新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 7420|回復: 13

[官方測試報告] racewong report-釋放你的器材吧! Dr. E ML-1喇叭線

燒左十幾年, 第一次聽到條喇叭線可以令我有一份感動.

感動從何而來?  感染力超強?

非也, 感動源於喺發燒生涯上, 令我可以再上一課.

[Dr. E] 一個由香港資深音響從業員RAY親自設計, 選材, 製作的品牌. 由於這個從業員對發燒既定義, 比好多老行尊還要固執. 而憑著依份固執的性格, 就是感動我的其一原因.

WhatsApp Image 2019-10-14 at 14.05.39.jpeg

Dr. E喇叭線共分兩個型號, 一個係本文主角ML-1, 另一型號係ML-2。
這兩個型號雖然價錢不同, 但並不是高低級之分。

ML-1係設計比大功放及大喇叭使用, 其線芯使用多股純銅而製。
ML-2則是設計比細功率細喇叭使用, 線芯比ML-1略少。

線身唔係太粗, 偏柔軟.

WhatsApp Image 2019-10-14 at 14.05.39(2).jpeg

喇叭線中間有粒木, 上面除印有DR. E的LOGO, 這對於DR. E的喇叭線更有調聲作用.
第一, 這粒木一定要放在地板上.
第二, 將它平放在地板上, 會使聲音柔和, 順耳. 反之將它企直, 則令聲音變得立體實淨.

其他有關DR. E喇叭線的資料, 大家可以睇番數字馬田之前篇報告.

以往你聽到就是這樣的嗎?Dr. E -ML2喇叭線

Dr. E設計師RAY哥, 從業高級音響超過廿年, 深明越高級器材, 更需要線材的匹配才能發揮器材潛能.  可惜喺佢咁多年既音響零售經驗裡, 發覺大多線材為了調節迷人的音色, 而壓制了某頻段的完整性. 此舉雖然可以用音色來取悅用家, 但反方向咁睇, 線材的音色就會遮蔽了器材本身的味道與壓抑了潛能. 所以Dr. E這品牌其一賣點就是沒有壓抑的音色.
其二, 就是市面眾多品牌的獨有音色, 某程度都會直接影響全頻的平順度與速度感, 所以有時會覺得某些牌子既人聲好有味道, 但這類特性既線材都係偏慢. 又好似有D線材既高頻好靚, 聽感上就會覺得佢既速度夠快, 但問題是依類線材往往的下盤量感都比較弱.

當然, 這並不包括現今最頂級既線材, 但如以三四萬既線材來說, 其主要問題就係上文所講. 有速度就無下盤, 有下盤時速度又偏慢.   

所以, Dr. E的設計理念就是[唯快不破], [全頻平順].

市場上, 我聽過好多以[中性]作為賣點的品牌, 但無一條好似DR. E咁, 比到一份震撼的感覺給我.
那一份震憾, 原於DR. E的強項, 就是要做番線材應份的工作, [高速無壓縮轉輸].

我以這對ML-1接駁了DAD THE LITTLE BIG與AUDIO PHYSIC CARDEAS PLUS+之間, 聽左一星期左右, 我的聽感係...

原來我之前聽過咁多個不同品牌, 不同型號的喇叭線, 都係經過壓縮的聲音.

而ML-1就好似完全發揮了DAD THE LITTLE BIG的強橫推動力與控制力, 以及DAD獨有既中頻音色. 而對CARDEAS PLUS+用左ML-1後, 我可以話係我之前都未聽過對CARDEAS PLUS可以咁靚聲. 依對ML-1就好似將DAD與CARDEAS PLUS的潛能一次過釋放出黎.

WhatsApp Image 2019-10-14 at 14.05.39(1).jpeg

WhatsApp Image 2019-10-14 at 14.05.39(3).jpeg

音場深闊得以再度伸展, 音樂活潑有感染力。
低頻的量感與層次感都可再度提升。  

後記:

現今線材廠為了調出一種獨有音色, 往往會將某一頻段壓抑,從而做到最易於被市場接受的聲音。

而我們發燒友成日就係為左果D音色, 而忽略全頻既平衡度。

今次這對ML-1的確令我對喇叭線材既功能再上一課。 我估計以這個取向的喇叭線, 暫時真係只得Dr. E一家獨有。
唔知Ray兄會否在這取向性再有突破呢?

代理: 峰日音響
價錢: ML-1 : $18,000 (3M)
        ML-2 : $14,000 (3M)

https://www.hiendy.com/hififorum ... read&tid=131690

評分

查看全部評分

等我換埋前級去後級訊號線, 會再黎借黎試試
回復

sumchung 發表於 2019-10-24 14:04
等我換埋前級去後級訊號線, 會再黎借黎試試

你想自殺既話, 隨時上黎啦.
回復

條線唔夠過真係好麻煩
回復

個review 好毒
回復

真係有質素! 如果你個組合愈平均!就更能發揮出佢嘅特質!
回復

我就係放棄了Schnerzinger換佢
回復

7500martin 發表於 2019-10-24 20:59
真係有質素! 如果你個組合愈平均!就更能發揮出佢嘅特質!

Dr.e 既出品我都知係有質素,我都用緊佢地個電處
回復

matthewchan1990 發表於 2019-10-24 21:09
Dr.e 既出品我都知係有質素,我都用緊佢地個電處

幾時玩埋喇叭線呀?
回復

我就係將Schnerzinger 換了人尸
回復

我就用緊ML-2,再加佢嘅平衡線!
回復

ptwchan 發表於 2019-10-24 23:18

金仔夾天朗喎,正野
回復

ptwchan 發表於 2019-10-24 23:18

你對喇叭用ML-2夠啦.

數字馬田咁大對喇叭都係用緊ML-2
回復

最新消息, 現於俱樂部已煲透既ML-1, 可供借線試用服務.

有興趣既會員可以PM比我.
回復