新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 9599|回復: 15

[測試報告] Rockna Wavedream R2R DAC

前言

在各位細看小弟既分享之先, 小弟必須要說明本人或Wilson’s Audio Lab與Rockna並無任何關係, 只是因為好機想純粹以用家角度分享. 此分享純粹非常個人超簡單觀感, 並不客觀, 不喜易插, 感謝.

話說小弟都同班熟客由2017年頭話想換CDP, 話左2年半終於行動. 當中試過少量一體機, 同埋R2R / chips解碼, 但係R2R既感覺好深, 果種厚潤真實感真係好有黑膠味, 由此開始就決定要買R2R解碼. 一位借我R2R解碼既知心好友知道我鍾情於R2R解碼, 所以就介紹我到Volent搵Ben Sir去試下部Rockna. 話部Rockna係完全唔同聲底, 應該係我想搵既取向黎. 於是我就上去搵Ben Sir試下機.

係Ben Sir到試部Rockna, 一開聲真係好通透, 好高速度, 高頻伸延度真係好唔錯. 唔洗幾耐就知係我想搵既聲音, 所以只係試左幾首曲目就已經有想比錢決定買既感覺.

簡單介紹

等左大約2星期左右, 當收到機之時真係好開心, 因為第一次玩分體CD機(CDT+DAC), 而唔係一件過(CDP), 而且仲要買一部對小弟而言唔平既機(無錢一炮過買只可以做銀行分期還款), 果種興奮程度真係好多年都未試過了!

此機既功能或者相關就唔講啦, 大家上網都清楚睇到. 但係有一點一定要講, 呢部機既內部電源接線方法好直接, 先由IEC插座直接駁到火牛, 而火牛都分開成3隻, 而且當中沒有任何線路板, 呢個簡單有效既方法可能做就左好聲既原因之一. 再加上使用上單支線, 不過就無寫係咩線黎, 點都會對聲音動態好有幫助. 但係用左普通IEC濾波插座就有機會令到聲音動態下降.

聽感

由於小弟都係初玩CDT+DAC, 自然就沒有足夠經驗去匹配線材, 都要不斷嘗試先體驗得到當中分別.
AES線, 電源線, 都嘗試過由最入門級既Fantasy到最頂級既週年系列, 從中不難發現Rockna都係極度中性, 高密度, 聲音異常開揚, 微動態充足, 生猛. 換線既最大分別在於能力上既高低影響, 影響亦都非常明顯. Rockna果種真實感好強, 強到已經唔可以用文字黎形容, 可能小弟第一次用貴機所以感覺特別強烈吧, 但係自己一直都未試過係屋企聽過. 另外就係分析力好高, 但係果種高分析力唔係話平常解碼機果隻D聲分得開但係連貫唔到既感覺, 而係一口氣超連貫咁做哂成件事, 而且係話你知佢好淡定, 仲有大把能力係手果隻. 可能因為咁, 佢既高頻仲有些少貴氣, 係貴價機先做到既果種貴氣, 真係一試難忘, 再聽傾心 !

小弟試聲通常都會用到呢隻CD  - “The Greatest Video Game Music”, 錄音雖然唔係特別好, 但係要播得好絕對唔易, 小弟一直都係以呢隻CD作試線之用. 成隻碟既主題都係遊戲既主題曲或插曲, 重新編制同時改為倫敦交響樂團演奏. 所以不論機器或者線材都有極深遠影響, 如果有其中一PART唔全面, 就好難得到當中神韻, 變得毫無生氣, 亦難以還原戰場上果種看似死寂, 實際在低處暗潮洶湧.

當中以第3曲” Modern Warfare 2 Theme”, 絕對係試聲首選 ! 銅弦樂, 敲擊樂, 什麼都有, 而且要同時出到超低頻果種漲力, 中頻既感染力, 高頻既清澈通透又觸摸得到既質感, 絕對唔易! 但係Rockna於呢方面絕對係好輕鬆就做得哂, Rockna仲可以比你聽埋平時聽唔到既背後聲音, 最緊要係我想要乾淨得黎有音樂感, 音場寬廣但質感細緻緊密, 高密度得黎不失分析力, 就算聽咩歌都可以有優異表現!

總括而言, Rockna對小弟來說雖然昂貴, 但聲音質素最少能滿足我十多年要求, 計落都係超值. 以不到HKD$5萬既身價換來接近全能表現絕對係超值, 如果換上知名度高既牌子, 定必引來6位數字的售價.

題外話

Rockna呢部R2R解碼原來就有音量控制功能. 小弟試過將Rockna直接駁去後級會更好聲, 分別都明顯的, 只係接駁前級之後既低頻力量會有明顯提升, 有得有失. 如果大家既解碼都有類似功能, 不妨一試, 可能試出新天地.

Fuse對呢部機都有超大影響, 建議配合低頻量感較多, 線條清晰, 動態比較大既FUSE會有更好發揮. 小弟正為此機研發Fuse, 希望能夠盡量發揮Rockna最大效能吧~~~

評分

查看全部評分

很認同!
看來你好快會換埋前級。
回復

rockna的確係唔錯既dac, 在這價位而言算性價比高!
回復

Rockna 真係好野來, 係 Ben Sir 度聽完一次後都仲好記得佢把聲!
回復

我都想入!
回復

唔好諗,快D 入啦!!
回復

回復

心動不如行動, 遲買又無話平D, 早買早享!
回復

個人一般推崇直推後級。大部份前級只會讓聲音降班。
回復

What model of the Rockna is talking about? D6 or D12
回復

clplarry 發表於 2019-11-8 19:25
What model of the Rockna is talking about? D6 or D12

Are you referring to TotalDAC?
回復

PhantomGTR 發表於 2019-11-8 20:29
Are you referring to TotalDAC?

Oh yes, sorry for mixing them up.
回復

clplarry 發表於 2019-11-9 00:47
Oh yes, sorry for mixing them up.

Take it easy, pal.  
For these 2 brands, now their selling price is quite reflecting their performance.  
In other words, their performance is arbitrarily quantified by price.  
So just check it out.
回復

PhantomGTR 發表於 2019-11-9 10:05
Take it easy, pal.  
For these 2 brands, now their selling price is quite reflecting their perform ...

It's logical for better performance with higher price equipment but sometimes there are exceptions.
回復

clplarry 發表於 2019-11-10 01:09
It's logical for better performance with higher price equipment but sometimes there are exceptions ...

Yup, that's why I specifically mentioned "For these 2 brands".
回復

昨日係Ben sir公司聼Hydra Vox後又聽了Wavedream。 自帶升頻的Vox在空間與音場更有先天優勢。但論結象和音色,Wavedream又領先幾個馬位。最終還得等Hydra hub那升頻streamer才知。不過同一家公司卻在兩種架構也做得不錯真不容易。
回復