新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 14602|回復: 83

[分享] 諧震對系統的重要性!

玩了音響近三十年,從來沒有刻意在機架上下太大的功夫!因為一直認為它只是附件之一,機器質數才是主菜,就讓它四平八穩地坐著就可以了,無需投資太多,直至接觸了 HRS 這個牌子的墊板,才徹底地將我的想法改變!原來墊材對聲音的影響是那麽的厲害!
市面的音響層架或墊板,除了讓你的器材能舒適地坐著,供用家細心地欣賞做型外,當然就是對聲音要有正面的影響,於是市面上就有種種琳瑯滿目的層架或墊材,聲稱能導走諧震,令背景更寧靜,更安穩,更能將分析力加強等!而層架上我會大致分成兩類 : 普通傢具型及專業功能型
我在用的,沒有刻意用機器數據測試分柝過究境能導走多少諧震,那很明顯地屬以上的第一類,但為求墊架能在音響糸統上有更正面的幫助,就做了很多不同程度的優化,如加釘墊,層板開孔等來底消負面的影響!效果有嗎?有的!還不少!不過在用了我聲稱功能性的牌子墊板之後,一切已無法再回頭了!只是一塊墊板,就打破了我對音響器材設備等的投資比例!電源優化我算做好了,有獨立電,大了小filter, 隔離牛,甚至最近入手stromtank的電池電源再生,這一切的確已將我的系統提升了到甚滿意的境界。用的機器呢?! 算不錯了吧(至少我認為) 但.... 原來還能將我糸統聲音有大幅提升的,居然是一件素來我只以附件看待的墊板!!!
HRS 墊板只加在我其中的一件膽合併機上,竟然可以有30%以上的提升!沒錯!30%!怎可以量化?不知道,只能說驚豔程度到了頂點!這是我近年來入手多件音響器材當中最大的提升!只能說,合併機墊上後,按play,就只有音樂,包圍感!因此整個氣氛都跑出來了,完全沒有再刻意去比較一連串的音響形容詞,要有的,都全有了,若硬要將使用前和後去比較,就可以看到以下的變化:先是背景的漆黑讓立體感,舞臺感都跑了出來 (要記著已經用上 stromtank電池電源,基本上喇叭已全沒有可聞的噪音), 分析力的加強,高低伸延更盡,人聲樂器密度感增強,這等等就讓你聽 live時更享受,更投入!只能說這片墊板就好像時光倒流般將我帶到當年的 concert hall. 在聽我們大家都非常熟悉的 "Belafonte At  Carnegie Hall" 就能完全地感受到這點!我嘗試放片在 Hiendy 的 FB, 讓大家嘗試去感受一下!
Rose RS201 + Octave V40se + Raidho X-1

評分

查看全部評分

多謝晒詳細分享,你套架頂層設計勁
回復

你大鑊啦, 開始玩墊板
回復

Benny213 發表於 2021-2-24 12:13
多謝晒詳細分享,你套架頂層設計勁

硬潛建出來
咁暫時就可以捐個頭去兩個隆度換線
回復

racewong 發表於 2021-2-24 12:13
你大鑊啦, 開始玩墊板

係!中咗!已經再訂板了
回復

AS881 發表於 2021-2-24 12:21
係!中咗!已經再訂板了

我諗你遲早會攪埋HIFI RACK
回復

成個陣營已經好有型

評分

查看全部評分

回復

racewong 發表於 2021-2-24 12:23
我諗你遲早會攪埋HIFI RACK

早兩日已經度緊!但因為個價錢太得人驚,而且地方唔夠闊 !好彩!
圖中方型呢款旗艦,好擺好多!不過就咁只放一部機就10皮,所以我只買了下面另一款,叫平D!
回復

一休大師 發表於 2021-2-24 12:24
成個陣營已經好有型

無計啦!我有強迫症,鐘意D嘢對稱
回復

HRS能让器材发挥出全部实力
回復

AS881 發表於 2021-2-24 12:26
早兩日已經度緊!但因為個價錢太得人驚,而且地方唔夠闊 !好彩!
圖中方型呢款旗艦,好擺好多 ...

我都好耐無留意HRS了.

原來佢既墊板已經去到10萬
回復

外震是一門學問
像q-point的"內震"也是一門學問
也可以嘗嘗喔
回復

racewong 發表於 2021-2-24 14:53
我都好耐無留意HRS了.

原來佢既墊板已經去到10萬

只係個旗艦架貴啫!我冇問亦唔洗問了,對番個價就係個底架7萬幾 + 板2萬幾!
回復

AS881 發表於 2021-2-24 15:37
只係個旗艦架貴啫!我冇問亦唔洗問了,對番個價就係個底架7萬幾 + 板2萬幾! ...

OIC, 我都想試下佢個旗艦係咪咁堅.
回復

jeffzhang 發表於 2021-2-24 13:03
HRS能让器材发挥出全部实力

我覺得真係!以前主觀地覺得咁重型嘅機架會將聲音 damp死或將聲音的尾音餘韻 cut
掉,原來我真是過慮,唔單止冇 cut, 所有應該有的全部都俾晒你,而且聲音的 details豐富太多了!
回復

kmg 發表於 2021-2-24 15:09
外震是一門學問
像q-point的"內震"也是一門學問
也可以嘗嘗喔

唔敢試咁多了!除了外震加內震要處理外,我個戶口上的震動基本上更難處理呢

評分

查看全部評分

回復

AS881 發表於 2021-2-24 12:18
硬潛建出來
咁暫時就可以捐個頭去兩個隆度換線

我都準備潛建
回復

AS881 發表於 2021-2-24 12:26
圖中方型呢款旗艦,好擺好多 ...

我帶太太睇吓SXR,佢話唔靚,VXR就good。 (之前佢俾我買M3X2,因為幾靚)我要加陪努力
回復

Yeah
回復

Sa683s 發表於 2021-2-24 20:58
我帶太太睇吓SXR,佢話唔靚,VXR就good。 (之前佢俾我買M3X2,因為幾靚)我要加陪努力 ...

我都覺得 VXR 靚!
回復