新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 3740|回復: 26

[CAS] 玩返轉頭..... HiFi PC - Haydn!

話說之前用了很多年 fanless PC(ARM 到 itx 板) 裝 Linux 做 CAS player/streamer,直到早兩年幾剛爆疫情時因為部 itx 死咗板,所以心痕轉用 stock streamer,改呢改路後一直用得好開心。直至係耐性不足下,今年一月時俾毒友們靠害,幫我揀咗一部好啱聽既 DDC。咁...... the game changed.......

其實部 stock streamer 本身的確係好聲過之前的玩法。但原來,我想只係呢 fanless PC 既 potential 一半都未發揮到,而部 DDC GAIA 加盟後,修正了 fanless PC 既最大弱點(i.e. USB output),仲要變成一個大強項,i.e. i2s output。原來就算占美呢D fanless PC 仔,經 GAIA 出既聲可以咁強大。唔怪得咁呢高檔 Hifi PC 長做長有,仲要越出越貴......做了幾星期 DIY vs stock HiFi PC 比較後,最後都係揀咗 Ediscreation 既 Haydn。下單後要等一個月多D .......

收貨時交來一個大箱,心諗洗唔洗咁大呀,一打開個紙皮,再打開個盒,果然係 engine 佬出品!同埋個機箱成個 build,係手感同質感、加埋個重量,呢次應該有排玩了!

用咗一個月後,我確認佢既聲係比占美機更好聲,仲要好唔少,呢聲大氣得嚟好淡定,仲要呢聲既密度很高很高,乜聲都很 solid,分析力很高但唔薄聲,背景很黑很靜,還原力及像真度都好好,3D 感很強烈。唯有一樣我唔明既改進係,呢聲既 punch 勁咗唔少之餘,整體大聲咗唔少,要係 preamp 扭細一點。其實占美加 GAIA 時,同 stock streamer 加 GAIA 比已經咁,現在用 Haydn 加 GAIA 又係咁,仲要比占美加 GAIA 再大聲一點。感覺就如一隊多人既 band 或 choir,做到真係一齊起一齊收,如同俗稱同一個鼻孔呼吸咁,所有人聲同樂器個 beat 同步咗,所以感覺 punch 勁咗唔少,聲又好似大聲咗。最明顯當然係聽大棚嘢既音樂,原來係件頭少既人聲或 instrumental 時都有明顯改進,音樂感好好多之餘仲要感情 presentation 上都有好大幫助。加上聲音密度高咗、分析力高咗,令到所有聲都 organic 好多。而電子 sound effect 會更電子聲,那種電光四射、地撼山搖既電子低音、機械及金屬聲就更有像置身既中既感覺。

至於音場,同以前都幾唔同,深咗濶咗,但呢聲仲好清楚,定位都唔同咗,對喇叭要移少少嚟夾返。

講完呢聲,講返部機身。厚料加重料機殼之餘,佢既散熱真係做得很好很好,係初到埗時試裝過唔同OS,係 desktop OS 出芒做呢大 workload 時,或勁 read write 個 SSD, 同 M2 時,係正常室溫無冷氣,部機都只係少少暖。佢用機身底板幫粒CPU 散熱,我早前 compare 時已擔心會唔會呢熱聚係底板去唔到側邊咁靚既散熱板。用了幾天,成日摸佢唔同位,不得不配服呢個 Edison,真係只有兩塊散熱側板係有點溫度,你好嘢!現在只係用 Linux 做 music server,local NVMe 做 music stroage,SSD 做 system HD,側板都只有微溫,我覺得可以如佢咁講 24/7 開住。

係呢個月試既玩法都係加彈弓腳同加長碳纖磚,同樣有更靜更黑既背景同更好分析。Haydn 對 fuse 同 power cord 好 sensitive,比我以前手上既 streamer/player 更 sensitive。可能因為佢既 LPS 出既 DC 很直,而且由 power board 用很短的單晶銅線直駁 mainboard,唔經 connector,少咗「失真」及這些 connector 既 masking,所以供電質素影響很明顯。

唯一一點我對 Haydn 既聲有點意見,就係呢聲很「年青」。聲音衝勁十足、頭腦聰明,但係感情控制同 presentation 仲欠火喉。結果我自己加咗一些 3M EMI absorber。加後聲音如期少咗一點「出風頭」既感覺,會 mellow 一些,低頻個到會踏實D同出返多D 線條。 如果怕加咗呢聲會好唔啱聽浪費金錢,可以先加係LPS power board 的側板呢到。想再加就加埋係 mainboard 的頂。我自己最後係成個頂板貼咗塊 L 字形的上去。火牛頂留空,其實係我手上只係得返咁多。
我老細都好鍾意部 Haydn 加 GAIA 既聲。但可能我部 power amp 同對喇叭未必咁鍾意呢兩部新成員,因為現在佢地比以前操勞咗不少.........haha.......

評分

查看全部評分

支持本地製作.......
師兄,話時話,有冇考慮過巴哈呢?
回復

威爾遜 發表於 2022-6-26 17:28
支持本地製作.......
師兄,話時話,有冇考慮過巴哈呢?

絕對有,佢做晒我所知道對CAS streamer 有幫助既嘢落去,可惜對我太貴了。
或者,師兄你買咗試完話我知!
回復

PhantomGTR 發表於 2022-6-26 17:39
絕對有,佢做晒我所知道對CAS streamer 有幫助既嘢落去,可惜對我太貴了。
或者,師兄你買咗試 ...

就係在屯門showroom 聽過,返不到轉頭了 ,開心使用巴哈中

評分

查看全部評分

回復

威爾遜 發表於 2022-6-26 17:51
就係在屯門showroom 聽過,返不到轉頭了 ,開心使用巴哈中

{:7_889:} {:7_889:} {:7_889:}
回復

恭喜又有新玩具
回復

我說自組左一台fanless 電腦,裝windows 10 LTSC, AQ3.0
回復

我說自組左一台fanless 電腦,裝windows 10 LTSC, AQ3.0. 只做streamer, 出DSD512。 但未有時間出post

評分

查看全部評分

回復

Midnighteye 發表於 2022-6-27 15:09
我說自組左一台fanless 電腦,裝windows 10 LTSC, AQ3.0. 只做streamer, 出DSD512。 但未有時間出post ...

你自己識砌電腦, 都係一種樂趣.{:5_167:}
回復

你自我將部HAYDN放喺俱樂部咁耐, 就知道有料到啦.{:5_167:}

評分

查看全部評分

回復

Midnighteye 發表於 2022-6-27 15:09
我說自組左一台fanless 電腦,裝windows 10 LTSC, AQ3.0. 只做streamer, 出DSD512。 但未有時間出post ...

請問師兄 hardware 上點安排?
回復

racewong 發表於 2022-6-27 18:43
你自我將部HAYDN放喺俱樂部咁耐, 就知道有料到啦.

多得你哋條片啦!
https://www.hiendy.com/?p=13282

話時話,真係要同佢搭部DDC,儘情發揮部 Haydn 呀!
回復

Edison 嘅出品梗係正啦!

評分

查看全部評分

回復

方便已經贏晒,可以睇埋片先正

評分

查看全部評分

回復

PhantomGTR 發表於 2022-6-27 19:04
多得你哋條片啦!
https://www.hiendy.com/?p=13282

未攪呀, 我依家只係用緊HAYDN 夾SOULNOTE D2
回復

bigpun1975 發表於 2022-6-28 10:32
方便已經贏晒,可以睇埋片先正

係喎, 攪到我都想拎返屋企試下
回復

racewong 發表於 2022-6-28 12:16
未攪呀, 我依家只係用緊HAYDN 夾SOULNOTE D2

真係要試下,Hifi PC + DDC >>>>> stock Streamer + DDC!!!
回復

見師兄咁玩,攪到我都想加番部DDC試試…依家Haydn直入Blu 2,考慮緊加部tX-USBultra做USB洗水
回復

zelo 發表於 2022-6-28 13:53
見師兄咁玩,攪到我都想加番部DDC試試…依家Haydn直入Blu 2,考慮緊加部tX-USBultra做USB洗水 ...

師兄,FYI, 我同 Edison 都用 GAIA  https://www.hiendy.com/hififorum ... p;page=1#pid3097623,因為佢入面每個 input 都有光隔,仲要 i2s out,又可以有幾個唔同 digital input,電視,碟機都食到!

如果有空,一定要試埋加 3M EMI absorber https://www.digikey.hk/zh/produc ... SHF-210X297/5823558
回復

多謝Edison提供了一台Haydn 作demo用,現在家中煲煉下和試用中,過多一星期歡迎各位來觀塘陳列室看看和聽下。
WhatsApp Image 2022-06-28 at 2.57.09 PM.jpeg
回復