新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 20927|回復: 61

[喇叭] 小型坐地選擇...

最近想由書架喇叭升級到一對小型坐地或高質量的書架喇叭送給自己作為聖誕禮物,大概預算有10萬左右(一手二手都可以)。主要聽樂器音樂為主(例如jazz, acoustic guitar, 小型交響樂)以及jazz人聲。聆聽環境大約200尺左右。已經聽過以下幾對喇叭,想請教一下各位師兄會怎樣選,主要想喇叭聲低細緻,通透 ,有分析力,低音有線條出到但不用太著重量,稍微有點音樂感不會太悶
單選投票, 共有 78 人參與投票

投票已經結束

11.54% (9)
60.26% (47)
25.64% (20)
2.56% (2)
您所在的用戶組沒有投票權限
會唔會考慮下 Wilson Benesch Vector 呀?
回復

Vote Sabrina X.

呢個Budget 可以考慮埋Sonus Faber Serafino.

回復

Kharma DB7 以你list
回復

以你想要的,我會揀 stenheim alumine 及 Wilson benesch vector
回復

200呎 若少聽大棚嘢 Kharma S7 會幾正, 細緻而音樂感豐富 均衡度佳, 比DB7 更易搞。

回復

鍾意聽Jazz, 一定係Wilson Audio Sabrina X啦, 點解? 因為佢有個靚中音, 而中音出管樂同人聲係最正.
回復

Wilson benesch vector

比多少少可以買YG CARMEL2
回復

racewong 發表於 2020-12-20 11:06
Wilson benesch vector

比多少少可以買YG CARMEL2

回復

Wilson Audio Sabrina X. 我当初换箱时DB7试听了好几次,最终买了Sabrina。DB7和Stenheim都很好声,但都不如Sabrina全面均衡。
回復

Stenheim 2,给你意想不到的能耐。
绝对值得考慮
回復

Wilson Benesh 都有考慮過,但屋企有人說個款唔襯屋企裝修,所以聽完都無考慮啦。以上選擇都係經過音色及款色的考慮才敢問各位師兄

Sunny兄,我對stenheim其實幾有興趣,之前系另外一位師兄家裡聽過2系印象非常深刻,我見你升級到5系,想問問以你感覺,2/3/5系聽感是怎樣,另外覺得二手市場怎樣(始終喇叭都應該唔會過世 )stenheim 喇叭會唔會比較算冷門?
回復

hifimonster 發表於 2020-12-20 21:59
Wilson Benesh 都有考慮過,但屋企有人說個款唔襯屋企裝修,所以聽完都無考慮啦。以上選擇都係經過音色及款 ...

小小建議如果容納到座地就吾使諗書架啦,前者嘅全頻始終會較從容。

SabrinaX 係好喇叭而聲音表現比上代輪廓更突出,須留神吾好睇少佢嘅中低頻能量, 要發揮好擺位及amplifier 配套都重要。

愚見Kharma Elegance 系列嘅優勢仍中高表現清淅而精緻, 亦較容易匹配器材及環境,而S7 聽小品又比DB7 高半班。 所以若要表現全面可選 SabrinaX, 要精緻可以諗 S7 或S7-S.
回復

stenheim3
回復

最緊要有三路單元或以上,除非你唔聽歌劇爆棚嘢!
回復

咦?咁啱呢度有師兄因升班放二手Sabrina, 留番啲 Budget 用來升級其他器材都好呀。
回復

hifimonster 發表於 2020-12-20 21:59
Wilson Benesh 都有考慮過,但屋企有人說個款唔襯屋企裝修,所以聽完都無考慮啦。以上選擇都係經過音色及款 ...

小弟覺得 Stenheim 3 會是不錯的選擇,與書架喇叭加對腳相比,所須的空間位置差不多,除非真係擺在書架上。
Stenheim 到咗今時今日,我又唔覺得是冷門。如果已聽過2系印象深刻又啱聽的話,3仔相信走唔甩。

對2仔是借回家試聽,跟手叫代理送對5仔黎,唔係升級。
回復

haha12 發表於 2020-12-21 20:26
咦?咁啱呢度有師兄因升班放二手Sabrina, 留番啲 Budget 用來升級其他器材都好呀。 ...

請問一下師兄,覺得有沒有必要買Sabrina X,還是覺得 Sabrina 已經非常好,可以省回一點錢
回復

hifimonster 發表於 2020-12-22 15:14
請問一下師兄,覺得有沒有必要買Sabrina X,還是覺得 Sabrina 已經非常好,可以省回一點錢 ...

HiFi師兄,

我只是從成本效益出發, 估計二手 Sabrina 價位约為 X版 50-60%.  而 小弟實聽後個人意见 X 版 進步 應在 15% 之内,  而舊版我試過幾次都 好平均 價位內冇乜弱點, 所以二手如果新淨颜色又啱心水不如留返彈藥畀其他器材更化算。

但係如果兩者都係全新一手價位, 我就會揀X版啦。
回復

haha12 發表於 2020-12-22 15:41
HiFi師兄,

我只是從成本效益出發, 估計二手 Sabrina 價位约為 X版 50-60%.  而 小弟實聽後個人意见 X 版 ...

完全贊同。
而家玩上一代 Sabrina 好明智。
6-7拆玩到呢對真係好筍
回復