新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 6527|回復: 18

[黑膠系統] 超出物理範疇的量子技術-第六元素黑膠碟壓

這是一個簡短report, 因為碟壓真係無咩特別好寫

不過今次依個第六元素碟壓既表現超出我的預期, 所以想同大家分享一下.

黑膠碟壓, 簡單D咁睇就係使黑膠與唱盤更能緊貼, 令唱頭可以更穩定讀取訊息. 所以一般碟壓都能增強音場穩定性.

WhatsApp Image 2019-10-29 at 13.05.52.jpeg

現今不同品牌, 大都是使用不同物料去改變唱針讀取訊息時, 在黑膠表面上的諧震點, 從而取得聲音上的改變.

當然, 有得必有失, 當你拎開碟壓再聽時, 你又會發覺唔用碟壓時會更開揚, 高頻伸延更盡, 超高頻更自然.

所以能夠生存在現今音響市場既有名有姓碟壓, 寥寥可數 她們首先一定要做到[增加音場穩定性]之餘, 又不失高頻伸延力, 這是基本要求.

做到基本要求後, 就要睇下佢用既物料特性, 有品牌用黑壇木, 又有用鈦金屬, 又用鎢金, 再唔係就玩合成, 即係木+金屬+膠等等...
說到底都係使用物料本質來改變碟面的諧震.  

玩音響多年的發燒友, 大致睇見用咩物料, 都估到佢係咩聲音取向  但好似今次依篇主角, 第六元素碟壓, 就打破了我的認知.

WhatsApp Image 2019-10-29 at 12.57.35(2).jpeg

全個碟壓使用純銅鍍上玫瑰金, 外觀就夠晒HIEND  
比較特別係佢既頂及底. 頂層用左塊銀灰色碳纖印上公司LOGO, 底層就係一塊黑色膠墊.

WhatsApp Image 2019-10-29 at 12.57.35(1).jpeg

WhatsApp Image 2019-10-29 at 12.57.35.jpeg

講起依塊黑色膠墊, 佢都跟多塊比較大SIZE比我喎,

WhatsApp Image 2019-10-29 at 13.08.59.jpeg

上網睇番佢既資料, 原來依塊膠墊要同埋碟壓一齊使用, 效果會更加提升.  

如只係睇佢既用料, 估計依個碟壓一定係偏中底頻, 因為純銅與軟膠既特性本應如此.

而當我使用佢地放在工作室內的NOTTINGHAM ANNALOG唱盤上, 我個下巴差D跌左落地下.

穩定度提升, 這是預期的, 因為使用到1080公克的純銅碟壓, 再加埋膠墊, 已可減少碟面因唱針讀取訊息時既震動. 不過之前都講過, 正當來說, 依類既物料化震大多會減弱高頻伸延.

而依個第六元素碟壓就一改我以往的認知, 佢除左增強穩定度外, 既然可以令背景寧靜度提升, 還增強了高與超高頻的力度與圓潤感. 莫非依D就係量子技術?

WhatsApp Image 2019-10-29 at 13.08.59(1).jpeg

講真, 我唔識咩係量子技術, 只係聽聲收貨.  用左第六元素碟壓後, 我聽番好多之前既廣東碟, 發覺毛噪感大減, 全頻既音質實淨左好多.   層次感都提升左好多.
仲有一樣提升係必須講, 就係佢令中低頻既彈跳力與實淨度都勁提升.

簡單D講, 用後真係返唔到轉頭, 我依家每次聽膠都會用依個第六元素碟壓, 實在太正啦.

以我所知, 新一批第六元素碟壓已經到左GURU, 你地快D搵ALAN買番個啦.

丫...唔記得講最緊要既價錢: $19,900

https://www.hiendy.com/hififorum ... read&tid=132141

評分

查看全部評分

好靚,好貴
回復

真係好貴
回復

$19,900...........
回復

用得「量子」為名的產品都有少少戒心⋯⋯

評分

查看全部評分

回復

ernest 發表於 2019-11-8 11:19
用得「量子」為名的產品都有少少戒心⋯⋯

只要用過, 就無話可說

真係堅。 不過我唔識量子糾纏依類科學, 只係聽聲收貨, 介紹比網友

評分

查看全部評分

回復

當初用TELOS的貼紙有效(我應該算少數上100張以上的人)
但卻不像第六元素這麼直接乾脆
當然很不公平的地方,在於我沒把貼紙都撕了再試
所以兩者有加乘的作用應該是跑不掉的

因為整個頻寬往兩端伸延,所以會有一點點中頻變薄的錯覺
但我使用一段日子之後,可以明確的說沒有
甚至人聲的表現是更好的更美的

玩音響我個人一直存在3個問題
喇叭的隱形音場的無邊 (細節)
放什麼CD都會好聽的系統 (均衡)
好似有個人站在你面前唱歌 (密度/能量)
1或2其實還算好解決
但3除非你更換器材,不然是比較難透過"調整"來達到效果
量子的產品或是像Q-Point的脈衝
為這個問題帶來了一線曙光
雖然不算是明確的答案,但大家不妨在這領域內玩玩試試
回復

好很貴,所以應該會靚聲。

貴過我支臂,唱頭好多,等我的黑膠系統升級到十五萬以上才會諗
回復

tarantino 發表於 2019-11-9 15:19
好很貴,所以應該會靚聲。

貴過我支臂,唱頭好多,等我的黑膠系統升級到十五萬以上才會諗 ...

你放心, 好快就升級到廿萬了.
回復

racewong 發表於 2019-11-9 15:50
你放心, 好快就升級到廿萬了.

多過廿萬円就有
回復

買軟件就更加快, 廿萬好快駛晒咋
回復

加重壓力及轉盤的總重量使唱片更穩定﹐沒有超出物理範疇﹐符合力學第一及第二定律.

評分

查看全部評分

回復

racewong 發表於 2019-11-8 11:36
只要用過, 就無話可說

真係堅。 不過我唔識量子糾纏依類科學, 只係聽聲收貨, 介紹比網友{:5_ ...

相信個實價會低啲吧?
但已是與神级的 Harmonix TU-812MX 同级了。

鎗王餅主 : 有冇機會比較下, 寫篇評論下集?
回復

CKKeung 發表於 2019-11-10 07:09
相信個實價會低啲吧?
但已是與神级的 Harmonix TU-812MX 同级了。

係囉! 版主還得早!等我想挑機都冇機會!
回復

天下第一刀 發表於 2019-11-10 03:42
加重壓力及轉盤的總重量使唱片更穩定﹐沒有超出物理範疇﹐符合力學第一及第二定律. ...

刀兄,請問力學第一及第二是甚麼?
回復

tarantino 發表於 2019-11-10 09:56
刀兄,請問力學第一及第二是甚麼?

Newton's First law of Motion 牛頓力學第一運動定律。又稱慣性定律、惰性定律。常見的完整表述:任何物體都要保持勻速直線運動或靜止狀態,直到外力迫使它改變運動狀態為止。

Newton's Second Law of Motion-Force and Acceleration 牛頓力學第二運動定律的常見表述是:物體加速度的大小跟作用力成正比,跟物體的質量成反比(也可以講与物體質量的倒數成正比);加速度的方向跟作用力的方向相同。

評分

查看全部評分

回復

CKKeung 發表於 2019-11-10 07:09
相信個實價會低啲吧?

我無依個壓喎
回復

版主,如果和hifistay唱片壓比較,會有甚麼分別呢?
回復

tarantino 發表於 2019-11-10 22:49
版主,如果和hifistay唱片壓比較,會有甚麼分別呢?

Hifistay輸穩定度, 力感。
回復