新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 17931|回復: 47

[線材] Lan線究竟對聲音有沒有影響

玩CAS的朋友都知道任何一個環節對聲音都可能造成影響,Lan線對聲音的影響是明確的。因此小弟的CAS系統中大都採用了Audio專用Lan線,其中兩條AQ Diamond分別連接PCCW fiber盒-Apodidae Wifi Router-Apodidae Switch;Vertere HB連接Switch-Fiber Box;Dalby Meda連接Fiber Box-Player。

今次搬屋,PCCW Fiber盒與Wifi Router之間由於距離較遠無法使用AQ Diamond(0.75m),只能用PCCW師傅贈送之普通雞線代替。

想起Linger Audio之前有寄過來一條Lan線未來得及測試,今次剛好有機會又請代理寄來兩條2m Lan線測試下。其中一條是Linger Audio Tigerite,另外一條是Cat8冷凍。

以前經驗是越後的線材越重要,即是越接近訊源的線材越好,小弟也是一直按照這個原則接駁線材。因此本來並沒有抱很大希望,聽到分別就可以收貨。點知一插落去...

分別大到根本無需仔細分辨,一耳朵就知。兩條線都明顯超過垃圾線(好似講廢話 )。聲音明顯更凝聚,圓潤,更有水分。但是兩條線本身又完全不同性格,其中Linger Tigerite比較溫潤內斂;Cat8冷凍線反之比較活潑能量感強。以小弟的口味更偏向Linger,聽Tidal可以去火氣,更Smooth。但老實講冷凍線都完全可以收貨架。

以兩條線價錢來講,Linger千幾,冷凍線更是一半價錢。真係好抵玩!玩CAS的師兄如果用緊普通Lan線一定要試一試。

評分

查看全部評分

我都係用緊一條tigerite 去streamer, tidal效果提升不少

評分

查看全部評分

回復

越後嘅線材越重要,係性價比嘅考慮。

評分

查看全部評分

回復

你既駁法都正常啦, 即係好似電源線一樣, 越近機就越明顯, 但又唔可以 忽略源頭既電線。

評分

查看全部評分

回復

diamondblack 發表於 2019-9-8 00:21
越後嘅線材越重要,係性價比嘅考慮。

只可以講有錢真好
回復

Kinder 兄冷凍cat 8真係好好。超越 supra cat 8 超值之選。
回復

我都唔執輸我都入番條! IMG-20190908-WA0004.jpg
回復

Where to buy LINGER ?
回復

gary9413 發表於 2019-9-8 16:02
我都唔執輸我都入番條!

係醒喎, 識用 Guru..
回復

有隻日本線材品牌 AIM 好似啲 Lan 線都幾出名, 有冇人用過 ?

佢入門嗰條 NA2 都只係一仟蚊左右
回復

不如試下呢條
螢幕截圖 2019-09-08 下午11.37.35.png
回復

依條七千幾, 同佢樓主講果兩條差好遠喎
回復

racewong 發表於 2019-9-9 20:04
依條七千幾, 同佢樓主講果兩條差好遠喎

但樓主用開Vertere,Dalby Meda

評分

查看全部評分

回復

fansullivan 發表於 2019-9-9 20:22
但樓主用開Vertere,Dalby Meda

果兩條更毒。。。。
回復

icarusng07 發表於 2019-9-9 12:51
有隻日本線材品牌 AIM 好似啲 Lan 線都幾出名, 有冇人用過 ?

佢入門嗰條 NA2 都只係一仟蚊左右 ...

小弟用緊三條NA7 非常滿意,一定要試
回復

icarusng07 發表於 2019-9-9 12:51

佢入門嗰條 NA2 都只係一仟蚊左右 ...

小弟用緊三條NA7十分滿意,一定要試

評分

查看全部評分

回復

ryan0122 發表於 2019-9-9 22:12
小弟用緊三條NA7十分滿意,一定要試

請問何處有售,謝謝
回復

mark38 發表於 2019-9-11 09:45
請問何處有售,謝謝

mark哥最近都玩埋CAS??
回復

hiendymall 發表於 2019-9-11 11:14
mark哥最近都玩埋CAS??

版主大大,部T + A用來聽網络收音機
回復

mark38 發表於 2019-9-11 11:28
版主大大,部T + A用來聽網络收音機

咁串?

評分

查看全部評分

回復