新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 3422|回復: 5

[線材] Wilson’s Audio Reference 2 XLR cable

小弟家居裝修,趁搬返屋企時想偷偷入境Pioneer 的LX800代替原來的O記宇宙盤。屋企老闆只見是黑色一部機,唔會覺換咗。
(我都知純CD player 會更好,不過蝸居空間有限,未能一部CD 一部影碟機。)

以前曾經同Wilson’s Audio 訂過Reference 電視天線,效果唔錯,小弟三叔電視睇到更有立體感,色彩豐富。所以今次想訂一對XLR cable 接去金仔E460聽歌。同Wilson 傾咗要求,佢介紹Reference 2  的XLR cable,價錢只是數千但網上評論話比得上大品牌兩倍價錢的cable。

十一月搬返屋企時對cable 已經到手,可惜LX800仍然未到。於是用係Aurender A10 去E460 煲住先。

初初開聲沒有什麼期望,諗住都要煲返兩星期先。頭一兩日覺得音色都順滑,有音樂感。
之後每日夜晚播一兩小時,慢慢聽到音樂感同細節越來越好,高低頻延伸唔錯。小小甜美的聲音 (但音色都是保持中性的)。自己覺得超越左原有的日本O牌子XLR cable。
現在原有的cable 閒置中,繼續玩住這對Reference 2 cable,煲練耐D聽到更多進步。
等到LX800 到咗, 又可以插下兩部機聽下有甚麼分別。

評分

查看全部評分

依條抵玩呀
回復

唔知適唔適合前級去後級使用呢?
回復

sumchung 發表於 2019-11-30 22:54
唔知適唔適合前級去後級使用呢?

我地牌子既線材係適合任何位置使用的。
不同系列的分別主要在於能力上多少。
如果有興趣,可以借線一試的,謝謝。
回復

Ching, 你之前是用日本O牌子XLR cable銀線嗎?
回復

Panda 發表於 2019-12-1 14:11
Ching, 你之前是用日本O牌子XLR cable銀線嗎?

Should be 910 series
回復