新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 16900|回復: 30

[CAS] 不同rip CD軟件的分別

壞咗CD轉盤打算轉CAS,網上爬文一輪之後發現三種比較多人用rip CD軟件:

1.Audiograbber
2.dbPowerAmp
3.Exact Audio Copy

唔知以上三者有咩分別和有咩特點? rip 出嚟的 WAV 檔案唔知音質有無分別?
用不同質素的電源線供電 rip出來的音質分別重大
回復

回復

記得訂閱我地既頻道呀
回復

謝謝分享!有個問題,rip碟時部電腦使唔使上網?因為條片有講個軟件會認碟搵封面下載,另外睇過外邊講個軟件會比對資料庫睇下rip緊嘅data有無錯漏?的資料庫要上網搵的吧?
回復

JimmyDIY 發表於 2020-6-20 15:45
謝謝分享!有個問題,rip碟時部電腦使唔使上網?因為條片有講個軟件會認碟搵封面下載,另外睇過外邊講個軟件會 ...

要上網呀
回復

白痴仔 發表於 2020-6-20 06:27
用不同質素的電源線供電 rip出來的音質分別重大

電源線真係影響好大,我將我後級用的電源線換咗落電腦,再將其他和電腦連接的器才電源線加磁環,聲音好不特止,個電腦仲快咗幾倍,好似換咗部機咁,真係好爽! 幾年前我個HDD條跟機雞SATA線經常鬆,於是換咗條打機SATA線,點知部機快咗成倍,我上電腦討論區同人分享的人唔信,有個網友好得閒用條打機SATA線和跟機雞SATA線跑分放上嚟,原來真係快咗好多,但仍不及今次改HiFi電源線和加磁環咁勁,真係快如閃電爽到不得了,原來所有HiFi補品放落電腦真係掂的!
回復

JimmyDIY 發表於 2020-6-21 04:57
電源線真係影響好大,我將我後級用的電源線換咗落電腦,再將其他和電腦連接的器才電源線加磁環,聲音好不特 ...

恭喜師兄  
這可慢慢找尋你喜愛的音源 因每条電源線的質素不同
回復

JimmyDIY 發表於 2020-6-21 04:57
電源線真係影響好大,我將我後級用的電源線換咗落電腦,再將其他和電腦連接的器才電源線加磁環,聲音好不特 ...

師兄 電源方面解決定之后 可試可下載一软件audiogate 以前是免費的 若用此软件rip cd如何可錄出音場和空氣感
回復

小弟以前係用朋友借的國內S 牌的CD ROM , 用免費軟件rip CD。
這段時間在家工作,在HiFi 組合上換咗一d機同accessories 。
在五月訂咗Melco D100, 再搵威馬Sir做了DC線同USB線。諗住重新rip 過曬自己嘅四百幾隻CD。
咁橋又睇到史sir 段片,一於下載dbpoweramp,跟史sir 方法去rip CD。
暫時只係rip 咗十幾隻CD。經Aurender A10 做server 去播歌。比以前好大進步。
背景寧靜,沒有底燥。多咗details ,音樂感好咗。
原來rip 碟真係唔好求其。
回復

如果是Windows & dBPoweramp的話,可以試下在 “Safe Mode with Networking” 裡運行ripping

評分

查看全部評分

回復

回復

Howenintco 發表於 2020-6-21 23:01
如果是Windows & dBPoweramp的話,可以試下在 “Safe Mode with Networking” 裡運行ripping ...

1) 請問為何要在 Safe Mode with Networking 中做 ripping?
2) 效果有何分別?
回復

MM622 發表於 2020-6-22 14:50
1) 請問為何要在 Safe Mode with Networking 中做 ripping?
2) 效果有何分別?

假設是Windows 10 Pro 的話 boot 機後會有數百個Processes 在背後運行,Safe mode with networking 只有約70 個processes, with networking 即是dBPoweramp還可以上網找tags. 效果如何自己試下啦
回復

Howenintco 發表於 2020-6-22 16:10
假設是Windows 10 Pro 的話 boot 機後會有數百個Processes 在背後運行,Safe mode with networking 只有 ...

明白, 那麼如果用 Windows 7 也應該在 Safe Mode with Networking 進行 ripping 吧?
回復

Howenintco 發表於 2020-6-22 16:10
假設是Windows 10 Pro 的話 boot 機後會有數百個Processes 在背後運行,Safe mode with networking 只有 ...

我部notebook都係行Windows 10 Pro,如果用EAC咁做法得唔得?
回復

呢部好似幾好?係唔係連EAC之類都唔使用?唔知幾多錢?
回復

有個問題,如果在安全模式之下上網防毒軟件會唔會停?如果停咗上網會好危險.
回復

JimmyDIY 發表於 2020-6-23 16:12
呢部好似幾好?係唔係連EAC之類都唔使用?唔知幾多錢?

几年前在湾仔电脑商场买的,三百多港币。不需要连接电脑,很好用。也可USB连接电脑用EAC、dBpoweramp之类的软件。有看到建议收藏
回復

橫掂人人都好快收到一萬銀,不如大家夾份入兩件玻璃 CD 都好喎,史 Sir 睇睇 rip 咗之後係咪 KO 黑膠同埋 SACD 嘅質素:

https://ushop.umwebzine.com/reissue/glass-cd.html
https://www.facebook.com/headlifehk/posts/280057313351794
回復