新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 3493|回復: 4

[合併擴音機] AV Amp 開始出問題

用開Anthem MRX700, 只出5.0,一直都很滿意,但最近開始出問題,由它推的中置及後置越來越細聲,由它pre out 出 integrated amp 推的前置狀態則仍然很好,重新做 ARC居然其中一隻後置細聲到detect唔到,想重新calibrate 都唔得,唯有自行加大中置及後置的音量,先不理準唔準,聲壓加大後仍覺力水不及以前,想請教這情況問題最可能出在哪裡? 輸出電容老化? 如何能檢查? 謝謝
可能裏面輸出到喇叭的繼電器接觸不良。
回復

greens 發表於 2019-11-16 19:24
可能裏面輸出到喇叭的繼電器接觸不良。

如果係繼電器出事都幾煩,拆過出來換繼電器要拆底板,工程浩大。

但都想請教,繼電器不是只有有或無,不會只是細聲了嗎? 我不是電子底請指正
回復

電用肉眼看不出有問題
回復

我舊的yamaha都試過,繼電器 bad contact 影響輸出。
每一個channel都有一個獨繼電器。
在底板焊出來之後,挑開膠殼,用仟六號砂紙清潔接觸點。
成功回春。如有功夫底可試一試。
亦有可能是內部接線 bad contact,插拔幾次有機會成功。
回復