新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 15919|回復: 40

[線材] Analysis Plus 的線多不多人用

各位師兄,Analysis Plus 的線多不多人用 ? 看見音響雜誌測試器材也常使用,但平時少人談論,其實這牌子的喇叭線易不易配搭 ?本人有興趣想試
AP我用過幾條, 有兩條我覺得係特別正,AP golden oval xlr同埋big silver 喇叭線! 如果以完成度計,golden oval 做得最好

評分

查看全部評分

回復

一休大師 發表於 2020-3-18 12:00
AP我用過幾條, 有兩條我覺得係特別正,AP golden oval xlr同埋big silver 喇叭線! 如果以完成度計,golde ...

師兄,我就是有興趣 Big Silver, 但又上網找不到有乜人講,易配搭喇叭嗎?有乜見議呢?
回復

sevenseal 發表於 2020-3-18 12:10
師兄,我就是有興趣 Big Silver, 但又上網找不到有乜人講,易配搭喇叭嗎?有乜見議呢? ...

我覺得都算易, 呢條質感幾好, 又夠快, 爵士鼓嗰啲難唔到佢, 係音效性比較強, 睇你自己喜唔喜歡, 總括嚟講係過足癮嘅, 價錢又唔係太貴! 都算唔錯! 如果你要強化音場 要好大嗰種 咁佢就唔係! 佢係屬於夠速度, 大開大合, 質感夠, 比較放, 埋身啲嘅類型! 整體唔錯嘅, 都值得一玩

評分

查看全部評分

回復

一休大師 發表於 2020-3-18 12:32
我覺得都算易, 呢條質感幾好, 又夠快, 爵士鼓嗰啲難唔到佢, 係音效性比較強, 睇你自己喜唔喜歡, 總 ...

師兄,可否比多少少提議,Big Silver是鍍銀銅線,有無接近價錢純銅喇叭線推介?想易配搭,謝謝 !
回復

sevenseal 發表於 2020-3-18 14:12
師兄,可否比多少少提議,Big Silver是鍍銀銅線,有無接近價錢純銅喇叭線推介?想易配搭,謝謝 ! ...

我覺得inakustik Ls502 幾好! 咁呢隻就平好多嘅! 可以考慮下! 不過都要睇機 同埋配撘, 我自己就覺得好
如果budget夠 就試下2404

評分

查看全部評分

回復

一休大師 發表於 2020-3-18 14:20
我覺得inakustik Ls502 幾好! 咁呢隻就平好多嘅! 可以考慮下! 不過都要睇機 同埋配撘, 我自己就覺得 ...

謝謝見議
回復

analysis plus属于平价美国好线,销量最大的应该是是power oval2系列。

golden oval的声音非常棒,绝不输给银彩双皇冠。

評分

查看全部評分

回復

chaijm123 發表於 2020-3-18 20:09
analysis plus属于平价美国好线,销量最大的应该是是power oval2系列。

golden oval的声音非常棒,绝不输 ...

真係好認同,golden oval 我玩過兩次, 賣咗又買返, 真係好正! 攞佢嚟聽cermona stradivari 呢啲名琴, 真係正到無倫!

評分

查看全部評分

回復

一休大師 發表於 2020-3-18 20:14
真係好認同,golden oval 我玩過兩次, 賣咗又買返, 真係好正! 攞佢嚟聽cermona stradivari 呢啲名琴, ...

咁AP的訊號線,電源線又如何呢?Big Silver 喇叭線價錢好像接近14000, 值不值?
回復

sevenseal 發表於 2020-3-18 20:40
咁AP的訊號線,電源線又如何呢?Big Silver 喇叭線價錢好像接近14000, 值不值? ...

電源線我玩過, 我個人嚟講 我唔鍾意, big silver 我買嗰陣時 全新係9800, 應該係九年前, 如果依家要一萬四千蚊, 我會建議你玩inakustik 2404, 你唔好睇佢 簡單銅線, 高伸延平順, 衰減又少,inakustik 喇叭線我係十分推薦( 訊號線 同埋數碼線 我玩過 覺得麻麻地, 唔好玩佢)

評分

查看全部評分

回復

一休大師 發表於 2020-3-18 20:46
電源線我玩過, 我個人嚟講 我唔鍾意, big silver 我買嗰陣時 全新係9800, 應該係九年前, 如果依家要 ...

多謝意見,想你比意見乜野電源線可試玩,我全套已買前後级+ CD +喇叭约30萬,另预算5萬買電處,5萬買喇叭線,電源線,訊號線等,一次到步,不再换
回復

sevenseal 發表於 2020-3-18 21:31
多謝意見,想你比意見乜野電源線可試玩,我全套已買前後级+ CD +喇叭约30萬,另预算5萬買電處,5萬買喇叭 ...

呢樣嘢我真係無能為力, 因為我玩過咁多條電源線, 真係冇一條係滿意, 最滿意就係原裝嗰條黑色跟機線, 所以我冇意見畀到你, 睇下其他師兄幫唔幫到你

評分

查看全部評分

回復

一休大師 發表於 2020-3-18 21:38
呢樣嘢我真係無能為力, 因為我玩過咁多條電源線, 真係冇一條係滿意, 最滿意就係原裝嗰條黑色跟機線,  ...

咁我用跟機線先,慢慢再換
回復

呢樣嘢我真係無能為力, 因為我玩過咁多條電源線, 真係冇一條係滿意, 最滿意就係原裝嗰條黑色跟機線,  ...

謝謝該師兄意見
回復

謝謝師兄意見
回復

不用謝! 換線不用急於一時,可以先處理好器材,再看看情況再決定, 過程中也是一種樂趣!

評分

查看全部評分

回復

我有 Golden Oval 訊號線。

評分

查看全部評分

回復

一休大師 發表於 2020-3-18 20:14
真係好認同,golden oval 我玩過兩次, 賣咗又買返, 真係好正! 攞佢嚟聽cermona stradivari 呢啲名琴, ...

擁有幾百萬元名貴小提琴的收藏家,也是用 Golden Oval。當年音響雜誌 Analysis Plus 廣告都有登出來。

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2020-3-19 02:25
擁有幾百萬元名貴小提琴的收藏家,也是用 Golden Oval。當年音響雜誌 Analysis Plus 廣告都有登出來。 ...

哈! 既然講開 大家就講笑咁講, 其實講真, 一個會玩名琴嘅人, 又會唔會咁得閒聽呢啲嘢, 我覺得拉小提琴真係好難玩, 要好勤力好勤力, 平時我哋玩結他 嗰條指板 都有個位置畀你睇, 小提琴嗰類 個指板真係冇得睇, 完全係靠自己隻耳去聽 嗰個音準, 不過玩開咗同埋熟練 又真係唔使睇嘅! 除非嗰個人係純粹收藏啦, 咁佢鍾意名琴嗰啲聲, 收藏埋條線 咁就合情理!
golden oval 聽名琴, 真係腰到你入心入肺, 瞬變速度感又好, 又靜, 就算聽其他樂器都一樣咁好, 最欣賞就係佢唔會特登拖慢速度, 唔好睇少呢樣嘢, 好多靚線都做唔到, 空氣感又夠 係一條完成度好嘅線! 當然 你本身器材要有嗰啲嘢 先至會有啦!

評分

查看全部評分

回復