新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 6208|回復: 11

[官方測試報告] 鎗王推介~入門級FUSE, 本地品牌Wilson's Audio Lab

玩FUSE不是新鮮事物, 不過香港品牌出既FUSE, 好似又真係第一次玩. 好似今次介紹既WILSON'S AUDIO LAB, 設計師係百份百香港發燒友, 自家用緊全套B仔推PMC喇叭作為REFERENCE.

有關WILSON既介紹, 大家可以睇番佢個特許區

https://www.hiendy.com/hififorum ... hread&tid=98241

今次佢拎左兩粒FUSE過黎比我玩, 仲詳細講解依粒FUSE的賣點:

- Fuse 兩端的Cap分別用上紫銅鍍銀以及紫銅鍍金. 有別於普通FUSE使用黃銅Cap或不名鍍層. 聲音更直接更豐富真實.
兩端不同的鍍層提供不同聲音取向, 不同方向有不同效果, 更能匹配不同器材或口味需要.
1)先銀後金: 聲音中性乾淨, 高分析力之中帶一絲潤澤暖意, 音場廣闊, 高低伸延強勁, 控制力優異中帶有暗勁.
2)先金後銀: 相比起先銀後金, 有更厚潤中頻, 對於薄聲器材更是立竿見影.

一支FUSE可作兩個方向使用, 不同味道, 就算換機都未必需要換FUSE, 只要將FUSE反方向使用就可以. 一雞兩味!

Fuse溶絲選用單晶銀+紫銅製作. 單晶銀提供優異分析力, 華麗感. 純紫銅絲提供充沛力水, 量感. 兩者共同使用可以互補不足.

管身使用上陶瓷, 比起一般的玻璃管更能減少共震問題, 爆掤音樂中能更穩定發揮水準.

每條FUSE都會進行一次TREATMENT2.0 , 有效提昇整體質素, 以及為導體做出方向性, 令聲音更順暢無阻.

因為佢既頭尾金屬分別使用純銅鍍銀+純銅鍍金. 方向不同, 聲音亦不同.

當然, 大家睇到金屬用料, 大都估計到佢既特性  

而依兩粒FUSE, 我就放喺喺對DAD MONO POWER入面.

DSC07987 (Medium).jpeg

當然, 未換WILSON FUSE之前, 我只係使用原裝既五毫子粒既FUSE.
而方向方面, 我都係要試 , 因為我唔知機內的線路, 所以喺換入WILSON FUSE後, 我既方向係咁插...

聽感上我覺得聲音提升左音場通透感, 快速, 幼細 . 不過我硬係覺得清過頭, 少了一點味道
我估計依個方向最啱就係插喺訊源或前級會更好聲.

所以立即將FUSE調轉插番入AMP...

依個方向既改善提升最令我滿意, 明顯力感大增, 低頻彈跳力都提升好多. 而最吸引我既係佢既中高頻尾音, 有厚度既延伸力. 好靚. 如果有玩過鍍金插頭既話, 就會明白咩叫中高頻輕輕有份金光包圍著  

講真, 佢依粒FUSE既表現, 我絶對收晒貨, 亦無打算換番佢出黎. 哈哈.

最後, 我WSA問WILSON, 依粒FUSE打算賣幾多錢?

佢話正價$1000一粒, 不過依家啱啱推出, 想多D  HIENDY網友都試下粒FUSE, 所以依家SET左[團購價]

5x20mm(機內用) : 原價: $900, [團購價] $600
6x25mm(英插用) : 原價: $1000,  [團購價] $650
.  

有興趣請網友, 請於30-NOV-2019 12:00前PM我你所需要的FUSE A數, SIZE : 20mm 或是25mm(13A),
** 如果新會員未夠權限, 就WSA比我啦.  WSA 號碼: 650 88 000

無論你地開始玩FUSE未, 依粒本地品牌FUSE, 大家一定要試試, 真係好吸引.

https://www.hiendy.com/hififorum ... read&tid=131951
好似好好玩喎
回復

整粒返去插入南瓜啦.
回復

身體力行支持本地產品,從wilson兄手中購入一粒fuse替CD機秋冬進補。此fuse屬金銀兩頭蛇,不同插法有不同效果。雖沒有版主大大的金耳朵,只要細心聆聽仍能細味箇中分別。凡事講求配合,在我的組合裡似乎先銀後金較合適,增添一絲暖意,音場稍闊而不失細節。反之先金後銀亦有另一種味道,中頻更為厚潤。兩種口味,看君如何選擇。

wilson fuse.jpg
回復

有分快慢?
回復

每條FUSE都會進行一次TREATMENT2.0 , 有效提昇整體質素, 以及”為導體做出方向性”, 令聲音更順暢無阻....但係又”方向不同, 聲音亦不同”.

回復

alanlovedog 發表於 2019-11-21 08:48
每條FUSE都會進行一次TREATMENT2.0 , 有效提昇整體質素, 以及”為導體做出方向性”, 令聲音更順暢無阻.... ...

基本上每一粒Fuse都會預設由銀去金既方向。
如果想要由金去銀,落Order前請通知鎗王,感謝。
回復

咩價位呀?
回復

岩岩zero實價1/3
回復

OK WOR!
回復

回復

回復