新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 13970|回復: 25

[軟件] 一隻演唱會畫質示範天碟 _ #FOLLOWMi

少有的演唱會4K UHD碟,畫汁來説暫時應該算是華語演唱會中第一了。
如果大家在等一隻演唱會畫質示範天碟,這一隻要衝了。

其實一隻靚嘅4K碟播出嚟嘅畫面靚真係唔難,如果你部機唔係太差基本上都唔會出得差 (當然要睇你套系統嘅硬件同調教 (除非你調教得好偏,當然搵專業人士cal. 下畫面會更好)配合表唔表達到應有的細節,例如光位唔好爆曬,黑位唔會一"pat"黑曬咁,但小弟絕對唔係拋書包,呢度大把調教高手畫面一定比我出得更靚,我祇不過覺得呢張Sammi #FOLLOWMi 4k演唱會畫面真係好靚 ,例如主角Sammi 喺個背景(觀眾席)中凸曬出嚟而背景嘅觀眾又保持得好清楚,另外遠景拍攝整個畫面都好乾淨(比上一隻4K更好),所以分享一下)。

註: 我呢輯相都係用手機拍攝,現在手機基本上都好難記錄到4K畫面果個對比度,所以好多時就得光就就唔到暗位,好難真實反映現場睇到嘅效果,我已經用Manual mode 去影,希望儘量表達到畫面嗰種質素)。

後話: 如果要比較兩套display系統邊套靚啲我反而會建議大家搵啲差嘅畫面,例如一啲舊戲,因為如果 e.g. 個系統控制noise 控制不好畫面會更容易察覺 e.g. 最近好多人攞返出嚟睇嘅War of the Worlds Bluray。

1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg 6.jpg 7.jpg 8.jpg 9.jpg 10.jpg 11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg 16.jpg

評分

查看全部評分

仲靚過現場睇...
回復

pepsiman 發表於 2020-6-8 22:06
仲靚過現場睇...

那我就冇睇過現場了
回復

你主題咁講,係咪即係條聲軌一般呢?
回復

可惜對佢嘅歌麻麻,如果唔係一定買
回復

SeanHo@FB 發表於 2020-6-9 07:50

我覺得佢嘅歌唔差,但係現場唱就比較....
回復

要入手了。     
回復

係FOLLOWMI啦...難怪我找不到
回復

pepsiman 發表於 2020-6-9 10:39
我覺得佢嘅歌唔差,但係現場唱就比較....

一直見好多人潮聖睇佢演唱會,前年入場睇下感受下,結果都係覺得唔啱口味!
回復

SeanHo@FB 發表於 2020-6-9 19:07
一直見好多人潮聖睇佢演唱會,前年入場睇下感受下,結果都係覺得唔啱口味! ...

我覺得佢唱得好hea,同容祖兒差兩班,但身型就不相伯仲...
回復

kmg 發表於 2020-6-9 16:56
係FOLLOWMI啦...難怪我找不到

Oh.....sorry......typo.....

Corrected! Thanks!
回復

SeanHo@FB 發表於 2020-6-9 07:50

初頭見封面以為係罪惡城4k remastered仲要只賣兩舊水, 想入手。睇真原來鄭秀文,真心買唔落,之前買過佢嘅好似未睇完一次就打入冷宮
回復

wooban 發表於 2020-6-9 22:19
初頭見封面以為係罪惡城4k remastered仲要只賣兩舊水, 想入手。睇真原來鄭秀文,真心買唔落,之前買過佢 ...

普遍男生比較鍾意聽返男歌手。
回復

wooban 發表於 2020-6-9 22:19
初頭見封面以為係罪惡城4k remastered仲要只賣兩舊水, 想入手。睇真原來鄭秀文,真心買唔落,之前買過佢 ...

我都有同感...
回復

SeanHo@FB 發表於 2020-6-9 22:27
普遍男生比較鍾意聽返男歌手。

其實女聲都好鍾意聽,不過呢隻就真係麻麻
回復

wooban 發表於 2020-6-10 19:23
其實女聲都好鍾意聽,不過呢隻就真係麻麻

前兩日去地牢睇碟期間聽到少少,畫面係靚,但唱功真係...
回復

真係慘 我唔知道佢呢個演唱會出UHD!買咗2K blu-ray…講真畫面質素差過上一隻慢歌還可以,快歌部分那個新編曲…小弟就完全反感不喜歡(個人喜好)

家中那麼多UHD,想想唯獨是沒有演唱會UHD

評分

查看全部評分

回復

樓主講到咁勁,冇碟機嘅我都即刻買部返嚟睇下係咪真係咁堅

評分

查看全部評分

回復

Davidsky 發表於 2020-6-12 14:46
真係慘 我唔知道佢呢個演唱會出UHD!買咗2K blu-ray…講真畫面質素差過上一隻慢歌還可以 ...

David兄,今次我知道佢會出4K版,所以一直忍手。不過唱功方面真係差些少,快歌唔係好夠氣。

評分

查看全部評分

回復

garyportia 發表於 2020-6-14 19:13
樓主講到咁勁,冇碟機嘅我都即刻買部返嚟睇下係咪真係咁堅

Gary兄,今次要認真試一下了!
回復