新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 8662|回復: 16

[分享] 呢套『奪冠』其實都啱影音友

呢套『奪冠』其實都啱影音友

見近排多番啲戲睇,作為影音友,自然會先選大導演 ,大場面甚至好man嘅演員擔正戲來睇。不過今年首部所睇的,始終覺得係一啲正面嘅戲較為舒服。  音效方面,雖然沒有John wick嘅槍炮火力,又無Alita嘅鎖鏈聲。但是,坐在戲院入面,就好似坐在『奪冠』的訓練場同比賽場入面一樣,感覺到排球四周移動位置,一下一下不停扣殺,加上各球員接球,滚地同走位,現場感真係唔錯,而且在比賽中班女仔嘅叫喊聲,背景觀眾聲,比到好有現場感。另外在畫面上,要提一下尤其對巴西隊一場,顏色十分鮮艶,而且wide鏡同大頭shot都經常互相換鏡,加上有不同人士嘅膚色,係一個十分多色彩配搭嘅畫面,如果日後出碟時銳利度推番高啲,相信畫面質素都會有番咁上下。

另外講番套戲,不劇透,只可說頭一小時嘅80年代,真係全片嘅精華。 最擔心的其實係中段嘅過場,係考功力嘅瞓覺位,大多數電影都會出事。不過,『奪冠』真係放心,呢段過場甚至可令觀眾投入到之後嘅發展,直到尾段,雖然從歷史賽果都知道結局,但一啲都不老土,全套戲無冷場,可以說是一戲苛成。

再到演員,鞏俐黃渤吳剛真係無得頂,內地演員嘅用心演戲真係剩睇眼神表情都值回票價,其他選角亦都好掂,另外飾演後生朗平的原來係朗平女兒,之後巴西隊及中國女排亦都有真正運動員做番,打波及比賽拍攝得非常好,直頭有睇緊比賽感覺。

再講下對中國女排印象,一直只知道好勁但未至於著迷。當年大軍來港時雖然無入場睇佢地表演,但有次在旺角見到有兩三個隊員行街,剩睇佢地神情,真係同一般女仔無異,比較到的就是多一點的陽光同朝氣。

評分

查看全部評分

有時間都入戲院捧吓場先...
回復

多謝推介.
回復

睇完套可以令自己奮鬥心上升百倍嘅「奪冠」之後,影音友當然要睇番套有音效嘅電影,『未世綠洲』呢啲天災片當然首選。不劇透,只講試音位,全片有多個位置嘅衝擊波低頻,他日出碟理想的話,大家個衭腳應該有排掃。至於天空聲度方面,飛機移動呢啲位當然唔少得,有幕閃避溶岩雨加上四周車輛被擊中,呢段都十分期待。畫面就大部份偏紅同較多夜景,日光高清不是太多。片頭見洲立出品,日後有冇港版4K還是要入手美版都要有待觀察。
回復

睇完中及外電影,當然再睇埋港產嘅『麥路人』,先止聲明,用影音角度原因入場的話就真係免喇。入場原因純粹係棒下入面嘅各個演員場,依家很難得一套港產戲內嘅演員都係正正常常,又有演技,呢啲咪就係支持嘅原因咯。到番套戲,得著就係一個"苦"字,覺得自己平時生活唔夠苦的話就不妨入去加多啲苦,好在琴日有套  「奪冠」滋潤,有抗體就無乜事。

評分

查看全部評分

回復

真正感動的好電影
回復

wooban 發表於 2020-10-10 21:01
睇完套可以令自己奮鬥心上升百倍嘅「奪冠」之後,影音友當然要睇番套有音效嘅電影,『未世綠洲』呢啲天災片 ...

如果係洲立出碟,預咗冇4k都得了
回復

麥路人想睇
回復

我覺得郭富城做戲比唱歌更好...
回復

Thank you

Codec: HEVC / H.265 (59.75 Mbps)
Resolution: Upscaled 4K (2160p)
HDR: HDR10
Aspect ratio: 2.39:1
Original aspect ratio: 2.39:1
English: Dolby Atmos
English: Dolby TrueHD 7.1 (48kHz, 24-bit)

今個10月最强音效BD, 該是4K的300
雖2006年片, 但當年MK-Sound混音的TrueHD... 現在加入鴨毛...只能
非鴨毛的可以路過... 哈哈哈

PS
Coming on Dec-01, 4K native The Lord of the Rings: The Motion Picture Trilogy 4K Blu-ray and 4K native The Hobbit: The Motion Picture Trilogy
回復

唔好諗得atmos 對音效會有好大轉變,除非重新混音,如果唔係同舊true HD應該差不多,天花聲道會有聲但唔多,同新電影比一定冇咁明顯
回復

当年只是DVD年代,只DVD我现在都系手,下载左4K鸭毛版,睇左。音压明显大左至于天空声道唔系好明显但整个音场都明显立体左,听感有好大改观! 至于画面就麻麻,只是及格表现~
这只4K变化大只是系声音度
回復

sega1119 發表於 2020-10-16 09:46
当年只是DVD年代,只DVD我现在都系手,下载左4K鸭毛版,睇左。音压明显大作至于天空声道唔系好明显但整个 ...

我覺得舊戲再復刻出4K, 好多都係搵笨實. 不如留返啲錢買新戲仲好過.
回復

banjo 發表於 2020-10-16 10:12
我覺得舊戲再復刻出4K, 好多都係搵笨實. 不如留返啲錢買新戲仲好過.

系即都认同 但今年因为疫情无咩新戏出,近半年多就狂返出d旧戏即4K版~年尾又要出魔戒全套6部4k碟!!!疯狂炒冷饭咁
回復

banjo 發表於 2020-10-16 10:12

師兄講得啱,有啲打手講到舊戲返出4K的畫面點靚,音效點勁,畫質HDR黑位係好過BD,但音效十套有八套都同舊格式音效不別不大,再加上依家啲Amp己有模擬天空天道,所以可以話冇乜分別。
回復

呢套終於出咗碟,雖然只得BD,即買!聲效係Dolby TrueHD Upsampling 96kHz/24-bit,用上Y記Ai,完全無失望,畫質中上 ,不是sharp到爆,但睇落自然,兩個幾鐘一啲唔攰,可能係比劇情吸引原固

評分

查看全部評分

回復

咁多正評。真係要搵日睇睇套戲。
回復