新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 2999|回復: 23

[附件] 請問各位大師,音箱會放壓,鎮這類附件嗎?

見過有網友放木條,雜誌,厚的音響雜誌好多本,不知道聲音如何?死實嗎?還有一些類似墊材的放置在器材音箱上面,貴一點的就是瑞典的農夫的那種老鼠仔,我見過正式音響雜誌是香港音響技術的某些寫手家中hifi圖片有放尼個瑞典老鼠,另外台灣音響論壇雜誌見過他們評論器材時,圖片顯示有放老鼠仔係音箱上高,幾乎所有書架仔都放。
不過一般大師家訪中的圖片好似很少人放置這類附件,見過有大師器材上放置美國increble mvd
但好似這類附件不是很普及,想睇下各位大師的意見。Thanks!
音箱放任何東西喺頂都會改變左聲音。

不同物料都有佢自己既諧震點。

老鼠仔已經好耐既產品, 最新係un CROWN.

回復

最好不要放任何東西在喇叭上面。如果是 BBC 一派的喇叭,例如 Harbeth、Rogers 和 Spendor,它們的設計是預了會振動,壓抑它振動是大忌。

我覺得有樣小玩意放喇叭頂有用。俗稱牛肉粒,正式名稱是 ASI Sugar Cube。不過我唔知可唔可以單獨使用,或要配合 ASI Resonator 一齊使用才有效。我是有用 Resonator。

評分

查看全部評分

回復

racewong 發表於 2022-9-9 11:23
音箱放任何東西喺頂都會改變左聲音。

不同物料都有佢自己既諧震點。

SINE CROWN 係乜嘢?係sine出的新嘢嗎?
回復

eds60 發表於 2022-9-9 12:22
最好不要放任何東西在喇叭上面。如果是 BBC 一派的喇叭,例如 Harbeth、Rogers 和 Spendor,它們的設計是預 ...

asi 以前台灣佬玩過,類似的有台灣出的魔豆也有類似的,反正台灣很多類似產品,便宜很多,話說asi 陳生係咪台灣移民啊?還是大陸移民?有人用音叉都出到差不多的效果。
回復

平凡人 發表於 2022-9-9 13:17

應該係ungnoi CROWN
回復

最好不要放任何東西在喇叭上面。如果是 BBC 一派的喇叭,例如 Harbeth、Rogers 和 Spendor,它們的設計是預 ...

最好不要放任何東西在喇叭上面。如果是 BBC 一派的喇叭,例如 Harbeth、Rogers 和 Spendor,它們的設計是預了會振動,壓抑它振動是大忌。 <----- {:5_167:}
回復

絕對同意,腳架都要用 open frame, 唔係死得
回復

知道的,英國這類音箱仔就係靠諧振來搵食,壓死咗D 諧振,就over啦。ungnoi CROWN 剛在大陸淘寶見到,2480人民幣,哈哈 不敢睇啦,試過壓雜誌,不知道是否視覺問題,總是覺得聲音會死,快快羅走嗮雜誌,先覺得聲音順嗮。也許是視覺影響聽覺吧。
回復

平凡人 發表於 2022-9-9 13:17

你好, Crown 係 ungnoi 最新推出嘅諧震調整器,
用家可以置於機箱頂部,
透過 Crown 內部獨特的設計,改變機體諧震點,從而再吸收震動,改善音質{:5_167:}

詳細介紹:
https://www.hiendy.com/hififorum ... d=143890&extra=
官方網頁:
http://ungnoi.com/html/crown_c.html

歡迎隨時聯絡我們或鎗王{:5_459:}
回復

平凡人 發表於 2022-9-9 15:25
知道的,英國這類音箱仔就係靠諧振來搵食,壓死咗D 諧振,就over啦。ungnoi CROWN 剛在大陸淘寶見到,2480 ...

上黎俱樂部試下先囉... 又唔係叫你買..

上黎陪我聽下歌啫.
回復

原來又係直入式廣告
回復

MICAudio國聲 發表於 2022-9-9 15:55
你好, Crown 係 ungnoi 最新推出嘅諧震調整器,
用家可以置於機箱頂部,
透過 Crown 內部獨特的設計,改 ...

I have to say, this is a good product! Although I don't have it, I listened the demo during last Hiendy activity and really good!
回復

我都係玩舊裝英國喇叭為主。你講得好啱着,最好用埋Something Solid腳架,讓佢哋由頭震到落地!我都有加Resonators, 好配合好啱洗,震、震、震!!!

評分

查看全部評分

回復

Champion 發表於 2022-9-12 19:10
原來又係直入式廣告

咁新野當然要介紹下啦。{:5_437:}
回復

唔一定有效果,有時甚至有反效果!試過elac喇叭頂責野,點知責到啲低音無晒,一拎開,即刻變返正常!
回復

100%同意,我的喇叭是Celestion 700,從來不會放任何東西在喇叭上面

評分

查看全部評分

回復

黑膠迷 發表於 2022-9-17 08:18
100%同意,我的喇叭是Celestion 700,從來不會放任何東西在喇叭上面

放杯紅酒可能好好聲{:5_432:}

評分

查看全部評分

回復

係啊,我開頭已經話試過放音響雜誌係音箱上面,都唔知係視覺問題還是真係聽音感覺,總之就係覺得壓抑,不開放,羅開就一天都光嗮。
回復

racewong 發表於 2022-9-17 12:15
放杯紅酒可能好好聲

版主,插個問題,guru acoustics 網站係咪關咗啊?入唔到去啊。以前大陸這邊可以入去,而且早幾年還在淘寶看到他們的產品,現在咩都無。Thanks!
回復