mono Block
YG Sonja 2.3

WhatsApp Image 2019-05-08 at 21.49.15(8).jpeg

因為我地工作既地方都喺依間房裡面, 入面放滿文件雜物, 所以請見諒,這間鎗王工作室係不會對外開放。  

如各位對房內的器材有興趣, 我可以安排搬出去比大家慢慢玩。

講完四大區域後, 係時候要公佈依個俱樂部既時間表啦。

開放時間 -  14-May-2019開始
星期一至星期五 :                 晚上 18:00 - 22:00
星期六 :                        下午 14:00 - 18:00
星期日及公眾假期 :         休息

地址 : 荔枝角永康街26號,順昌工業大廈, 10A.

活動內容 -

星期一 : 家庭影院 (版主:百事佬)
星期二 : 家庭影院 (版主:百事佬)
星期三 : 兩聲道 (版主:鎗王)
星期四 : 兩聲道 (版主:鎗王)
星期五 : 待定節目
星期六 : 待定節目

至於兩聲道方面, 星期三及星期四連續兩晚, 我安排左好多新碟分享, 以及你地最鐘意玩既配件,線材配搭, 又會同大家一齊研究下喇叭擺位既影響。

另外, 我更會邀請音響界名人上黎俱樂部分享佢地既專業知識。等大家有得聽歌, 又有得學野。

講左咁多,幾時有第一個聚會先?

我決定左下星期既節目。

15-May 星期三晚 - 母帶檔案分享夜。

16-May 星期四晚 - 喇叭釘墊特性研究班。

特備節目 :
17-May 星期五晚 18:00-22:00
- 俱樂部辦公室開放日。 由我主持既開放日, 我會收埋晒D文件, 首次開放鎗王工作室內的音響器材以供會員細聽。

19-May 星期日 14:00 - 20:00 - 四大區域齊齊開放, 即係話又會有戲睇, 又會有歌聽, 仲有得入去鎗王工作室聽歌。

至於報名帖喺邊? 你地等多陣啦, 明天我會出post啦, 你地留意住HIENDY啦.

評分

查看全部評分

嘩 正喔
期待以久
回復

太正啦!
期待
回復

活動內容 -

星期二 : 家庭影院 (版主:百事佬)
星期三 : 兩聲道 (版主:鎗王)
星期四 : 兩聲道 (版主:鎗王)
星期五 : 待定節目
星期六 : 待定節目

以上是否每個星期都係咁既安排, 如果我想聽二聲道就逢星期三四拜訪, 相反家庭影院就星期一二, 係唔係咁樣!
回復

sumchung 發表於 2019-5-11 00:13
活動內容 -

係, 以後都係咁。

想睇戲就星期一,二。

聽歌就星期三,四。
回復

Willwing 發表於 2019-5-10 23:56
嘩 正喔
期待以久

明天留意Hiendy啦。 多謝支持
回復

等你上來指教
回復

racewong 發表於 2019-5-11 00:27
係, 以後都係咁。

想睇戲就星期一,二。

good!
回復

記得星期一至五, 只開晚上六點後。

唔好下午走過黎呀。 我好多時都要出外工作呀
回復

平日開放時間非常......................好
回復

remychiu 發表於 2019-5-11 09:24
平日開放時間非常......................好

等你
回復

有機會真係要上去學下嘢
回復

Trueno184 發表於 2019-5-11 09:45
有機會真係要上去學下嘢

一定要上黎玩呀
回復

回復

回復

回復

恭喜恭喜!!
Hiendy俱樂部概念好好,難得有個俾發燒友聚腳地方。
希望所有會員大力支持!
回復

嚦嚦 發表於 2019-5-11 14:33
恭喜恭喜!!  
Hiendy俱樂部概念好好,難得有個俾發燒友聚腳地方。
希望所有會員大力支 ...

嚦嚦, 等你上黎幫我擺位呀
回復

我下星期出差,番嚟探班搵你,參觀下你哋個新架部。
回復

嚦嚦 發表於 2019-5-11 23:09
我下星期出差,番嚟探班搵你,參觀下你哋個新架部。

好呀
回復