新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 1932|回復: 15

[分享] 籌備多年,終於達成夢想28.2聲道系統

這套AV系統雖然在上年2022年12月尾已收齊貨並已送到我屋企,但因事一直拖到今天才有空約“米樂”前來安裝及設定系統。
全套AV系統用了30只喇叭,並無計埋對聽Two Channel用的Wilson Benesch座地喇叭在内。
AV前級用了1部Trinnov Altitude 32/32,後級用了2部Trinnov Amplitude 16,喇叭則用了28只M&K掛牆薄身喇叭+2只Procella  P15A超低音喇叭。
非常好彩,1 take過搞掂,量度1次就找齊了30只喇叭,慳番好多時間{:5_123:}
Dolby Atmos移動感非常清晰{:5_167:}
DTS-X Pro設定了用5層Layer(1. V.O.G. ,2. 其餘天花聲道 ,3. 上層聲道耳水平對上3.5尺 ,4. 耳仔水平聲道 ,5. 底層聲道”地板面果層”),試過用DTS-X的4k藍光碟,底層的前底層左聲道,前底層中置聲道及前底層右聲道,在音效有須要時真係分配到不同的聲音,這效果以前從未感受過。{:5_170:}
估唔到用M&K喇叭播演唱會都有唔錯的音樂感。{:5_167:}

在此我要特別感謝百事版主及曾賜教過小弟的咁多位Hiendy師兄,這幾年來我在Hiendy真係收集到許多非常有用的寶貴資訊及珍貴意見。
萬分感激!多謝多謝!{:5_466:}

評分

查看全部評分

{:7_904:} 好 Q 正呀
回復

恭喜師兄完成setup{:5_103:}
回復

Congratulation. The system is excellent and nice set up.
Bravo {:5_167:}
回復

痴線佬呀, 要約埋百事去你度開PARTY啦.
回復

Hi Ivan,恭喜師兄長期作戰大功告成。
回復

見唔到十仔既?真係可以做到隱形?{:5_432:}
帝王級享受呀{:5_170:}
回復

bigair 發表於 2023-4-19 23:53
見唔到十仔既?真係可以做到隱形?
帝王級享受呀

師兄晚安,
我都想只十仔隱形呀{:5_485:}
不過只能選一些薄身十仔,可較易收藏在一旁,不想影響到空間。
我就係咁放置2只薄身十仔了{:5_454:}

評分

查看全部評分

回復

好羡慕,冇得聽, 但淨睇都興奮
回復

堅呀師兄{:5_167:}
回復

ivanso 發表於 2023-4-20 00:45
師兄晚安,
我都想只十仔隱形呀
不過只能選一些薄身十仔,可較易收藏在一旁,不想影響到空間。 ...

係我睇漏左{:5_167:}
回復

請問4k blu ray  機9000是甚麼版本,效果正嗎?
回復

Omg😜😜😜
回復

下一步換投影機
回復

Nippon 發表於 2023-4-28 06:51
請問4k blu ray  機9000是甚麼版本,效果正嗎?

我果部係港版行貨,因我極黑仔,所以唔敢買水貨
回復

因為落了命令唔比有太大件物體掛上天花,仲要只能機身係白色,所以選擇不多。
回復