新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 11742|回復: 33

[官方測試報告] racewong report-零弱點的Simaudio 780D V2

今個星期一, 我收到代理電話, 話要收番部780D V2 DAC (下稱V2)時, 我的確有一份不捨得既感覺.

講真, 我試咁多器材, 好少可會出現[唔捨得還]依四個字. 因為值得我去[唔捨得還]既器材, 都係在這價位來, 我認為最好聲, 功能最合適自己使用的. 而大多這類器材, 如能力許可的話, 我都會[比錢了事]

就好似本文主角SIMAUDIO 780D V2 DAC, 作為一部全能DAC, 佢可謂已集SIMAUDIO多年技術於一身, 機身外觀一貫SIMAUDIO風格, 全鋁合金屬機箱, 大大個MOON LOG就在機頂.

WhatsApp Image 2019-11-12 at 16.37.26.jpeg

面板除左一個大大既黑底紅仔DISPLAY外, 兩邊都有簡單既按鍵.

講完前面, 就簡單咁講埋機背既輸入選擇啦, 基本上現今數碼輸入的制式,V2都已經擁有,

仲有樣野係必要一讚SIMAUDIO在REMOTE的設計與心思. 大家睇下相片先.

WhatsApp Image 2019-11-12 at 16.37.26(5).jpeg

此REMOTE使用金屬製成, 應有既功能鍵都可以在這REMOTE找到.   而最貼心係當你一拎起個REMOTE, 佢既淺綠色BACKLIGHT就會輕浸出綠光, 方便使用.

WhatsApp Image 2019-11-12 at 16.37.26(4).jpeg

而問題係佢最強喺USB? COAXIAL? AES? 或是STEARMING?

另一要提一提係佢既機腳, 使用全金屬機腳, 極方便的水平微調設計. 至於聲音方面, 你地一定以為使用金屬機腳, 一定會偏向冷冰冰吧. 哈哈, 你地估錯了....  我試過用不同物料既墊材去墊部V2, 都唔夠用番佢原裝金屬腳咁實淨靚聲.

有關V2既新技術, 我唔打算喺依個POST詳述, 不過我會講講佢既主要賣點:

最新MiND2串流技術,
支援PCM 32/384, DSD256,
Roon Ready
支援MQA格式
多項串流如: Tidal Masters, Deezer Hi-Fi and Qobuz Sublime

大家睇睇官網介紹先啦:

https://simaudio.com/en/product/ ... dac/?v=445d337b5cd5

部V2到俱樂部後, 我一直放喺大廳, 除了作為MSB DATA CD IV既解碼外, 由於780D V2擁有MiND2 STREAMING功能, 我還會經V2播放TIDAL作煲機之用. 話晒部V2都係全新機咁拎比我測試, 我當然要煲熟佢先慢慢測試啦.

直到兩星期前, 我終於拎佢入鎗王工作室作詳細測試.

WhatsApp Image 2019-11-12 at 16.37.26(2).jpeg

使用的器材配搭分別係

MSB DATA CD IV
NAGRA HD PRE
DAD THE LITTLE MONO POWER AMP
FOCAL MAESTRO UTOPIA EVO
AUDIENCE RESPONSE POWER CONDITIONER

而線材就使用ARGENTO FLOW電源線與RCA接線.

WhatsApp Image 2019-11-12 at 16.37.26(3).jpeg

作為一部DAC, 我這老一輩的玩家, 一定係先試使用CDT經COAXIAL直入V2.
首先, 我要講講MSB DATA CD IV的最強輸出係I2S, COAXIAL輸出只係出到八成出準,
二, 今次測試接駁的COAXIAL只係幾千蚊貨色, 基本上我估計佢地既配搭應該只能合格吧.

WhatsApp Image 2019-11-12 at 16.37.26(1).jpeg

但當我聽左幾隻CD, 發覺依部V2喺作為CDT 44.1既解碼方面, 絶對有驚喜  佢第一個比我聽感係厚暖穩定 ,
尤其係當我聆聽古典樂章時, 整隊管絃樂的定位實實淨淨咁企定定演奏, 空間感與分隔度都係頂級水準.   喺我開到最大音壓時, 音場依然紋風不動, 絶不吵耳.
第二, 佢既動態比我以往接觸既SIMAUDIO還要強橫, 大型管絃樂既氣勢令我有懷疑過這份全面的音效應該屬於廿萬價位的解碼唷.   
我諗唔到如果我搵部傳統COAXIAL輸出的頂級CDT, 加上一條頂級AES或COAXIAL線接駁, 其表現可以去到咩境界呢?
測試COAXIAL輸入的表現, 我唔只收貨, 簡直係超出我預期的好.  這令我另有興趣知道佢喺佢自家MiND2 STREAMER技術上, 會唔會都係咁好聲呢?

我先簡介一下俱樂部的NETWORK SETTING. 基本上都是使用史的墳, 史SIR屋企的剩餘物資.

一個唔係HIFI GRADE既SWITCH, 一部IO DATA作NAS, LAN CABLE全用上最CHEAP既工業用LAN線.

加上兩隻KECES LPS. 就完成了俱樂部NETWORK的部份.

而測試V2的MiND2功能, 只要將條LAN線由SWITCH接駁到V2. 再喺手機下載MiND APPS. 就可以簡宜使用.     

當我開啟MiND APPS後, 發覺依個APPS勁USER FRIENDLY, 首頁已經有齊現今最流行的串流APPS比你選擇, 而我因為只登記了TIDAL, 所以我只能測試VS在播放TIDAL的表現.

WhatsApp Image 2019-11-12 at 17.27.43.jpeg

除了串流, 首頁還會顯示你家中的NAS, 方便你透過LAN, 選取你心愛的歌曲. 簡易使用, 選曲方便. 講真依個APPS我真心覺得超好用.

至於V2喺串流既音質表現  就是我不捨得還機的原因了.   因為V2使用串流播歌, 無論係NAS內的44.1 RIP FILE, 或是DSD 128. 竟然贏左部MSB DATA CD IV .

玩音響到依家, 這是我第二次被CAS的音質而震懾. 當我播番我唯一一張玻璃CD MOZART No. 20&21時, 再與之前RIP既FILE AB比較時, 這跟本不用留心, 已可聽出透過MiND2經NAS攞歌既質素, 比直播CD密度更高, 高低伸延更盡. 而CD唯一可以打平手的只是音樂的連貫性吧.

而使用TIDAL播歌時, 密度及伸延只係比播CD略差少少, 記住, 只係差少少, 少得我要ABAB咁比較兩次, 先分到高低.

當然, 你可以話SIMAUDIO在MiND2的設計比COAXIAL更出色, 但大家不要忘記, 本來使用MSB DATA CD IV的表現已令我喜出望外, 勢估唔到MiND的表現會比佢更佳.

至於今次主角的標題, [零弱點], 我就是想說, 這部SIMAUDIO 780D V2在各方面都十分優異, 小至MiND APPS既簡易使用, 大至播放不同輸入格式都有超卓表現. 實在令我心動, 我係咪要買番部返屋企享受一下呢?!

代理: 樂燊貿易有限公司
定價: $118,000

https://www.hiendy.com/hififorum ... read&tid=132218

評分

查看全部評分

這個解碼器有係俱樂部聽過, 的確不錯!
回復

sumchung 發表於 2019-11-12 19:42
這個解碼器有係俱樂部聽過, 的確不錯!

入左房, 表現三級跳呀.
回復

回復

多謝版主的介紹,寫得好好,沒有多餘的文字,比音響雜誌寫得更好

如果我有錢,都想買。
回復

實價多少
細細聲講黎聽吓。
回復

Simaudio 6,7 系一向被低估,尤其6系,性價比極高
回復

非常同意!
幾年前聽過舊版,聲音密度同立體感都好正,可惜當時個control app就真係麻麻哋好用啦!
回復

名器真係無得輸
回復

dekiller 發表於 2019-11-12 21:44
實價多少
細細聲講黎聽吓。

我微訊你啦
回復

Simaudio 是平實不吹虛其實非常好聲的品牌
回復

版主,见机背面用RCA入解码,点解吾用AES呢
回復

Reference3 發表於 2019-11-13 09:50
版主,见机背面用RCA入解码,点解吾用AES呢

因為我手上無晒AES CABLE囉
回復

alanlovedog 發表於 2019-11-13 07:01

係呀, 攪到我想借部6系返黎試下
回復

alanlovedog 發表於 2019-11-13 07:01

或者八系, 等我了解下邊部UPGRADE左MiND2先
回復

Compare to Nagra HD DAC 邊個惡毒啲呀?
回復

k100 發表於 2019-11-13 19:02
Compare to Nagra HD DAC 邊個惡毒啲呀?

你咁問, 叫我點答呢?

由於我手上只得部780d v2, 依一刻我只可以選擇moon
回復

外國網價錢是USD15k

餅主快些自己畀錢私了化啦,然後長駐俱樂部
回復

hksarac 發表於 2019-11-14 08:00
外國網價錢是USD15k

餅主快些自己畀錢私了化啦,然後長駐俱樂部

好機多的是。上得Club肯定想看新鮮啦。

回復

dekiller 發表於 2019-11-14 08:18
好機多的是。上得Club肯定想看新鮮啦。

放返屋企啦
回復