新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 2630|回復: 31

[喇叭線] SILTECH CROWN PRINCE 35週年 2.5M喇叭線

Ching, Any comment for the captioned speaker cable? Compare with Kondo 2.7 SPS. Which one will you prefer?
sps2.7 is must
回復

THX. Apart from Kondo, Any speaker cable do recommend?

Focal Diablo + MA12000 + K05XD + Siltech 800i RCA + Speaker cable (Not yet decide)
回復

keroppi1126 發表於 2023-4-29 22:12
THX. Apart from Kondo, Any speaker cable do recommend?

Focal Diablo + MA12000 + K05XD + Siltech 8 ...

雖然係老麥同Siltech用家,但唔推薦用Siltech,因為一用就會搞成咁{:5_454:}

評分

查看全部評分

回復

fatboy88 發表於 2023-4-30 01:19
雖然係老麥同Siltech用家,但唔推薦用Siltech,因為一用就會搞成咁

兄弟, 太重Siltech味啦{:5_538:}
回復

racewong 發表於 2023-4-30 10:55
兄弟, 太重Siltech味啦

請問可唔可以形容下咩叫太重siltech味?{:5_428:}
回復

Kenji 發表於 2023-4-30 15:30
請問可唔可以形容下咩叫太重siltech味?

siltech最強係中頻的華麗感, 這亦是最毒的位置.

中低頻方面比較厚身, 量感大. 所以如果太多siltech, 好多時低頻唔夠乾淨, 欠層次.

當然要配搭組合, 如果喇叭本來係偏薄聲既話, siltech的確可以幫到好多.

p.s. 以上的聽感只係我之前試聽雙皇冠與三皇冠時的聽感.{:5_475:}
回復

racewong 發表於 2023-4-30 16:12
siltech最強係中頻的華麗感, 這亦是最毒的位置.

中低頻方面比較厚身, 量感大. 所以如果太多siltech, 好 ...

即係你冇聽過成套g9咁話太重siltech味啦

我都覺得奇怪,點解會話太重..我就成套g9都唔覺佢重味..

反而g7 用一兩條就真係over.

評分

查看全部評分

回復

racewong 發表於 2023-4-30 10:55
兄弟, 太重Siltech味啦

鎗王版主,新一代G9唔算重味,而且仲好中性吓,唯一短點就係令人不自覺哋越用越多囉{:5_448:}
回復

fatboy88 發表於 2023-4-30 20:06
鎗王版主,新一代G9唔算重味,而且仲好中性吓,唯一短點就係令人不自覺哋越用越多囉  ...

呢位師兄有見地,冇以眼代耳,以舊當新去玩...唔怪得同小弟一樣,玩晒成套{:5_475:}
回復

回應返師兄既問題
師兄用緊880i , 可以考慮返880L

G9 系列由380到880 我套系統都有用,而且為左搵出最佳既平衡同比例,係眾G9線材入面都試左唔少組合.

380高頻清爽靈活,680中音順滑,有微微既G7 RUBY HILL 2影子,而880則音色結構全面而中性,略略帶有傳統SILTECH既貴氣.
最重要係十分寧靜,亦都唔會有勒緊系統動態既問題.

880係G9入面係一個基石,其能量同音色平衡都做得好好..亦都唔洗擔心用得太多會失平衡,至於音色取向就好個人

至於35TH,本人雖然冇用過..但一般認為35TH都係因為導體稍為纖幼導致中低控制力稍欠..呢點等其他有用過既師兄補充.

評分

查看全部評分

回復

fatboy88 發表於 2023-4-30 20:06
鎗王版主,新一代G9唔算重味,而且仲好中性吓,唯一短點就係令人不自覺哋越用越多囉  ...

你好狠。 咁重手全套 Siltech. {:5_167:}
回復

Kenji 發表於 2023-4-30 20:11
呢位師兄有見地,冇以眼代耳,以舊當新去玩...唔怪得同小弟一樣,玩晒成套  ...

你都全套siltech? {:5_167:}

回復

版主可以向代理借一套返黎聽下,睇下小弟係咪所言非虛,HIFI野,最重要係耳聽為實,我以前都唔信siltech係可以咁玩..{:5_521:}

回復

Kenji 發表於 2023-4-30 20:11
呢位師兄有見地,冇以眼代耳,以舊當新去玩...唔怪得同小弟一樣,玩晒成套  ...

原來師兄都係食全餐{:5_167:}
回復

fatboy88 發表於 2023-4-30 21:09
原來師兄都係食全餐

我仲有一塊喇叭線既最後拼圖未完成{:5_525:}
回復

全餐好味

評分

查看全部評分

回復

Kenji 發表於 2023-4-30 21:21
我仲有一塊喇叭線既最後拼圖未完成

快D儲整佢, 了左個心願。 哈
回復

我而家得兩條Siltech. 搞到我想食全餐添。{:5_170:}
回復

astroboy1973 發表於 2023-5-1 11:24
我而家得兩條Siltech. 搞到我想食全餐添。

唔好諗啦,go go go。
回復