新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 46807|回復: 149

[兩聲道] anthlai新喇叭PMC OB1i試聽會報告

火.. [複製鏈接]

Hiendy PMC同好會一向冷清, 但係近日多得anthlai買入PMC OB1i, PMC同好會熱鬧起來.
anthlai新喇叭入屋, 日日搞家訪, 一星期就搞左四場家訪, 好評如潮, 睇住佢地吹左成個星期, 今次終於到我聽啦

PMC一向表現忠實, anthlai同我既組合同樣經PMC喇叭出聲, 味道上已經有好大分別. anthlai既組合係清澈, 淡定, 自然零味精, 而我就係較刺激,大開大合既聲底, PMC喇叭都能充份表現出.
從我玩PMC既經驗,一條喇叭線對PMC系統既改變已經可以好大, 當日我地一眾人聽左幾首歌之後都感受到anthlai既組合比較清淡, anthlai隨即換一條用開既Coaxial, 聲音質感,厚度,立體感明顯好左.
PMC喇叭就係咁易聽到系統中任何變化, 唔會有過份渲染既音色.

雖然PMC係如此中性, 但我地兩套PMC喇叭都同樣表現出好實在既質感, 人聲既喉底聲, 小提琴既琴箱共嗚, 鋼琴既大動態, 都係咁充實.
就連高音擊樂既高頻都有實淨中頻墊底令到音像形態更札實. 難怪anthlai話鍾意PMC既出既金屬聲都好有肉地.

PMC係專業既監聽喇叭, 適合近場聆聽, 即係就算聽者離喇叭近, 喇叭離後牆近, 一樣可以做到良好結像.
anthlai就打長個廳黎玩, 一對PMC OB1i放正客廳中間, 喇叭離後牆好遠, 結像力強既OB1i簡直如虎添翼, 音場勁深, 結像非常立體, 每粒聲既分隔度高.
唯一缺點係喇叭之間靠左既電視令音場偏左, 如果有方法移開電視就更好啦.

平衡自然就係音樂感, 當日播放一首Mozart Violin Sonata, 小提琴同鋼琴此起彼落, 互相對答, 非常合拍, 自然流暢.

呢對新開聲OB1i低音無論下潛,彈性,量感已有非常好表現.
PMC低音真係強項, 而且屬埋身, 強沖擊力形低音. 之前同anthlai傾過各牌子喇叭特性, 而佢之前又係用Dynaudio C1, 都知佢好呢種低音, 所以佢真係無入錯呢對OB1i.
相信再煲下低音, 層次再出d仲正呀!

OB1i既新款高音比我對LB1 signature既舊款+版高音能量感強, 但係我聽過既i版高音係可以更伸延,通透, 相信再煲練一段時間一定可以到呢個境界.

我最愛就係OB1i個大波中音, PMC中頻密度係最出名既, 上文都有探討過.
OB1i人聲親切自然, 我已經中毒好深, 好想買同樣有呢個大波中音既CB6i中置呀...  
不過聽講成對OB1i最難煲就係呢對大波, anthlai都係慢慢煲啦.

當晚9點開始一聽就聽到12點, 係平衡自然既聲音之中特別容易忘記時間.
anthlai對OB1i落地十日已有咁不錯表現, 期待煲好之後更強既實力!!

評分

查看全部評分

實至名歸PMC會長!
回復

不嬲都對PMC有好感,佢嘅監聽能力不容置疑,可以喺其他器材配搭上更多彈性。
回復

anthlai新喇叭PMC OB1i試聽會報告

Good Report ^_^ 等唔認識PMC喇叭既同好對佢有更深的了解。等我呢啲木耳補充兩句啦,"音場不單深,同時十分有層次"。連我啲木耳都感受到,可想而知係幾貢有食力。anthlai真係要淋淋部電視機,變成走鬼式,但都係個句,家人OK先。^-^
回復

要去聽下....
回復

Hiendy PMC同好會一向冷清, 但係近日多得anthlai買入PMC OB1i, PMC同好會熱鬧起來.
anthlai新喇叭入屋, 日 ...
eosteven 發表於 2011-6-5 12:28

Steven果然應真,冇想到一句戲言搞到Steven打左禁多字,無論如何多謝Steven及各c hing 到寒舎做訪,一星期的家訪活動已落幕,小弟係時候從坐在皇帝位上開始對OB1i的擺位調聲及煲練了。

經過昨晚第一場家訪已有一個小小的改動力而幫助把音像出得比前實在及有多點重量感。
回復

小弟係時候從坐在皇帝位上開始對IB1i的擺位調聲及煲練了
anthlai 發表於 2011-6-5 13:18

IB1i
回復

回復 1# eosteven

這確是一隻好喇叭 , 我亦曾用

Year 2008

Year 2008

Year 2009

Year 2009
回復

IB1i
jj4044 發表於 2011-6-5 13:21

唔好意思興奮得滯添^__^嘻嘻
回復

謝謝分享
回復

回復 8# chongun

Ching can U share about different of PMC & JMlab?
回復

Steven果然應真,冇想到一句戲言搞到Steven打左禁多字,無論如何多謝Steven及各c hing 到寒舎做訪, ...
anthlai 發表於 2011-6-5 13:18

君無戲言
打禁多字因為我都係用pmc
回復

回復  eosteven

這確是一隻好喇叭 , 我亦曾用
chongun 發表於 2011-6-5 13:30

師兄你呢對係OB1+?
回復

回復 12# alexwrx

兩種完全唔同特性嘅喇叭, PMC係比較厚同和暖, 絕對同意中間隻波波好難煲, 喇叭線,jumper等等整體配合對聲音亦有好大變化...不過PMC個低音真係唔易玩得好,當年我用左唔少時間同心機...soundstage之大另我好難忘....之係身心俱痕又玩下其他喇叭如Audio Physic...最後又重投Focal懷抱...好detail, 分析力之強又唔係PMC可比...我而家都係摸索階段,暫未將utopia發揮極致
回復

師兄你呢對係OB1+?
eosteven 發表於 2011-6-6 01:22

係啊, 不過係兩三年前嘅事啦
當時個組合係Accuphase DP-700 + Mcintosh C220 + MC402 + PMC OB1i (SC 係 0.8)
回復

樓主屋企好熟口面..之前係咪用DYNAUDIO 書架
回復

樓主屋企好熟口面..之前係咪用DYNAUDIO 書架
francis_leung21 發表於 2011-6-6 03:06

每錯我的舊愛係大拿C1
回復

係啊, 不過係兩三年前嘅事啦
當時個組合係Accuphase DP-700 + Mcintosh C220 + MC402 + PMC OB1i (SC 係 ...
chongun 發表於 2011-6-6 01:37

i 版本唔係出左一年左右咩
回復

i 版本唔係出左一年左右咩
anthlai 發表於 2011-6-6 12:10

i-series 的確出咗有三年
回復

原來己走雞三年!
回復