新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 2266|回復: 26

[電源線] MPS電源綫

昨天買咗呢條評價性價比甚高嘅MPS電源綫比部CD機用。插上這條MPS後(由於二手所以免卻煲綫煩惱)音場背景變得更黑更靜,三頻提升之餘最欣賞係佢個浸低頻,不多不少有質又有量,聽Annie Lennox首take me to the river同原先完全兩回事。而且空氣感亦提升也一絕!估唔到呢條台灣綫有此表現,驚喜!驚喜!我都要物色多條換埋比部amp。

評分

查看全部評分

依條真係好抵玩, 性價比超高.

HIENDY都好多用家用緊.
回復

2017..... time flies......
https://www.hiendy.com/hififorum ... 1&highlight=mps

https://www.hiendy.com/hififorum ... page%3D1&page=1
回復

PhantomGTR 發表於 2023-5-11 14:57
2017..... time flies......
https://www.hiendy.com/hififorum/forum.php?mod=viewthread&tid=1 ...

等緊佢地新既RCA
回復

潘生的官店已經無天籟,毒藥這兩條電源線,可能有新線出。其他店還 Screenshot 2023-05-12 083903.jpg 有,最便宜40xx人仔,牧風店現標價4250,不知520還有無得再便宜啲!

https://detail.tmall.com/item.ht ... =1627207:1765918762

回復

老友知我想揾多條MPS比部amp昨晚佢收工即拜訪。多謝老友割愛及友情價。兩條嘅威力已將我套機帶進另一世界💕
回復

到底係‘台灣真MPS’好聲定‘淘仔MPS’好聲
回復

percyleo 發表於 2023-5-12 11:23
老友知我想揾多條MPS比部amp昨晚佢收工即拜訪。多謝老友割愛及友情價。兩條嘅威力已將我套機帶進另一世界💕 ...

用原裝頭,條線只出到少過一半既效果。
回復

係人 發表於 2023-5-12 11:56

我都問左潘生, 佢地今天會在HIENDY回覆.

評分

查看全部評分

回復

係人 發表於 2023-5-12 11:56

其實都有D奇怪, 淘仔MPS賣左咁多年,  

無端端走個[台灣真MPS]又話自己先係正貨.
回復

PhantomGTR 發表於 2023-5-12 12:36

你用緊咩頭??
回復

PhantomGTR 發表於 2023-5-12 12:36

我有睇到師兄你換咗好多頭試👍🏼但暫時已滿足現狀,遲些身痕再請教師兄你。
回復

MPS已經不是性價比之選

我已經轉用牧風GT-900 純銀了,單晶銅價,買到4N純銀線
回復

當年出呢個 post https://www.hiendy.com/hififorum ... 252&pid=2691748 時,用到現在都係將 IeGO http://www.iego.com.tw/Products/plug/Ti2000-8095.htm 個肉裝入 post 中既金屬碳片殼嚟用。時光飛逝,呢 Teana 陪我開開心心過了六年幾到上年年尾轉用其他線時,我都有留返呢D 頭用來砌新線,到現在仲用緊。

回復

percyleo 發表於 2023-5-12 14:39
我有睇到師兄你換咗好多頭試👍🏼但暫時已滿足現狀,遲些身痕再請教師兄你。 ...

除非你自己再開線自己砌過,不然你條 Teana 現在拆出嚟係入唔到我用緊既 IeGO 肉,因為 IeGO 個線窿幾乎同 Teana 既線芯(剝皮只係剩金屬芯)一樣咁粗,入線難度極高。
回復

PhantomGTR 發表於 2023-5-12 23:18
除非你自己再開線自己砌過,不然你條 Teana 現在拆出嚟係入唔到我用緊既 IeGO 肉,因為 IeGO 個線窿幾乎 ...

係喎, 佢D線芯好鬼粗
回復

racewong 發表於 2023-5-13 02:33
係喎, 佢D線芯好鬼粗

剖面面積是5.xx mm 平方,點會唔粗,仲好鬼硬。
回復

Midnighteye 發表於 2023-5-12 15:27
MPS已經不是性價比之選

我已經轉用牧風GT-900 純銀了,單晶銅價,買到4N純銀線 ...

牧風應該是MPS oem,線芯面積是細咗,有一條叫天毒冷凍版,只得3.15mm平方,極似MPS SGP148,2mm²*5/14awg*5,價錢是差不多。
條天極又極似天籟
回復

racewong 發表於 2023-5-12 12:59
其實都有D奇怪, 淘仔MPS賣左咁多年,  

無端端走個[台灣真MPS]又話自己先係正貨.   ...

淘寶有一間叫mpssgp旗舰店,問過潘生,潘生話是他們的
回復

回復