新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 17447|回復: 61

[分享] 當 Sensa Sound 遇上 Lexicon MC-10 !

咁好聲既前級到訪,當然要搵套靚聲既Sensa Sound THX喇叭招呼佢...

評分

查看全部評分

IMG_20200324_200001-01_copy_2560x1707.jpeg Sensa Sound TP900採用啞鈴式設計,兩隻6寸半低音單元夾住1.2寸絲網高音,而且擁有THX認證,好爆得嚟聲音順滑細緻,同嘉賓Lexicon MC-10好夾聲...

IMG_20200324_195840-01.jpeg MC-10外型保持Lexicon一貫作風,甚有台型...

IMG_20200324_165237-01.jpeg Menu唔算美觀,但勝在清晰而用,百事佬摸一陣就已經得心應手,抵讚...

評分

查看全部評分

回復

IMG_20200324_195747-01.jpeg 用咗半個鐘左右時間就set好,搵三隻碟試試佢先,蜘蛛俠最好測試環繞聲,VFV試人聲、低和超低頻、迅變,IMAX ENHANCED試機碟除咗畫靚,背景音樂都好好聲。

當 Sensa Sound 遇上 Lexicon MC-10有幾好聲?我諗大家都好想親身感受一下,可惜近幾日香港疫情反彈,百事佬都唔敢冒呢個咁大既風險搞大型活動,不過單獨約上嚟玩一陣都可以既,有興趣既會員可以係呢度留言,我同槍王會盡量配合大家...
回復

部前级几钱部?
回復

而家做緊特價$24800,Hiendy會員仲可以......
回復

pepsiman 發表於 2020-3-25 11:50
而家做緊特價$24800,Hiendy會員仲可以......

就你玩左来睇部前级点?同传统日系前级比系属于咩水准?

評分

查看全部評分

回復

sega1119 發表於 2020-3-25 12:59
就你玩左来睇部前级点?同传统日系前级比系属于咩水准?

Lexicon老牌影音品牌,好聲不用懷疑,分析力同聲音密度都在日系品牌之上,當然價錢都係啦...
回復

pepsiman 發表於 2020-3-25 14:18
Lexicon老牌影音品牌,好聲不用懷疑,分析力同聲音密度都在日系品牌之上,當然價錢都係啦...  ...

D声真係好實淨,保留到 Lexicon 影子
回復

吾知Sensa Sound vs XTZ兩隻咩聽感

評分

查看全部評分

回復

唔聽聲,睇個樣都正到爆

評分

查看全部評分

回復

用家過路:低頻夠,聲低和日系機不同,無咩花臣,但又無乜不好投訴!

評分

查看全部評分

回復

pepsiman 發表於 2020-3-25 11:50

賤物鬥窮人!
回復

逆境同行嘛...
回復

marco 發表於 2020-3-25 15:34
吾知Sensa Sound vs XTZ兩隻咩聽感

如果你係影音爆破型玩家,追求觀能刺激聲音直接,XTZ就啱晒你河車。但如果你屬影音享受型玩家,音質先決,喜歡細意咀嚼每個音符,Sensa Sound肯定係你杯茶...
回復

正喎
回復

pepsiman 發表於 2020-3-25 20:25
如果你係影音爆破型玩家,追求觀能刺激聲音直接,XTZ就啱晒你河車。但如果你屬影音享受型玩家,音質先決 ...

睇黎係愛個方知情重,試個方知酒純
回復

有冇IMAX ENHANCED音效
回復

marco 發表於 2020-3-26 08:53
睇黎係愛個方知情重,試個方知酒純

對...
回復

hang 發表於 2020-3-26 12:52
有冇IMAX ENHANCED音效

無啊...
回復

但係官網話有喎, firmware version 問題?

https://www.lexicon.com/products/LEXMC10AM.html
回復