新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 10877|回復: 18

[前級] 告別古卷音場 - icOn4Pro Version 4 Passive Preamp 三星期用後感

其實,好多時,事情總是偶然下發生....... 一場下午的大雨,去了一個不應該去的地方避雨,聽到一個消息.......

"Passive amp"?!  我心想,早幾個月 home office 時,自己都試過將部 dac 直插 power amp,by-pass 部 pre-amp,「如果用 passive amp,是不是最多都只是如此?」聽感未令我想再試甚麼。幾個鐘後我就將呢線還原。

不過,小弟用的 Volent VL3 MKII「兩年幾前的新版」Rockna WaveDream DAC,及 Lumin U1 Mini + PLiXiR LPS,全都係呢到買,又很滿意!佢部新 passive amp 應該唔會衰得去邊掛?呢個老闆的眼光及耳力都無乜令我失望過。結果,自己俾自己游說了。就像俾 Ben sir 做了 Inception

時候到了,又係一個紅雨的日子。攞完機狼狽回家後,一開聲個下,雙層玻璃窗外的雨夜,屋內油黃的燈光,我去了另一個 Holographic 世界。望住呢部來自英國手工制、細細部德國制的金屬外殼,得個大 volume 制同簡陋,不,係簡單既 7-segment LED display 既機仔:「你是甚麼東西呀?!」

音色、動態、三頻怎樣怎樣這些例牌比較說話都不說了。佢出嚟既聲真係好 holographic!質感、活生生的感覺、臨場感,同用開的前級完全不同世界。聲音在屋內自然流動,就像套音響開始了他的呼吸,從來未試過。過了幾天,聽聞已久的那通透感終於都來了。

佢出嘅聲好 powerful,音場又深又闊,同時音色又十分細膩動人,做到很感性的音樂感,無論高低大細聲都很不費氣力,十分從容咁一揮而就,聲音密度很高focus 很 tight很 sharp,就仿似有位大師好立體、好真實咁係面前show off。十分享受,個種感覺真係無得頂!!

相比之下,以前家中的音場,就像一張攤開了的古卷或舊証書。夾硬嚟講,現在就如一張成幅牆咁大既四色印刷光面 Hassle/Leica 影出嚟既相。四角四邊攤開攤平晒,色澤鮮豔自然真實,雖然physically 係平面但表現出嚟既深度同顏色既層次彷如現場,每一把聲就像可以用手去觸摸的存在係幾尺外。極 sharp 既 focus 令聲音的立體感,以致感情都展現得很出色。真的很出色!

佢係有面版 control 同 remote control,兩者都真係有辣有唔辣:精簡 vs learning curve!
  • 面板 control:其實只係一粒銀色電容半球體,用短按、長按的 combination 來 set 機,那 volume 大制係不用的。
  • Remote control:Apple remote control,有幾多個制?睇下面呢圖就知.......
  • Display 呢?就得得呢三個日日日字變化出嚟,加多一個 sleep mode 先見到既 indicator(紅燈仔)

熟了,的確很方便,初頭,乖乖地記吧。我做了一張 quick reference 放係機傍........

部機雖然係 passive amp,但因為一定要用 digital part 去 control,digital part 又要餵 5V DC,所以部機仍有點受不同電源影響, i.e. power cord, fuse, LPS, DC cable.......

最後有段唔應該寫的,我怕會俾兩個人睇到後打我,但都寫埋吧.......
那些「偶然」、「不應該」、「聽到」、「心想」,其實係因為那時部機根本未到,但我一時貪心下面皮突然厚起來開口借機...... 試了兩三天後還機前的一晚準備打包時。我同我老婆講真係好唔捨得部機,但又唔想阻人明天星期六做生意,都係要還機,等佢大貨時先買吧。我老婆話,「...... 你唔應該還呢部機,快啲俾錢!.....」  

評分

查看全部評分

咁你準備比人啦衰鬼
講到咁好, 等疫情過後有時間就黎拜訪你啦!

評分

查看全部評分

回復

呢部passive帶給師兄的喜悅躍於screen上,恭喜!

回復

sumchung 發表於 2020-10-25 15:40
咁你準備比人啦衰鬼
講到咁好, 等疫情過後有時間就黎拜訪你啦!  ...

haha..... 好的!到時請多多指教!!
回復

chaucer 發表於 2020-10-25 15:45
呢部passive帶給師兄的喜悅躍於screen上,恭喜!

多謝 Chaucer 師兄!
回復

流曬都口水,師兄而家套音響好似尖咀間陳列室咁
回復

妖, 你攪到我好想試試依部icOn4Pro
回復

wcjacky 發表於 2020-10-25 16:22

回復

wcjacky 發表於 2020-10-25 16:22

回復

racewong 發表於 2020-10-25 17:01
妖, 你攪到我好想試試依部icOn4Pro

快快快!請記得要試 icOn4Pro Version 4
回復

PhantomGTR 發表於 2020-10-25 17:41
快快快!請記得要試 icOn4Pro Version 4。

我都睇中咗V4
回復

好呀!Ben sir 呢貨仲未返齊?
回復

PhantomGTR 發表於 2020-10-26 15:29
好呀!Ben sir 呢貨仲未返齊?

咁唯有等佢返齊貨先上去探佢.
回復

我都十分喜歡Passive Pre.

回復

恭喜呀

評分

查看全部評分

回復

My sincere advice, grab whatever version Ben sir has got at current stock since backlog is crazily long and Pal's health suffers due to inhuman production life affecting severely meeting the fathom less lineup!!!  早買早享受!

評分

查看全部評分

回復

早兩日呢聲突然起了很大變化,好咗好多,我諗叫開咗聲吧。如果係,由九月卅日攞機到現在差不多要兩個月。我終於體會多一點點 passive amp 所講的靜,同通透。初開箱時我以為那個改進就係。但同今日既效果比,原來仲有相當距離。

So far,部 icOn4Pro preamp 的確比田雨通透同 focus 好多,有很大很大分別。喇叭擺位易好多!仲要 powerful 好多先好嘢!中低頻的質同量都更好,及下潛能力都大有不同。可能嗎?只係 Passive amp 喎。但佢真係好鬼堅,呢聲又柔又lump,要排山倒海又得。真係靜若處子,動若脫兔。誇張來說真係風林火山。

無論睇戲同聽音樂呢部機帶俾我既改進令我嘆為觀止,音樂感大大提升。不過,最緊要我老細都睇得開心!

評分

查看全部評分

回復

煲 passive preamps 的確很煩,因為後級要 turned on,有電流由前至後通過 passive preamps 內的 autoformers/TVC 才能真正的煲得到。

駁了 TV 來增加 running time 是方法之一。
但 tube poweramp 用家未必肯這樣做。  
回復

CKKeung 發表於 2020-11-23 11:56
煲 passive preamps 的確很煩,因為後級要 turned on,有電流由前至後通過 passive preamps 內的 autoforme ...

如果用 tube power amp 就真係燒錢了。
回復