新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 6955|回復: 8

[喇叭] 滄海遺珠 Sensa Sound

先旨聲明,小弟玩家庭影院只得十年,而且組合只屬中價,只係偶然出席幾個網站影音活動或入av show先聽過下好嘢,不過擒日去過hiendy俱樂部聽左lexicon + sensa sound組合之後,忍唔住出個帖發下up瘋,希望各位師兄唔好見怪。
見近期mc-10喺論壇大熱班師兄講到佢點好點正點抵買,睇到我心都痕埋,雖然買唔起,但都膽粗粗約上去聽吓。我曾經去俱樂部聽過威廉sir主講嘅研究所,用xtz喇叭組合播放,所以我對俱樂部嘅聽感有一定了解,不過擒日聽左接近一粒鐘呢套新組合,我完全唔敢相信家庭影院可以貢好聲!
擒日我睇左四隻碟片段,有蜘蛛俠,FVF,銃夢同埋大娛樂家,每段帶比我嘅驚喜都唔同,我嘗試續隻碟講下。
蜘蛛俠播左兩段,其中一段係Mysterio喺前中後上下喇叭全包圍不斷走位講嘢,把聲竟然可以冇話因為喇叭唔同形號而轉聲,仲要係無縫貢轉移,好恐怖!之後一段係蜘蛛俠班同學同Happy Hogan入左間博物館,出面幾架無人機撞落度門果幾下聲,好响!像真到不得了,真係比佢嚇親,咁都可以唔拍邊,對sur唔係人咁品。
FVF睇左雨夜賽車一段,引擎聲梗係震撼啦,但我係想講係人聲,mc10夾隻中置好有肉地呀!就算緊張節奏主角喺車箱裏面講嘢都係貢清晰,亦都上晒幕,好聲!
銃夢播左賽道果幕,好多金屬碰撞同磨擦聲,尖得嚟唔係標嘅,原來靚嘅高頻係可以令物件移動更有軌跡感,有一下我好似比條鐵鍊穿過貢,屋企從未聽過!
大娛樂家,我叫槍王播條女唱歌果段,呢段我最多喺唔同組合度聽過,更加容易聽得出分別。首先讚下空間感,狼人講嘢時嘅回音同觀眾掌聲,原來可以貢真實,唔係平面嘅,天空喇叭都有,我直情覺得自己係其中一個觀眾,之後條女唱歌,點解同我屋企差貢遠?!好靚聲,聽到毛管都棟埋!我屋企似係唱卡拉Ok多啲!
總括嚟講,lexicon mc10分析力真係堅高,可以聽多好多嘢,依家呢個超特價真係令人難以抗拒,慨嘆嘅係我就嚟加入失業大軍唔敢貿然出手。而呢套Sensa Sound喇叭更令我喜出望外,槍王見我流晒口水之際仲專登擰大幾個db話等我番去唔使開機,真係大整蠱!各位師兄要做足心理準備先好貢上去,如果唔係就會學似我貢成晚瞓唔著呀!

評分

查看全部評分

至在毒死你.
回復

你做乜搞我D會員呀...
回復

呢套爆得但又有音樂感,入得過!

評分

查看全部評分

回復

Senea 既表現真係唔講得少,只係唔知好XTZ 幾多
回復

師兄我嗰日見到有人行出泥,應該係你,我之後入去試左陣,隻 sensa sound 人聲真係好好,好實在,環繞刀包得好好,同部MC 10 真係好甲
回復

wallwong 發表於 2020-4-3 12:00
Senea 既表現真係唔講得少,只係唔知好XTZ 幾多

好難量化兩者,佢哋取向唔同,之前有會員聽過晒兩者之後,覺得XTZ更好爆,直接狠勁,真係睇你屬邊種玩家...
回復

pepsiman 發表於 2020-4-7 18:08
好難量化兩者,佢哋取向唔同,之前有會員聽過晒兩者之後,覺得XTZ更好爆,直接狠勁,真係睇你屬邊種玩家. ...

應該都係口味嘅不同,不過上星期套 Sensa sound 用MC10 推,個音色同肉地呢兩方面真係好出,之前是無留意到的
回復

wooban 發表於 2020-4-7 18:18
應該都係口味嘅不同,不過上星期套 Sensa sound 用MC10 推,個音色同肉地呢兩方面真係好出,之前是無留意 ...

百事影院開咗成年上演過唔少組合,Lexicon x Sensa Sound x XTZ呢個金三角稱得上性價比最高既組合...
回復