新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 5492|回復: 7

[電源處理器] 向住背後有一個故事進發: DR.E 電處

音響器材漸漸多起來,牆電源插座不敷應用,所以從農曆新年時想添置一個音響用的排插,但市場上面啱心水不多,果時候看到DR.E電處評價唔錯,所以就走上去showroom,Ray哥及Gary哥分享了他們的音響理念,就同他們定下了電處。一等就多個月,疫情關係加上自己有特別要求,五月Gary哥通知我定下的電處由第一代自動升級上第二代,等都值得。送貨當日我只係叫他們交上gogovan送畀我就可以,但疫情下他們都要堅持親自送上我家中,仲希望立即駁好大家一齊試聽,一開始我都講,我只係希望有一個音響用的 拖板可以畀我所有器材使用,我對系統的聲音都冇乜大投訴,不過相信用了佢哋嘅電處可以錦上添花。駁好後第一個印象係同volume聲細咗,較返平常音量之後,發覺細節多咗都幾明顯,之前以為高中低相對平衡,但係喺佢哋電處加持之下,連之前發揮唔好嘅Cello double bass以比較合比例展現,有點喜出望外。Ray哥及Gary哥再分享他們的理念,而Ray哥快手快腳幫我微調咗喇叭的位置,再叫我試聽,那時正在播放jazz音樂,一個比之前更合符比例的室樂展現眼前,之前被人批評到體無完膚嘅大菠蘿,發揮到好好嘅速度及至現代的要求,可見他們功力。非常多謝他們幫忙令我的老爺器材得以再發揮。

後記: 我相信開發一個令人感動的音響器材而發出好聲音,背後一定有一個故事,所以我選擇大部分嘅音響器材背後都有一個動人嘅故事,Playback 老闆 Andreas 開發DSD,Pinkfuan 老闆 Jord對CAS電同Clock的要求,Gryphon 前老闆對聲音堅持,B&W最後英國聲音的Signature Diamond。以上都不昰百萬明器,但係設計者的付出令每一件音響器材都變成一件藝術品,發出感動人的聲音。而DR.E 係向住呢個方向進發,衷心祝他們成功。 最後最後,我都係第一次同他們買器材,而得到超乎想像的服務,在香港真係非常難能可貴。

評分

查看全部評分

新款電處靚咗好多喎
回復

恭喜有新玩具!
回復

好感動,見到有SD用家
回復

二代非常靚仔。  
回復

後段非常認同
回復