新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 8204|回復: 24

[附件] 香港人加油!Wilson's Audio Lab「金銀潤」Fuse

大家好,近排小弟工作煩忙,冇太多時間能夠分享影音心得。只有之前邀得 Lee388 及輝兄到府上聽下我套不入流的 CAS 系統。大家唔介意就 click 以下 link 睇下。

講返今次o既主角,Wilson's Audio Lab 出品o既 Fuse,話說上個月上去肥槍到聽歌時佢話剛o黎左條香港 Handmade 做o既 Fuse。香港製造o波,當然要支持試下啦!香港人加油!!!!!

一睇條 Fuse,點解咁有趣,一邊係金色,而另一邊係銀色o既? 肥槍就同我講,跟據代理話,插是但一邊出o黎都會有唔同聲音效果。咁鬼神奇?!未試過o波!!好,一於試下佢。

可以見到 Fuse 一邊係金色,一邊係銀色。

因為想盡快試到呢隻 Fuse 係乜料,而比較快的方法係將佢用於 source,所以今次就試將兩枝 Fuse 植入 Weiss DSP502 測試。

首先試o既係將支 Fuse 個銀色個面接到 L o個邊,Run In o左大概兩個鐘之後開始聽,參考曲目為近期非常鍾意的綾戸 智絵 LIVE! - Disc 01 - JAZZ CLUB SIDE December 12, 2000 Tokyo STB139 日本頭版 Ripped。

聽第一 track 01 - Only You,一開始覺得聲音比起現在服役的 SR Blue Fuse 實在o左,但聽真 D,有 D 唔對路,空間唔夠寬闊,而人聲一出時,發覺比較混瀆,配合埋鋼琴聲時,D 聲有 D 說不出的奇怪,唔係唔好聽,但硬係有 D 說不出的奇怪。而音場就有少許細o左。

聽罷此曲,就熄機將頭尾對調。今次金色在 L 方向,再 Run In,聽返同一隻曲目。鋼琴聲一出,即刻聽到有分別,鏗鏘的聲音傳到地下,隱約聽到 double bass 的餘響,到綾戸 智絵的人聲一出,得!!之前混瀆的聲音一掃而空,換來的是清脆,豐滿的人聲及鋼琴聲,堂音亦伴隨鋼琴聲遊走整個聆聽空間,比之前大o左兩個碼,而人聲清脆得o黎又帶上一份淡淡的甜味,顯得令人陶醉。合上眼睛,很快便將整將碟聽完。

再試一下鬼太鼓座 I,沉實的低音夾雜著強勁的 double bass,再加上浩大的堂音,震撼心靈。我諗今次我揀o岩o左,插中o左啦!!

至於一定會有人問我與其他 Fuse 的分別,它當然不及 Zero 以及班馬的級數,但當我知道價錢時,好鬼死抵玩(唔好問我幾錢呀,總之抵啦!!)

後記:我到依家都未有打算抽返佢出o黎!

評分

查看全部評分

THX 史SIR, 我都係時侯要出埋依粒金銀潤既報告了.
回復

呢粒野插左入我部機都拔吾走啊!
回復

標題不錯,香港人加油,呢粒fuse滿足到幾多大訴求?
回復

可否PM價錢及購買地点?Thx!
回復

insider 發表於 2019-11-18 17:39

Please Check PM,Thanks
回復

想知價錢
回復

想知價錢,用在美式轉英式的adapter
回復

回復

回復

回復

回復

回復

回復

how much!
回復

how much! pls pm
回復

how much! pls pm
回復

史師兄唔好意思,想借Post一用可以嗎?
回復

點解唔可以公布價錢?會違規??
回復

點解唔可以公布價錢?會違規??
回復