新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 12803|回復: 78

[解碼器] 國產解碼 Gustard X26Pro + C-18 用後報告

3 (3).jpg
近排啲預算較為鬆動, 想搵部新Dac嚟取代用咗多年嘅Oppo Dac, 目標係Soulnote D3+Z3 或Eso 嘅 N-01XD+G01X, 但Soulnote遲遲未有得示範, 而Eso已經係3年前嘅產品, 好難買得落手, 想等後繼機,  於是搵咗部平平哋嘅Dac嚟過渡.
聽過R2R啲Dac, 聲底太柔爆唔起, 唔係好啱, 見到Gustard有部X26pro, 內籠線路走得幾靚仔, 又幾夠料, 於是走去搵威馬嚟試聽, 聽咗幾首歌就即時俾低銀兩, 連埋部外置鐘C-18一齊攞走.
駁埋個鐘煲咗成個星期, 發覺聲音好有驚喜, 動態同密度都夠哂充沛, 樂器同人聲充滿質感, 線條修得好靚, 分析力恰到好處, 音場定位整齊有深度, 當播放快歌同交響樂時, 聲效氣勢澎湃, 成浸Hi-End味出哂嚟, 如果有機會盲聽測試, 實會估唔到, 係部國產Dac.
如果唔駁鐘齋Dac嚟出聲, 音場會較窄同冇咁扎實, 分別都幾大, 估唔到外置鐘, 居然係咁重要, 而且隻鐘係貴過部Dac.
如果有朋友想搵部兩皮嘢左右嘅Dac, 而又鍾意聽啲高動態嘅音樂, 例如快歌, 協奏曲或交響樂, 我一定會推薦呢套X26pro+C-18嘅組合, 絕對係物有所值.

評分

查看全部評分

大哥, 你篇文章好毒...攪到我都想玩.{:5_165:}
回復

racewong 發表於 2022-4-4 14:44
大哥, 你篇文章好毒...攪到我都想玩.

我都係講事實啫。其實如果識搵,中國制都有好多好嘢。
回復

banjo 發表於 2022-4-4 16:44

攪到我都好想試添...{:5_165:}
回復

banjo 發表於 2022-4-4 16:44

THE RAPTER可以玩CLOCK呀{:5_170:}
回復

師兄放棄二嫂而出手買這部一定是好嘢{:5_475:}
回復

聆聽音樂 發表於 2022-4-5 09:21
師兄放棄二嫂而出手買這部一定是好嘢

咁多人玩二嫂, 又嫌二嫂原廠CLOCK太貴, 其實可以考慮依部C18.
回復

聆聽音樂 發表於 2022-4-5 09:21
師兄放棄二嫂而出手買這部一定是好嘢

呢套Gustard確係好掂, 煲咗個零星期, 已經好好聲, 再煲耐啲會仲好. 其實我係等緊Eso嘅高階Dac, 因為依家賣緊嗰啲, 已經係3年前嘅產物, 等Eso出新機再考慮.

評分

查看全部評分

回復

呢部其實系國內同外國銷量同評價都好高,而且性價比名列前予,可惜香港無乜人玩,我都入左部,分晰力動態都非常不錯,配合好的電源線會預強越強
回復

Kenau 發表於 2022-5-21 17:51
呢部其實系國內同外國銷量同評價都好高,而且性價比名列前予,可惜香港無乜人玩,我都入左部,分晰力動態都 ...

{:5_167:} {:5_167:}

威馬好大力推介..
回復

Kenau 發表於 2022-5-21 17:51
呢部其實系國內同外國銷量同評價都好高,而且性價比名列前予,可惜香港無乜人玩,我都入左部,分晰力動態都 ...

因為喺香港, 太多Dac選擇, 而且大部份發燒友, 都係傾向搵名牌. 呢部Gustard內部用料佈局, 係靚過外型, 令好多人錯過咗. 其實中國都有好多聲音好靚嘅Dac.
唔知你有冇加埋鐘嚟玩呢? 如冇, 真係要試吓加鐘, 兩個世界.
回復

有呀,不過買鍾那的還未有c18,用緊c16和ddc u16,全部換曬佢的保險絲,吾好睇少佢D保險絲,換了聲音溫潤好多
回復

Kenau 發表於 2022-5-21 23:18
有呀,不過買鍾那的還未有c18,用緊c16和ddc u16,全部換曬佢的保險絲,吾好睇少佢D保險絲,換了聲音溫潤好 ...

我都想換咗X26pro嘅保險絲, 請問用緊邊隻, 係有溫潤效果? 邊度有得買? 有時聽男聲同爆棚嘢, 當然冇問題, 但去到聽女聲或小提琴, 會覺得唔夠溫柔.
再想請教吓, 點解要加多部DDC呢? 同DAC結合, 會有乜效果? 唔該哂.
回復

banjo 發表於 2022-5-22 14:02
我都想換咗X26pro嘅保險絲, 請問用緊邊隻, 係有溫潤效果? 邊度有得買? 有時聽男聲同爆棚嘢, 當然冇問題,  ...

ZERO2 {:5_103:}
回復

保險絲買返gustard出的保險絲,用在gustard的機上很不錯的又不貴,ddc主要是電腦或數播的usb線過去ddc,再由ddc的同軸或IIS線入x26p,效果會大幅提升立杆見影
回復

Kenau 發表於 2022-5-22 17:02
保險絲買返gustard出的保險絲,用在gustard的機上很不錯的又不貴,ddc主要是電腦或數播的usb線過去ddc,再 ...

{:5_167:}  GUSTARD有出FUSE??
回復

有呀,淘寶歌詩得有得買
回復

Kenau 發表於 2022-5-22 17:02
保險絲買返gustard出的保險絲,用在gustard的機上很不錯的又不貴,ddc主要是電腦或數播的usb線過去ddc,再 ...

多謝解答, 使少少錢, 就有明顯提升,值得投資.
回復

想知個鐘大約幾錢,謝謝。
回復

redioleong 發表於 2022-5-22 22:42
想知個鐘大約幾錢,謝謝。

9張金牛.
回復