新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 9454|回復: 13

[投影機] 隆重登場 真實4K 超短焦激光投影機 Optoma P1

要說到4k的超短焦投影機,在目前投影機界可以選擇嘅機種實在少之又少,可以選擇嘅對象幾乎清一色係大陸牌子。
就算撇開內置大陸廣告和畫面對比度非常低這些問題,最重要的問題是解像度,其實達不到4k應有的畫面質素

現正接受預售的optoma p1 就正正滿足了既需要超短投的同時,又期望達到真實4k質素的用戶。
廢話少講,先看一看具體參數

解析度        4K UHD (3,840 X 2,160)
亮度        3,000 ANSI 流明
對比        1.500,000:1
投射比        0.25:1
重量        11kg
體積(寬×深×高)(mm)        576 x 383 x 115 mm (w/o feet) 576 x 383 x 130 mm (w/ feet)
光源壽命        20,000小時
噪音值        26 dB (Eco模式)
內建音響        整合式聲霸(2x 19W)
消耗功率        110V @225W; 220V @220W
輸入/輸入界面        HDMI 2.0×3 (支援HDCP 2.2, 1組HDMI支援ARC), USB-A 2.0×3 (MMx1, MM+Powerx1, servicex1), RJ45x1, S/PDIFx1, 音訊輸出 x1

從畫面角度去看,已經超越傳統4k入門級投影機機的質素
以家庭影院為定位,令人討好的外型配合NuForce品牌的頂級音響,加上內置智能系統,擺脱了一如以往的傳統形象。
值得注意的是它的梯形校正是六點修正,比起一般四點梯形校正,更能夠應付不同情況。

現正接受預售 如果有興趣想睇下實際效果,可以上來望下
旺角分店 – 樂科數碼
地址 旺角金雞廣場洗衣街39號23樓 2309室
Location: RM 2309, 23F/, Golden Era Plaza 39 Sai Yee Street, Mong Kok, KOWLOON
電話: 21109830
傳真: 31010035
Whatsapp: 91595475
營業時間 12:00 – 21:00

評分

查看全部評分

依部我等左好耐啦
回復

咩價左右
回復

未知Hiendy會不會搞試影會呢?
回復

vclee 發表於 2019-9-4 08:25

籌備中....

評分

查看全部評分

回復

可以直接打過來查詢一下 依家預售期間,價錢比起正式發售更加優惠
回復

vclee 發表於 2019-9-4 08:25

依家門市有實機試看, 全港得一部demo, 展示期去到聽日咋 ,我哋夜晚開到九點,放工過嚟睇都得架

地址 旺角金雞廣場洗衣街39號23樓 2309室
Location: RM 2309, 23F/, Golden Era Plaza 39 Sai Yee Street, Mong Kok, KOWLOON
電話: 21109830
傳真: 31010035
Whatsapp: 91595475
營業時間 12:00 – 21:00
回復

有個老友好有興趣
回復

bigpun1975 發表於 2019-9-6 13:47
有個老友好有興趣

唔通係林雪...
回復

都係肥肥地嘅
回復

網購價,無代理有風險。
回復

SeanHo@FB 發表於 2019-9-6 20:25
網購價,無代理有風險。

水貨都要呢個價錢 ,行貨價錢都係多少少 ,但係有三年保養,又唔係平,萬一有問題就手尾長
回復

Letech 發表於 2019-9-6 20:49
水貨都要呢個價錢 ,行貨價錢都係多少少 ,但係有三年保養,又唔係平,萬一有問題就手尾長 ...

一語中的
回復

而家門舖有實機喇,之前錯過左發布會慨朋友,可以直接上嚟睇啊
回復