新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 43679|回復: 133

[合併擴音機] 平靚正國產 300B 擴音機

疫情持續,經濟低迷,大部份人都心情惡劣,好需要沖喜下仕氣,否則人都癲。

發燒友還好,足不出門也可以消磨大半天,如果可以買新玩具自然就更開心。但現在的環境,花錢去添置器材會有很大罪惡感,最好有又平又好玩、又好聲的器材來刺激下。最近就俾我揾到一件咁嘅器材。

深圳設廠的 博韻 A50 MKIII 300B 合併擴音機,淘寶售價連運費唔使港幣四千元,包括全部五支膽,兩支 貴族之聲 300B 放大膽,兩支 6N8P 驅動膽和一支 5Z3PAT 整流膽。全機製作認真,不鏽鋼鏡面機身和金色鋁面板很高貴但不俗氣。機內用半搭棚接駁,排列整齊有序。RCA 插座和喇叭線接口都是鍍金款式。包裝也講究,用雙層紙盒,總重量超過 20kg,好重手。
C11V5602.jpg C11V5603.jpg C11V5606.jpg C11V5607.jpg C11V5608.jpg C11V5610.jpg
很快就把膽插好,初步聽效果已非常討好,300B 的中高音是強項,充滿音樂感,自然順滑,低音也不失禮,有版有眼,8W 一邊的推動力都不少。全新機和膽需要煲練一百小時以上才進入狀態,現在這部機已煲到差不多,各方面都有可聞的進步,我非常滿意,三幾千元的機仔可以同幾十萬的前後級平起平坐都可算是意外收獲。

這部國產 300B amp 真正做到平靚正。

評分

查看全部評分

Thomas兄, 部300B推咩喇叭?
回復

Hungmo 發表於 2020-8-18 13:48

M6
回復

Hungmo 發表於 2020-8-18 13:48

Magico M6,原全推得掂,聲音很自然,講都無人信,聽過就心服口服

評分

查看全部評分

回復

ThomasLi@FB 發表於 2020-8-18 14:11
Magico M6,原全推得掂,聲音很自然,講都無人信,聽過就心服口服

我真係無諗過用嚟推魔術牌
回復

好鍾意睇呢啲報告! 平平哋又好玩, 眾樂樂!正

評分

查看全部評分

回復

大陸膽機性價比是無敵的,類似博韻的還有幾個牌子,競爭激烈啊,diybuy.net那邊有興趣的朋友可以找找更多的筍嘢。
回復

ThomasLi@FB 發表於 2020-8-18 14:11

米玩啦。這家可以說是大陸機中的。。。。。。
需要玩300B,本地的YS-Audio吧。
回復

vicky多口一句
幾千元的器材,實不應該跟十幾萬元的器材比較,因為不同級數,係"冇得比"!
當然,我不是指器材愈貴一定愈好,大眾化價錢器材也可以出靚聲(例如當年的NAD 3020,Audiolab 8000A等)
售價平的器材要控制成本,絕不可能用高質素甚至發燒級的零件,尤其是膽機的零件,這點稍資深的hi fi迷應該早已經知道的吧

評分

查看全部評分

回復

「三幾千元的機仔可以同幾十萬的前後級平起平坐」有無咁誇張?!真嘅,啲名牌HIFI仲唔執晒咩?諗起大陸豐胸廣告,搽咗個胸會大六吋!信不信由你,不過我就唔會信!

評分

查看全部評分

回復

It's his own personal experience.  Believe it or not, should have no skepticism.
"講都無人信,聽過就心服口服" Got it?  Thanks for sharing.

評分

查看全部評分

回復

玩音響其中一條法則 - 最緊要好玩!  

呢套幾千蚊機仔會唔會真係好得過現役幾十倍價錢嘅前後級, 相信唔使問 Thomas兄大家心裏有數.

M6 sensitivity 91db , 用嚟聽歌仔幾瓦輸出嘅膽機係應付到嘅, 當然遇上複雜而重播難道高嘅錄音或者爆棚樂段就會見真章。

再者其他都係頂班器材亦已花吾少心血跟M6合作無間,換上部膽機仔 雖然變咗 weakest link,  估計 easy listening 只要唔A B比較就唔會好失禮。

遊戲人間, 何必認真呢?

評分

查看全部評分

回復

haha12 發表於 2020-8-19 07:45

呢套幾千蚊機仔會唔會真係好得過現役幾十倍價錢嘅前後級, 相信唔使 ...

同意師兄所言,91dB喇叭用8W機去推動
聽easy listening應該冇問題,但如果是交響樂,又或者
有超低音的樂器,低頻一出已經……
平時我們聽古典音樂,大部份時間擴音機的輸出都在1W以下,但一有超低音或爆棚樂段
極短時間已經可以"抽乾"後級的功率
不需太複雜音樂,這張管風琴+double bass CD已經考起它吧? 20200819_095315.jpg

回復

好鍾意睇呢啲報告! 平平哋又好玩, 眾樂樂 x 2
回復

vicky多口補充下,以這部膽機的價錢+外表,不理它的聲音表現如何也肯定吸引到支持者
尤其是玩開原子粒(不是頂班器材)機但又心思思想玩下膽機的人,是best buy!
用135相機50mm標準鏡頭舉例,同廠f1.0光圈的比較f1.4光圈的貴10倍以上,兩者只差1級光圈
如果用f2.8或以上光圈拍攝,可能兩者完全看不出分別
但你有需要用到f1.4以下光圈嗎?就是咁簡單...................

評分

查看全部評分

回復

我只是業餘發燒友,沒有受過電子工程訓練,一切是聽聲收貨。玩音響幾十年,一路都有用膽機,膽後級用過 Sonic Frontier Power 3 和 ARC Ref 250,都是用 6550/KT88,300B 就之前未玩過,所以想平平哋買一部試下聲,三千幾元應該無得輸。

網上有個美國 youtuber 大力推薦這部 博韻 A50 MKIII,咁就落單啦。實試後有好大驚喜,高、中、低樣樣掂,播阿姐鼓有氣有力,低音潛得很深,絕對不是軟弱無力,只有音色。

網上爬下文,知道 single end 300B 擴音機的線路好簡單,用的電子零件不多,好聲與否取決於 300B 和輸出牛。跟機的 300B是平價貨但可以更換,輸出牛得唔得就要試過才知。變壓牛的生產是一種藝術多過科學,不是貴價牛就一定好聲。如果配搭得宜,平價 300B amp 也可以靚聲。

這部機仔實在好聲,我決定為它升級,入了對 貴族之聲的頂級系列 極致 300B,一對膽貴過成部擴音機。極致 300B 製作精美,每支係管內有獨立編號,管身用水晶玻璃做,睇落特別晶瑩剔透,燈絲用上自家研發的合成物料,每支都有出世紙和測試數據,有靚紙盒包裝,睇排場都知是高級產品。
C11V5615.jpg C11V5616.jpg C11V5618.jpg
由最平的 貴族 300B 換上最貴的 極致 300B 各樣聲音指數都有進步,最明顯是背景很靜,跟機膽當 volume 扭到過一半時開始聽到有雜聲,新膽就 volume 扭到盡才勉強聽到小小。低音更有力,潛得更深,中高音是很乾淨但不薄聲,保留了 300B 應有的韻味。現在一套 博韻 A50 MKIII 和 極致 300B 都唔使一萬,政府的津貼都使唔哂,但帶來極超值的享受。

玩 HiFi 是平有平玩,貴有貴玩,平唔一定衰聲,貴唔一定好聲。

評分

查看全部評分

回復

haha12 發表於 2020-8-19 07:45

呢套幾千蚊機仔會唔會真係好得過現役幾十倍價錢嘅前後級, 相信唔使 ...

有看見過以前有人用300B推大肥婆801???大肥婆出哂名難搞。
回復

上年係 慕尼黑音響展,一對大 Kharma 喇叭都是用 300B 推的,當時我都覺得好夠力又細緻。
回復

其實乜都試下,先可以keep 住玩 hifi 嘅熱情,對上我同racewong 試對兩萬蚊嘅 mission 座地喇叭,好多人都覺得,有乜鬼野好試?我就提議不如用兩佰萬器材推佢丫,出黎效果都幾好玩,所以玩 hifi 真係可以不論平貴,抱住玩嘅心態為先,咁先會覺得好玩

評分

查看全部評分

回復

我最近都係淘寶買左套前級級石機,推新買的polk legend l600,出黎效果都好好,再問老友借部luxman l509x, AB對比下,我更喜歡大陸前後級,不倫低音氣勢包圍感,中高音人聲定位,我都比較喜歡這套大陸機,價錢只是皮零野,性價比絕對超值
回復