新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 12923|回復: 32

[請教] 自制電影庫的的迷思,請教各位

一直用開NAS backup電腦同電話資料,但佢有其中一個影音功能就係可以rip自己嘅BD再用播放器落套系統,雖然一直無乜時間攪,但近排多咗時間在家,攪咗一輪rip 哂啲BD戲後仲可以upmixing有埋多聲道,不過自知玩呢科只是bb級,請問各高手可否賜教下可以用乜嘢軟件,播放器甚至技巧可以既造到一個方便嘅電影庫,又可令聲畫盡量提高

評分

查看全部評分

我自己就用开zidoo即播放机都几方便容易用,来储备自己即电影
回復

我一直只用205同apple TV 做播放,只得2ch upmixing 同前後搜索方面好麻煩
回復

咁ZIDOO优点系使用方便。
能自动扫描硬碟中的电影文件后自动生成海报墙!进入所选电影入面有该电影的剧情简介,该电影的具体详情,比如4k或1080P,电影时长等详细资料。影迷打分,和该电影的演员简介等!还有自动播放该电影的预告片!
最有用的功能系可以自动下载电影字幕,中文简繁英文都可,对应任何字幕格式。不会有花码出现!如有字幕对唔到嘴型的烦人状况可用极简单的遥控手动调校字幕的快慢(这个功能超贴心也都是最好用的功能)
咁当然对应所有4K,1080P格式同ISO档案
缺点是不对应Dolby Vision的,还有除旗舰机型号外没有双HDMI输出,想高画质高音质的用家要买旗舰型号!

評分

查看全部評分

回復

还有可最多链接6个硬碟,听用家讲8T硬碟都没问题的,我自己就链接左5个硬碟两个4T,三个2T,咁
回復

Zidoo +1
超強海報墙

留意8月發表的新機z9x, 用全新1619晶片, 原生支持Dolby Vision及HDR10+, 仲有個功能可把SDR升頻至Dolby Vision輸出, 網上吹定價RMB1500, 抵玩

評分

查看全部評分

回復

sega1119 發表於 2020-7-28 00:17
还有可最多链接6个硬碟,听用家讲8T硬碟都没问题的,我自己就链接左5个硬碟两个4T,三个2T,咁 ...

非常吸引 ... ,想當年我都有玩過media player,要有呢類video wall要自己動手搵封面,又無得自動搵字幕,非常不便,睇完大隻佬師兄介紹又搞到我心郁郁添...
回復

pepsiman 發表於 2020-7-28 11:32
非常吸引 ... ,想當年我都有玩過media player,要有呢類video wall要自己動手搵封面,又無得自 ...

回復

sega1119 發表於 2020-7-28 00:12
咁ZIDOO优点系使用方便。
能自动扫描硬碟中的电影文件后自动生成海报墙!进入所选电影入面有该电影的剧情简 ...

Sega兄,你部player都幾靚仔喎,因為我印象中以前行過腦場果啲player 真係無輪外表及性能真係買唔落手,佢嘅wifi streaming 表現ok嗎?
回復

非常吸引 ... ,想當年我都有玩過media player,要有呢類video wall要自己動手搵封面,又無得自 ...

上得網應該大部份可以自功出到封面,我部NAS 原生DS video 都可以auto detect超過九成
回復

wooban 發表於 2020-7-28 12:19
上得網應該大部份可以自功出到封面,我部NAS 原生DS video 都可以auto detect超過九成 ...

摷番D舊文,原來我玩media player已經係十年前嘅事,當時果部係無得上網,所以無呢類功能...
回復

wooban 發表於 2020-7-28 12:14
Sega兄,你部player都幾靚仔喎,因為我印象中以前行過腦場果啲player 真係無輪外表及性能真係買唔落手, ...

都几好用,同埋不机本身有很多app可用做追剧用途,都可以自己装app即。我本身对追剧兴趣不大就没深入去睇!
回復

其实就算部机自己搵唔到字幕都可以将网上D字幕放落去,咩都唔晒搞就只是将字幕文件放系电影文件之下就OK!
回復

哇!如果真系咁到时睇来要入手多部喽
回復

我都係兩年前買左部Eagre A5,有鴨毛。
噉就換咗部A3080繼續玩。
播放器真係窮人恩物。
回復

之前用海美迪玩咗5-6年。
現在出的播放器真係功能越來越強。
大口兄部魅視真係好吸引。
芝杜都好正
回復

您使用哪個NAS品牌? 可以 rip BD, 我也想買

回復

sega1119 發表於 2020-7-28 15:17
哇!如果真系咁到时睇来要入手多部喽

回復

應該全部都係上網down嘅
回復

ltkeric 發表於 2020-7-28 16:49
您使用哪個NAS品牌? 可以 rip BD, 我也想買

我用S牌子NAS,佢個網頁版有DS video,可以做media播放,仲有app支援,我部 imac rip BD用 anymp4 BD ripper,每一part都要分開攪。另外之前有用其他牌子個人雲端,存咗好多Magic TV嘅電視節目,都可以用部205睇,不過就無DS video咁方便

評分

查看全部評分

回復