新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: t93288

[喇叭] New speaker in my home

—路覺得個 sound stage 唔夠寬,啦叭罷位拉前退後,搞極都是唔啱心水!—路煲着啦叭,—路請救各大師,又想換啦叭線!作晚同個毒友—路飲住 single malt—路聽歌仔,都係唔太满意個sound stage, 毒友見我很苦惱,就问我试吓对Sinfonietta 平行地放着,完全不要toe in. 再試吓将前级同解碼兩條电源对調,再开机試吓,好神奇喎!真係阔咗而且冇影响結像!!今晩再聽多次先!!再者!如要换SC, 有乜好介紹呢?
回復

t93288 發表於 2020-3-11 12:29
—路覺得個 sound stage 唔夠寬,啦叭罷位拉前退後,搞極都是唔啱心水!—路煲着啦叭,—路請救各大師,又 ...

你想提升咩先?

需要我黎幫手擺位嗎?
回復

racewong 發表於 2020-3-11 12:33
你想提升咩先?

需要我黎幫手擺位嗎?

Change speaker cable only because it is too long time in my system. Any speaker under 20K can good match with Sinfonietta?

If Cfu can come to my house for home visit. I must have lots of questions to ask. I will also ready 'Single Malt' for u. .Let's try more collection.
回復

t93288 發表於 2020-3-11 13:12
Change speaker cable only because it is too long time in my system. Any speaker under 20K can good ...

咁要睇你要音色定音效喎
回復

racewong 發表於 2020-3-11 15:44
咁要睇你要音色定音效喎

音效行先
回復

平凡人 發表於 2020-2-19 15:57
how much?which company as distributor?

你呢D問題我雖然都好想知, 但係好神秘,人地係唔會答嘅!
回復

AS881 發表於 2020-3-11 18:58
你呢D問題我雖然都好想知, 但係好神秘,人地係唔會答嘅!

官網就話係台灣的某個公司做代理,前幾年就是南京威虹做代理,我覺得呢個牌子轉代理賺得几密。
回復

之前台灣鈺笙劈價超平! 而家冇了所以都完全唔會再諗呢個牌子!
回復

racewong 發表於 2020-3-11 15:44
咁要睇你要音色定音效喎

Audiomica or Dr.E  or Wilmar Piano a good choice???
回復

t93288 發表於 2020-3-12 12:23
Audiomica or Dr.E  or Wilmar Piano a good choice???

有冇高人指教????
回復

t93288 發表於 2020-3-12 12:23

睇你價位喎, WILMAR PIANO係價錢無敵, 最抵玩.

DR.E就比PIANO貴一倍, 特性取向都幾唔同.

AUDIOMICA我好耐無玩了. 唔知依家咩聲. 所以NO COMMENT.
回復

AS881 發表於 2020-3-11 22:30
之前台灣鈺笙劈價超平! 而家冇了所以都完全唔會再諗呢個牌子!

真係好平,早期買的ching比佢玩死!
回復

Icefalling 發表於 2020-3-14 01:00
真係好平,早期買的ching比佢玩死!

咁而家去番正常價都唔買啦!
回復

racewong 發表於 2020-3-13 19:28
睇你價位喎, WILMAR PIANO係價錢無敵, 最抵玩.

你又跟住串錯,係 Wilmer 呀
回復

racewong 發表於 2020-3-13 19:28

請问Dr. E 是甚麽性格,音色? 啱我对啦叭嗎??又想試埋Stealth Dream ..毒友们極力推介!!
回復

wilmerworkshop 發表於 2020-3-14 11:26
你又跟住串錯,係 Wilmer 呀

回復

t93288 發表於 2020-3-14 12:52
請问Dr. E 是甚麽性格,音色? 啱我对啦叭嗎??又想試埋Stealth Dream ..毒友们極力推介!! ...

https://www.hiendy.com/hififorum ... read&tid=131690

https://www.hiendy.com/hififorum ... read&tid=130089
回復

在線鋪試咗條 Audiomica reference SC 同 Signal Project Silverquest. 兩條的性格好唔同,Audiomica 微動態多些少,活潑生動啲,Signal Project silverquest 人声好滑,靠前啲!兩者各有各的優点,好難决定!!!等今晚試埋條Stealth dream 再决定!!蛇出没
回復

t93288 發表於 2020-3-14 20:43
在線鋪試咗條 Audiomica reference SC 同 Signal Project Silverquest. 兩條的性格好唔同,Audiomica 微動 ...

小弟用緊Sara S....玩左一年先馴服到佢 SC用緊black cat前旗艦silver ribbon線....真係要拉出先對音埸改善倒的
回復

mawashi 發表於 2020-3-14 22:24
小弟用緊Sara S....玩左一年先馴服到佢 SC用緊black cat前旗艦silver ribbon線....真係要拉出先 ...

回復